Maneskin: «Κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει την ευτυχία»
maneskin0

Maneskin: «Κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει την ευτυχία»

Ο Νταμιάνο, η Βικτόρια, ο Ιθαν και ο Τόμας μας μιλούν για τον νέο δίσκο τους, τη σαρωτική επιτυχία τους και την ανανεωμένη εικόνα τους

Πρώτα το «X Factor», μετά η νίκη στη Eurovision και στη συνέχεια τα Grammys και μια αξιοζήλευτη καριέρα. «Να λοιπόν τι έμαθα μετά από τέσσερις δεκαετίες στη μουσική: αν σε αποκαλούν σοκαριστικό, σκανδαλώδη, φασαριόζο, προβληματικό, προκλητικό ή επικίνδυνο, σίγουρα είσαι στον σωστό δρόμο για κάτι καλό. Βρίσκομαι εδώ για να ευχαριστήσω όλους τους επαναστάτες εκεί έξω που ανοίγουν νέους δρόμους. Εσείς -όπως και όλοι όσοι κάνετε θόρυβο εκεί έξω- πρέπει να ξέρετε ότι η τόλμη σας δεν περνάει απαρατήρητη. Σας βλέπουν, σας ακούν και, κυρίως, σας υπολογίζουν», είπε η Μαντόνα στα φετινά βραβεία Grammy. Ο λόγος της, που δικαίως έγινε viral, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τους Måneskin.

Η ανατρεπτική διασκευή του «Beggin’» των Four Seasons άνοιξε τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ. Εφτασε στο νούμερο 13 στο chart single και ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο τραγούδι για το TikTok του 2021 παγκοσμίως. Οι Ιταλοί glam rockers έχουν πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια views παγκοσμίως και κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου εναλλακτικού βίντεο στα MTV Video Music Awards και εκείνο του Top Rock τραγουδιού στα Billboard Music Awards. Πέρυσι, το συγκρότημα άνοιξε τη συναυλία των Rolling Stones, κέρδισε μια υποψηφιότητα για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη στα βραβεία Grammy, έγραψε και ηχογράφησε τραγούδια με τον Μαξ Μάρτιν, τον πιο επιτυχημένο hitmaker των τελευταίων 25 ετών, και βρέθηκε σε μερικές από τις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των φεστιβάλ Coachella, Lollapalooza, Rock in Rio και Global Citizen.

Τη συναυλία τους μπροστά σε 70.000 άτομα στο Circus Maximus της Ρώμης την αφιέρωσαν στο γυμνάσιο όπου φοιτούσαν, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά. Ηταν το σχολείο στο οποίο ο Νταμιάνο, ο Ιθαν και ο Τόμας άρχισαν να παίζουν για πρώτη φορά μαζί. Το φαντάζονταν άραγε αυτά τα 14χρονα παιδιά πως λίγα χρόνια αργότερα θα γίνονταν σούπερ σταρ;

«Κανείς μας δεν πίστευε τότε πως θα φτάναμε μέχρι εδώ. Είμαστε ήδη άναυδοι με όλα αυτά που ζούμε και απολαμβάνουμε, αλλά και ευτυχισμένοι. Από μικροί ήμασταν έντονοι, άγριοι και πιστεύαμε στους εαυτούς μας, αλλά είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες με αυτό που συμβαίνει τώρα», αναφέρει ο Νταμιάνο Ντάβιντ, λίγο πριν με ρωτήσει αν μου αρέσει το νέο του λουκ. «Νομίζω ότι σου πάνε όλα!», του απαντώ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ τους Måneskin. Στην προηγούμενη συνάντησή μας, το 2021, είχα εγώ ξυρισμένο το κεφάλι μου, όπως τώρα ο Νταμιάνο. «Μήπως με αντιγράφεις;», τον ρωτάω για να σπάσει ο πάγος. «Ναι, αλλά με δυο χρόνια καθυστέρηση», μου λέει και γελούν όλοι μαζί, ενώ του χαϊδεύουν και του φιλούν το κεφάλι.

Το να είσαι μέλος των Måneskin μοιάζει πολύ διασκεδαστικό. Αραγε με τα νέα δεδομένα έχει χαθεί αυτή η χαρά; Πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα τώρα που είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα στον κόσμο; «Είμαστε τυχεροί γιατί κάνουμε αυτό που μας αρέσει ως επάγγελμα και κανείς δεν μπορεί να μας κλέψει τη χαρά που νιώθουμε, ποτέ και για τίποτα. Είμαστε οι τέσσερίς μας συνέχεια. Είμαστε οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες και οι δεσμοί μας είναι πιο ισχυροί από ποτέ. Ναι, η δουλειά μπορεί να περιλαμβάνει στρες και υποχρεώσεις, αλλά πάντα έχει πλάκα να βρίσκεσαι ανάμεσα σε φίλους», λέει η λαλίστατη μπασίστρια Βικτόρια ντε Αντζελις.

Οι Måneskin έκαναν καμπάνια για τον οίκο Gucci, έδωσαν ένα τραγούδι για το soundtrack της ταινίας «Ελβις» του Μπαζ Λούρμαν και έχουν συνυπογράψει ένα τραγούδι με τον Ιγκι Ποπ, με τον οποίο ηχογράφησαν την επιτυχία του «I Wanna Be Your Slave». Τώρα, έχοντας όλα αυτά ήδη πίσω τους, οι Måneskin κυκλοφορούν το «Rush!», το τρίτο τους συνολικά άλμπουμ, αλλά το πρώτο που είναι ηχογραφημένο κυρίως στα αγγλικά. Η ηχογράφηση έγινε εν κινήσει, καθώς βρίσκονταν σε παγκόσμια περιοδεία - τα τραγούδια ερμηνεύτηκαν και ενορχηστρώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, το Λος Αντζελες και την Ιαπωνία.

Σε τι διέφερε η δημιουργική διαδικασία του «Rush!» από τα δύο προηγούμενα άλμπουμ; «Είναι κάτι πιο προσωπικό. Βάλαμε σε έναν δίσκο τους τέσσερις εαυτούς μας και γιορτάσαμε τη μοναδικότητά μας μέσα από αυτά τα τραγούδια. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μονοπάτι δημιουργίας, αλλά έναν δρόμο για όλους μας», παίρνει τον λόγο ο Νταμιάνο.

Η περασμένη χρονιά ήταν έντονη για εκείνους. Ποια είναι τα τρία καλύτερα πράγματα που θυμούνται από το 2022; «Μας συνέβησαν τρία εξαιρετικά θαύματα. Ηχογραφήσαμε ένα τραγούδι με τον Τομ Μορέλο, η περιοδεία μας στην Αμερική ήταν sold out και παίξαμε στο ίδιο φεστιβάλ με τον κιθαρίστα των Guns N' Roses, τον Slash. Αυτά από μόνα τους είναι αρκετά», λέει ο Τόμας Ράτζι και όλοι χαμογελούν.

Στο πιο πρόσφατο single, το «Gossip», εμφανίζεται ένας από τους παιδικούς ήρωες του γκρουπ, ο Τομ Μορέλο των Rage Against the Machine. Ενας από τους πιο καινοτόμους και ξεχωριστούς κιθαρίστες των τελευταίων 30 ετών. Τους ρωτώ τι έμαθαν από αυτή τη συνύπαρξη. «Η συνεργασία ήταν εκπληκτική, ειδικά για μένα που είμαι κιθαρίστας. Μου έμαθε πολλά τρικ και όταν τζαμάραμε οι δυο μας ήταν για μένα μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ», λέει ο κιθαρίστας του γκρουπ Τόμας Ράτζι. Το artwork του άλμπουμ είναι εκπληκτικό. Προκλητικό, αστείο και πολύ τολμηρό.

Καιρό είχαμε να δούμε κάτι τόσο εμπνευσμένο. «Θέλαμε να αποτυπώσουμε το βαθύ μας συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα που ζούμε όλον αυτόν τον καιρό. Πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο, την τρέλα, την επιτυχία, τη χαρά και τη στενοχώρια. Μια κοπέλα πηδάει από πάνω μας και ο καθένας μας έχει διαφορετική αίσθηση για το πώς βιώνει αυτή την πρόκληση. Ετσι είμαστε και στην πραγματικότητα», επισημαίνει η Βικτόρια.

Στην πραγματική ζωή δεν διαφέρουν από τα εκρηκτικά τους live. Φιλιούνται, σπάνε κιθάρες, ιδρώνουν κανονικά τη φανέλα (όταν τουλάχιστον φοράνε). Ξεχωρίζουν άραγε κάποια συναυλία από τους τελευταίους 12 μήνες που βρίσκονται στον δρόμο; «Κάθε φορά που παίζουμε ζωντανά για το κοινό είναι κάτι ξεχωριστό. Κάθε φορά είμαστε σε διαφορετική σκηνή, διαφορετική πόλη, με διαφορετικά ερεθίσματα. Περάσαμε υπέροχα στην περιοδεία, αλλά ξεχωρίζουμε τη συναυλία στην Ιαπωνία. Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε, οι κουλτούρες μας είναι τελείως διαφορετικές, μας έλεγαν να είμαστε σεμνοί και ότι έχουν πολλές απαγορεύσεις και κανόνες. Οταν όμως βγήκαμε στη σκηνή, το πλήθος ξεσηκώθηκε και ούρλιαζε σαν τρελό. Οπότε, όπως φαντάζεσαι, τα σπάσαμε διπλά. Ισως ήταν το πιο άγριο κοινό που είχαμε ποτέ. Παίρνουμε φοβερή ενέργεια από το κοινό και κάθε σόου είναι διαφορετικό», αναφέρει ο Νταμιάνο.

Το κοινό τους λατρεύει, έχουν φανατικούς θαυμαστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Νεαρά τυπάκια, new age πάνκερ, millennials, ακόμα και μεσήλικες ροκάδες βρίσκονται πίσω από τα εκατομμύρια streams των τραγουδιών τους. Λόγω της απελευθερωμένης εικόνας τους έχουν γίνει είδωλα για τη LGBTQ+ κοινότητα - πιθανότατα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ροκ γκρουπ. Τους ρωτώ πώς νιώθουν που τους χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο προοδευτικά και συμπεριληπτικά συγκροτήματα. «Για εμάς είναι προτεραιότητα να στέλνουμε μηνύματα ισότητας και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής μας. Το να βρισκόμαστε κοντά στην LGBTQ+ κοινότητα μάς κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα, όπως και το να μαθαίνουμε πως τους δίνουμε κουράγιο και δύναμη. Τι πιο υπέροχο από αυτό;».

Υπάρχει κάτι που οι θαυμαστές τους θα ήθελαν σίγουρα να μάθουν; «Φέτος τολμήσαμε πολύ. Σε αυτόν τον δίσκο είπαμε να μην είμαστε συμβατικοί με τον ήχο μας, αλλά να κάνουμε νέα πράγματα. Ο καθένας μας έφερε τις δικές του ιδέες και τα ενώσαμε όλα μαζί σε ένα αποτέλεσμα. Μέσα στο άλμπουμ έχει ροκ, πανκ, ακόμη και ηλεκτρονικό ήχο και τέκνο. Σίγουρα θα βρείτε κάτι καινούριο, κάτι από ένα μέρος της εφηβείας μας και τα ακούσματα που αρέσουν σε εμάς», καταλήγουν.

Τους εξηγώ πως ο χρόνος μας τελειώνει, αλλά ο Νταμιάνο δεν δείχνει να ενοχλείται και με ρωτάει: «Εσύ τι κάνεις;». Χαμογελάω και του απαντάω πως προετοιμάζομαι για τα γενέθλιά μου που θα συμπέσουν με την ημέρα που θα κυκλοφορήσει το τεύχος με τη συνέντευξή τους. «Πρέπει να τραγουδήσουμε τότε», λέει αυθόρμητα και μαζί με τους υπόλοιπους ερμηνεύουν για χάρη μου το «Τanti auguri a te», το «Happy birthday» αλά ιταλικά, συνοδεία των πιο ανατρεπτικών ευχών που έχω ακούσει - και που λόγω λεξιλογίου δεν θα επαναλάβω εδώ. Οι Måneskin είναι μια απροσδόκητα δυνατή, ασυγχώρητα σέξι και υπερβολικά κουλ μπάντα. Τελικά, οι (ακομπλεξάριστες) παρέες γράφουν (ροκ) Iστορία.

Info: Το άλμπουμ «Rush!» των Måneskin κυκλοφορεί από την Panik Records/Sony Music.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης