Σαϊεντολογία: Στο φως τα άγνωστα μυστικά της θρησκείας του Χόλιγουντ

Σαϊεντολογία: Στο φως τα άγνωστα μυστικά της θρησκείας του Χόλιγουντ

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχός της αποκαλύπτει μέσα από το νέο βιβλίο του τους αμφιλεγόμενους τρόπους με τους οποίους επενέβαινε στη ζωή, στην καριέρα, αλλά και στο πορτοφόλι διάσημων σταρ. Ο πιστός Τζον Τραβόλτα, ο πολύτιμος Τομ Κρουζ και ο αντιδραστικός Ντέιβιντ Μπέκαμ

scientology
Το αναπόφευκτο του θανάτου και της φθοράς της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και οι φόβοι, τα προβλήματα, ακόμη και η υπέρμετρη φιλοδοξία αποτελούν διαχρονικά ισχυρούς παράγοντες σύνδεσης του ανθρώπου με τις κάθε είδους θρησκείες. Και μπορεί για τους πολλούς τα θρησκευτικά πιστεύω να συνιστούν φιλοσοφία ή τρόπο ζωής, υπάρχουν όμως και αρκετοί που βρίσκουν στον χώρο αυτό τις ιδανικές συνθήκες για να κάνουν μπίζνες.

Τη στιγμή λοιπόν που εδώ, στην Ελλάδα, έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με τη δράση του «θαυματοποιού» ιερέα Δημητρίου Λουπασάκη, μια άλλη γωνιά του κόσμου, το λαμπερό Χόλιγουντ, συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις που αφορούν στη Σαϊεντολογία, μια θρησκεία που συνδέεται στενά με τη ζωή πολλών διάσήμων από τον χώρο του θεάματος. Για την ακρίβεια, όπως αποκαλύπτει το πρώην ανώτερο στέλεχος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας Μάικ Ράιντερ, μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «A Billion Years: My Escape from a Life in the Highest Ranks of Scientology», οι προσωπικές επιλογές αρκετών από αυτούς θα ήταν εντελώς διαφορετικές αν δεν είχαν ασπαστεί το συγκεκριμένο δόγμα το οποίο μάλιστα ωθούνται στο να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις βάζοντας ενίοτε βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Scientology_book
Το εξώφυλλο του βιβλίου του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Σαϊεντολογίας

Οπως φαίνεται, οι διασημότητες βρίσκονταν στο στόχαστρο της σαϊεντολογίας από την εποχή της ίδρυσής της, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, από τον συγγραφέα Λαφαγιέρ Ρόναλντ Χάμπαρντ. «Αρχισε να βλέπει τους διασήμους ως μέσο για να κερδίσει δημοσιότητα και αποδοχή. Είχε ακόμη και μια λίστα με διασημότητες-στόχους που έπρεπε να μυήσει στη σαϊεντολογία προκειμένου να την κάνει δημοφιλή. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε το Κέντρο Διασημοτήτων, μια οργάνωση της σαϊεντολογίας αφιερωμένη στη στρατολόγηση διασημοτήτων στο Χόλιγουντ», εξηγεί ο Ράιντερ προσθέτοντας ότι και ο σημερινός ηγέτης της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας, Ντέιβιντ Μισκάβιτζ, ακολουθεί πιστά την ίδια τακτική.

Σύμφωνα και με άλλες μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ασπαστεί τη θρησκεία αλλά επέλεξαν να την εγκαταλείψουν, οι σαϊεντολόγοι στοχεύουν σε σταρ πρώτου μεγέθους που θεωρούν ότι είναι ευάλωτοι στις διδαχές τους και μπορούν να τους πείσουν ότι θα τους βοηθήσουν να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν θέσει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τα έχουν καταφέρει.

Κλείσιμο
Οπως στην περίπτωση του Τζον Τραβόλτα, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παλαιότερους και πιο πιστούς υποστηρικτές της σαϊεντολογίας. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο δημοφιλής ηθοποιός πιστεύει ακράδαντα ότι οφείλει την επιτυχημένη καριέρα του στη θρησκεία του. Οταν προσκλήθηκε στην πρώτη συνάντηση, ήταν ένας νεαρός που προσπαθούσε απεγνωσμένα να διεισδύσει στον χώρο της υποκριτικής. Εκείνες τις ημέρες μάλιστα επρόκειτο να λάβει μέρος σε ακρόαση για ένα τηλεοπτικό σόου.
travolta

Στη συνάντηση, λοιπόν, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταθούν όρθιοι και να πουν: «Θέλουμε τον Τζον Τραβόλτα για τον ρόλο». Στην επόμενη συνάντηση ο ηθοποιός ενημέρωσε ότι πήρε τελικά τον ρόλο, ο οποίος έμελλε να σταθεί αφορμή για να εκτοξευτεί η καριέρα του. Από τότε τάχθηκε ολοκληρωτικά στις υπηρεσίες της σαϊεντολογίας επιτρέποντάς της μάλιστα να διεισδύει σε πολύ προσωπικά του θέματα.

Μάλιστα, ο Ράιντερ ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε να διαχειριστεί τις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με τις ερωτικές του προτιμήσεις. Γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του: «Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Τραβόλτα καταδιωκόταν από ιστορίες που σχετίζονταν με διάφορους υποτιθέμενους άνδρες εραστές του, συμπεριλαμβανομένων ενός από τους πρώην πιλότους του καθώς και ενός πορνοστάρ. Συναντήθηκα με τον Τζον και τον δικηγόρο του, Τζέι Λάβλι, για να βοηθήσουμε στη διαχείριση αυτών των καυτών θεμάτων. Το “National Enquirer” επικοινώνησε με τον Τραβόλτα και την Εκκλησία για απαντήσεις.
Τραβολτα_-_Πρεστον
Ο Τομ Κρουζ με τη σύζυγό του Κέλι Πρέστον


Συνειδητοποιώντας την πιθανή ζημιά που μπορεί να έχει μια ιστορία γκέι σεξ για το τέλειο ζευγάρι της σαϊεντολογίας, του Τζον και της Κέλι, σκάψαμε βαθιά στις πηγές των ιστοριών και απειλήσαμε τα μέσα ενημέρωσης με μηνύσεις. Οι ιστορίες έκλεισαν και εγώ έγινα ένα έμπιστο άτομο στη ζωή του Τζον. Παρόμοιοι ισχυρισμοί συνέχισαν να εμφανίζονται όλα αυτά τα χρόνια και έχουν απορριφθεί από τον Τραβόλτα ή έχουν κλείσει».

Και ο ίδιος προσθέτει με νόημα αναφερόμενος στο πόσο μεγάλη σημασία δίνει η σαϊεντολογία στη δημόσια εικόνα των μελών της: «Οι ισχυρισμοί για τους ομοφυλόφιλους είναι νάρκες για τη σαϊεντολογία. Μπορεί να ισχυρίζεται δημόσια ότι δεν είναι κατά των ομοφυλοφίλων, ωστόσο η απειλή μιας ιστορίας που περιγράφει έναν σαϊεντολόγο ως ομοφυλόφιλο θα προκαλούσε πανικό εσωτερικά, επειδή για έναν σαϊεντολόγο το να μη “θεραπευτεί” από την ομοφυλοφιλία θα έδειχνε ότι οι τεχνικές της θρησκείας δεν λειτουργούν».

Παρά τις παρελθοντικές, επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, το πρώην στέλεχος της σαϊεντολογίας αποκαλύπτει, σε άλλο σημείο του βιβλίου του, ότι όντως είχε δει τον Τζον Τραβόλτα να φιλιέται στο στόμα με έναν άνδρα μασέρ!

Οι σαϊεντολόγοι επιλέγουν τις συντρόφους του Τομ Κρουζ

Μπορεί να είναι ένας από τους διασημότερους και πλέον εμφανίσιμους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όμως αφήνει στα χέρια των σαϊεντολόγων την επιλογή των ερωτικών συντρόφων του. Ο λόγος για τον Τομ Κρουζ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο βιβλίο, δεν αποφασίζει ο ίδιος σχετικά με το ποια γυναίκα θα βρίσκεται στο πλευρό του. Για την ακρίβεια, οι σαϊεντολόγοι βρίσκονται πίσω απ’ όλους τους γάμους και τους χωρισμούς του, πλην ενός, του πρώτου του γάμου με την ηθοποιό Μίμι Ρότζερς, η οποία και τον μύησε στη συγκεκριμένη θρησκεία. Οταν όμως ο ηθοποιός ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τη Νικόλ Κίντμαν, στα γυρίσματα της ταινίας «Μέρες κεραυνού», οι θρησκευτικοί καθοδηγητές του κατάστρωσαν ένα αποτελεσματικό σχέδιο προκειμένου να πάρει διαζύγιο και να παντρευτεί, αμέσως μετά, τη νέα του αγαπημένη. Με το να εκπληρώσουν την επιθυμία του αυτή κατάφεραν να κερδίσουν και την ισόβια εμπιστοσύνη και στήριξή του.
tom_cruise_60_yo_xr


Κι όμως, ήταν, σύμφωνα με το βιβλίο, αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που, σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, οδήγησαν το διάσημο ζευγάρι στον χωρισμό καθώς θεωρούσαν ότι πλέον η Κίντμαν ήταν κακή επιρροή για εκείνον. Αφορμή στάθηκε η απομάκρυνση του ηθοποιού από την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά»: «Οι συμπρωταγωνιστές Τομ και Νικόλ Κίντμαν ουσιαστικά αποκόπηκαν από τον κόσμο για έναν χρόνο, καθώς ο διαβόητος τελειομανής Κιούμπρικ απαιτούσε επαναλαμβανόμενα γυρίσματα στο άκρως μυστικό κλειστό πλατό του στο Λονδίνο.

Το να χάσει την καθημερινή αλληλεπίδραση με τον Μισκάβιτζ και να περνάει τον χρόνο του με τη Νικόλ είχε αντίκτυπο στον Τομ. Δεν συναντιόταν με τον Ντέιβ, ούτε ανταπέδιδε τις κλήσεις του. Ο Μισκάβιτζ, στενοχωρημένος που η Νικόλ έβγαζε τον Τομ από τη σαϊεντολογία, με έστειλε στο Λονδίνο για να συναντηθώ με την αδελφή του Λι Αν στο ξενοδοχείο “Dorchester” προκειμένου να μάθω τι συνέβαινε. Η Λι Αν, μια αφοσιωμένη σαϊεντολόγος που ακολουθούσε τα βήματα του αδελφού της -προσηλύτισε τις τρεις αδελφές και τη μητέρα τους-, ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν εντάξει και ότι ήταν απλώς απασχολημένοι, αλλά ο Μισκάβιτς δεν πείστηκε».

nicole-kidman-tom-kroyz
Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν στην ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά»


Τελικά, ο Τομ Κρουζ όχι μόνο επέστρεψε δριμύτερος στους κόλπους της σαϊεντολογίας και πήρε διαζύγιο από τη Νικόλ Κίντμαν, αλλά, επιπλέον, απομάκρυνε από εκείνη τα δύο υιοθετημένα παιδιά τους που λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων έκοψαν κάθε επαφή με τη μητέρα τους. Το αντίθετο ακριβώς συνέβη, όμως, στον μετέπειτα γάμο του με την επίσης ηθοποιό Κέιτι Χολμς, η οποία έδωσε μια μεγάλη δικαστική μάχη προκειμένου να κερδίσει την επιμέλεια της κόρης τους Σούρι καθώς δεν επιθυμούσε να μεγαλώσει κάτω από τις επιταγές της θρησκείας του διάσημου πατέρα της. Από την ημέρα που έχασε την κηδεμονία, ο Τομ Κρουζ δεν ξαναείδε ποτέ την κόρη του!

Ο προσηλυτισμός του Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ηταν και αυτό μια θυσία που απαίτησαν από εκείνον οι σαϊεντολόγοι, οποίοι έβλεπαν στο πρόσωπό του τον πιο διάσημο και επιδραστικό εκφραστή τους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι πριν από κάποια χρόνια τού ανέθεσαν να προσηλυτίσει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ και τη σύζυγό του Βικτόρια. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ο Τομ Κρουζ έφτιαξε ένα επαγγελματικό γήπεδο στους χώρους των κεντρικών εγκαταστάσεων της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στο Λος Αντζελες. Παρ’ όλα αυτά, ο πρώην διάσημος ποδοσφαιριστής δεν πείστηκε...

Tom_Cruise_-_David_Beckham
Ο Τομ Κρουζ με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ
Στο μεταξύ, αρκετοί ακόμη διάσημοι καλλιτέχνες πέρασαν κατά το παρελθόν από τους κόλπους της σαϊεντολογίας προσφέροντας μάλιστα γενναίες χρηματοδοτήσεις στους σκοπούς και τις δράσεις της. Ανάμεσά τους ο Γουίλ Σμιθ, ο Πάτρικ Σουέζι, η Κρίστι Αλεϊ, που χώρισε τον σύζυγό της επειδή δεν αποδεχόταν τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, αλλά και ο σπουδαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν πιστοί, κάποιοι άλλοι δραπέτευσαν, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, παραμένουν αναγκαστικά καθώς φοβούνται μη διαρρεύσουν τα σκοτεινά μυστικά τους...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης