ΣΥΡΙΖΑ: «Πισωγύρισμα στο μεταναστευτικό» το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης

ΣΥΡΙΖΑ: «Πισωγύρισμα στο μεταναστευτικό» το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την κυβέρνηση για τη συζήτηση του νομοσχεδίου εν μέσω μέτρων περιορισμού της πανδημίας στη Βουλή – Σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου»

syriza_ktirio
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί τόσο με τη διαδικασία, όσο και με τις διατάξεις που περιλαμβάνει.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου», καθώς η Βουλή δεν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού, ενώ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά επιλέγει να προσβάλει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία δεν βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο παρά τον τίτλο του, δεν συνιστά βελτίωση αλλά πισωγύρισμα της μεταναστευτικής πολιτικής» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Έντονες επικρίσεις για το νομοσχέδιο

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση« έρχεται να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ημιτελές το Νοέμβριο, πριν ακόμα επανιδρυθεί το Υπουργείο, ο κος Χρυσοχοΐδης».

Μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση «αδιαφορώντας για τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιλέγει να νομοθετήσει όχι απλά εκτός, αλλά αντίθετα με το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών, της Σύμβασης της Γενεύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Περικόπτει την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος ασύλου»

Το νομοσχέδιο, προσθέτει η ανακοίνωση «στερεί από τους αιτούντες το δικαίωμα να επιλέγουν τη γλώσσα στην οποία θα γίνει η συνέντευξή τους» και «περικόπτει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στο δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου».

Κλείσιμο
Επιπλέον, «διευρύνει την κράτηση για όλους όσους απορρίπτεται το αίτημα ασύλου τους, χωρίς τους όρους προστασίας του διεθνούς δικαίου» και «μεθοδεύει την απαξίωση του ΕΚΚΑ, του αρμόδιου φορέα για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και συγκεντρώνει όλη τη διαχείριση στη νέα ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση «συνεχίζει την συγκέντρωση στρατού μετακλητών οι οποίοι μπορούν να αναλαμβάνουν ακόμα και χρέη προϊσταμένου και να παρακάμπτουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Κριτική ασκεί και στα απόρρητα κονδύλια κατά των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί ειδικό λογαριασμό πιστώσεων στο Υπουργείο κάτι το οποίο μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο στους φορείς της κυβέρνησης που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, θυμίζοντας σε όλους μας τις επικίνδυνες φαιδρότητες -που ευτυχώς απέσυραν- με τα πλωτά φράγματα του κυρίου Στεφανή».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος μπορεί γίνει μόνο με την εφαρμογή ενός αξιόπιστου εθνικού σχεδίου, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο, επιβεβαιώνοντας καθημερινά την διαχειριστική ανικανότητα και την ανευθυνότητά της και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των τοπικών κοινωνιών, των προσφύγων και των μεταναστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Frontex «βλέπει» νέα συρροή μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Μειώθηκαν οι ροές μεταναστών κατά 97,2% - Μόλις 76 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης