Κουτσούμπας: Η λήξη της καραντίνας θα αποκαλύψει τα αδιέξοδα της χώρας

Κουτσούμπας: Η λήξη της καραντίνας θα αποκαλύψει τα αδιέξοδα της χώρας

Ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα οφείλεται πρώτα απ' όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή

koutsoumpas_voul
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, τόνισε πως ότι κερδήθηκε μέχρι σήμερα οφείλεται πρώτα απ' όλα στις θυσίες του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε υπογραμμίσει από την αρχή πως η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Ανέφερε ότι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αθωράκιστο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης τον δημόσιο τομέα Υγείας με τους υγειονομικούς να δίνουν αυτή τη μάχη με μεγάλη αυτοθυσία και τόνισε πως ενόψει ενός νέου πιθανού κύματος πανδημίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η ολόπλευρη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης, καθώς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς τους απαραίτητους όρους προστασίας και τα απαραίτητα μέτρα και μέσα, τα οποία εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να προμηθευτούν όλοι δωρεάν.

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας» και να «σταματήσει να παίζει με τις αγωνίες του κόσμου», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς να προβάλει ούτε ένα μέτρο διεκδίκησης, γιατί έχει "λερωμένη τη φωλιά" του για αυτά που ζούμε σήμερα».

Είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα, καθώς η κυβέρνηση δοκίμασε ό,τι αντεργατικό μέτρο υπήρχε στην φαρέτρα εκείνης και του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι έχει και «το θράσος να μιλά για δήθεν "πρωτοφανή μέτρα στήριξης των εργαζομένων"».

«Μέσα σε δύο μήνες δώσατε τόσα αντεργατικά όπλα στην εργοδοσία, όσα δεν της δώσατε σε τόσα χρόνια μνημονίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Ακόμη είπε ότι η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει ακόμα ότι η καπιταλιστική οικονομία μπαίνει σε βαθιά και αβέβαιη, ως προς το χρόνο και τη διάρκεια της, κρίση.

Τόνισε ότι ο καπιταλισμός είναι που φέρνει μια ακόμα οικονομική κρίση, με την παγκόσμια οικονομία να επιβραδύνει πριν την πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια με έντονο και βίαιο τρόπο τις τεράστιες αντιθέσεις του καπιταλισμού και την μεγάλης κλίμακας υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να επενδυθούν.

Υπενθύμισε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και για την αντιλαϊκή πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τους κινδύνους έκθεσής της, ιδιαίτερα λόγω της «εξωστρέφειάς» της σε εκδήλωση κρίσης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σχετικά με τη διαμάχη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί μεγάλου κρατικού παρεμβατισμού ή νεοφιλελεύθερης πολιτικής, τόνισε πως το «μείγμα αστικής διαχείρισης που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής τέτοιας κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή».

Επισήμανε ότι η σχετική διαμάχη το μόνο που δείχνει είναι η στρατηγική σύγκλιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ταγμένη στην υπηρεσία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος».

Ως προς το θέμα των πλειστηριασμών και κατασχέσεων είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που να μπορούν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των φορολογούμενων εργαζόμενων» και πρόσθεσε ότι πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία απέρριψαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αναφορικά με τα ευρωομόλογα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως λύση από μια «προοδευτική ΕΕ» είπε ότι αυτά «δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε το στρατηγικό στόχο της ΕΕ, που είναι η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων της, ούτε να ματαιώσουν την κρίση» ενώ πρόσθεσε ότι «η "Σκύλα" της δημοσιονομικά σφικτής ΕΕ, δεν διαφέρει για τους λαούς απ' τη "Χάρυβδη" των ευρωομολόγων, της ομοσπονδίας της ΕΕ, που επιθυμεί η κυρία Γεννηματά ως εναλλακτική λύση, με έναν ενιαίο προϋπολογισμό και την ακόμα περισσότερη παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σ' αυτήν».

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός «δεν μεταρρυθμίζεται με κάποια μικρά μερεμέτια, μόνο ανατρέπεται εκ βάθρων».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το τέλος της καραντίνας θα αποκαλύψει κυρίως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης και θα θέσει ακόμα πιο επιτακτικά το ερώτημα «ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν», στο οποίο έχουν απαντήσει με την πολιτική τους και τα έργα τους και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εμείς μιλούσαμε για τις σύγχρονες ανάγκες που μπορεί να ικανοποιήσει ο λαός με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, λέγατε ότι όλα αυτά είναι "μαξιμαλιστικά", ότι δεν είναι ρεαλιστικά, ότι είναι ουτοπικά. Τα δικά σας "μινιμαλιστικά" και ρεαλιστικά τα ζήσαμε και τα ζει όλος ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα. Συνεχώς σας δίνει πίστωση χρόνου, κάνει υπομονή, προσπαθεί να αντέξει. Ως πότε όμως; Κάποτε και οι αντοχές τελειώνουν και κυρίως οι ανοχές μετατρέπονται σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης, αλλαγών και ανατροπών ριζικών», κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα εμφανίστηκαν ως όψιμοι οπαδοί του δημοσίου συστήματος Υγείας, αφού πρώτα είχαν κλείσει νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, "πετσοκόψει" προϋπολογισμούς και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό, ενώ «τώρα θυμήθηκαν το δίκαιο αίτημα υπαγωγής των εργαζομένων στα ΒΑΕ», το οποίο δεν είχαν κάνει ως κυβέρνηση όσοι αναφέρθηκαν στο αίτημα αυτό.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ακριβώς για να υπάρξει υγειονομική θωράκιση είχε ζητήσει προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για να εξασφαλιστεί η επάρκεια και μέσων και υποδομών αλλά κυρίως η τήρηση των κανόνων.

Επισήμανε ότι όλοι απέρριψαν την πραγματική επίταξη και έφθασαν στο σημείο να βαφτίζουν επίταξη την μίσθωση υπηρεσιών μέσω συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ «με το αζημίωτο για τους μεγαλοκλινικάρχες».

«Από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αναγκαία καραντίνα δεν σημαίνει καραντίνα στη διεκδίκηση, στη φωνή του λαού, δεν σημαίνει γενικό σιωπητήριο σαν αυτό που ήθελε και επιδιώκει να επιβάλλει η κυβέρνηση με τη συμβολή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο όνομα μια ψευδεπίγραφης "υπεύθυνης αντιπολίτευσης" και με την συνδρομή κάποιων ΜΜΕ που εξοβελίζουν κάθε φωνή που αναδεικνύει κρατικά κενά και ελλείψεις» προσέθεσε.

Είπε, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι ο δημόσιος τομέας Υγείας παραμένει αθωράκιστος, ενώ σχολιάζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ, τόνισε ότι «αυτός ο μ.ο της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η δική μας χώρα και είναι αυτός ο μ.ο που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε χώρες της ΕΕ».

Σημείωσε ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών και υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις του ΚΚΕ.

Είπε ότι «τα δήθεν έκτακτα και προσωρινά αντεργατικά ήλθαν για να μείνουν» τονίζοντας πως «ο αγώνας των εργαζομένων για να μείνουν δυνατοί προστατεύοντας τα δικαιώματά τους δεν μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιο απώτερο μέλλον, διεξάγεται καθημερινά, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή», και τόνισε «τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική δράση για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης».

«Τώρα πρέπει να καταργηθούν όλα τα δήθεν "έκτακτα" αντεργατικά μέτρα, που μέσα στην πανδημία πέρασαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου, για να φορτώσουν ξανά τα βάρη της κρίσης στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι και το μήνυμα των αγωνιστικών εκδηλώσεων αυτές τις μέρες, της Πρωτομαγιάς αύριο, μέσα στις ειδικές συνθήκες, που οργανώνουν τα σωματεία αύριο σε όλη τη χώρα» τόνισε.

Προσέθεσε ότι η ευθύνη και η απόφαση για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς ανήκει στους εργαζόμενους και σε καμιά κυβέρνηση.

Είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο εις βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι «δεν αναφέρομαι μόνο στις απευθείας αναθέσεις, στα διάφορα "σκάνδαλα" τύπου ΙΕΚ Βρούτση», αλλά στο μεγάλο σκάνδαλο που είναι ότι «η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, βρήκε ευκαιρία για να φορτώσει τα βάρη, τα προβλήματα και τις αντιθέσεις που δημιουργεί το σύστημα στην οικονομία, πάλι στις πλάτες των εργαζόμενων».

Είπε ότι το "μαξιλάρι" για το οποίο ερίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, «είναι τα ματωμένα πλεονάσματα» και προσέθεσε ότι και πάλι θα κληθούν οι εργαζόμενοι να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Ανέφερε και εξήγησε ότι η κεϋνσιανή διαχείριση ούτε τη δεκαετία του '30 έλυσε, ούτε και τώρα θα λύσει το πρόβλημα και συμπλήρωσε ότι οι λαοί θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν τη διόγκωση του κρατικού χρέους.

Υπογράμμισε ότι ο καπιταλισμός είναι τελικά χρεοκοπημένος ενώ «η ΕΕ της δήθεν αλληλεγγύης τώρα δείχνει τα δόντια της τόσο ανάμεσά στα κράτη μέλη της, όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς».

Είπε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τον ρεαλισμό του με προτάσεις που αφορούν στους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και σημείωσε ότι ο ρεαλισμός των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων «αρχίζει και θολώνει στη σκέψη όλο και περισσότερο εργαζομένων που μέχρι σήμερα τον αποδέχονταν».

«Νιώθουν ότι υπάρχει, πρέπει να υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, του μόνου δρόμου, δηλαδή, που μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Κι αυτός είναι πραγματικά ρεαλιστικός, γιατί είναι ο μόνος φιλολαϊκός» κατέληξε στη δευτερολογία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάσκες: Εδώ δεν υπάρχει «γιατί να τη φοράω» και «δεν αγοράζω», λέει Ελληνίδα που ζει στη Γερμανία

Remdesivir: Ίσως και σήμερα επείγουσα έγκριση από τον FDA

Από σήμερα: 25% επιστροφή φόρων, επιστρεπτέα προκαταβολή και νέα 800άρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης