Κορωνοϊός: Επιστρέφει η covid-19 - Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

Κορωνοϊός: Επιστρέφει η covid-19 - Πρώτη γραμμή άμυνας η μάσκα σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

Σήμερα η επίσημη σύσταση του ΕΟΔΥ για την αναχαίτιση του κύματος - Εμβολιαστείτε για την covid-19 λένε οι ειδικοί του υπ. Υγείας

maskes-lewforeia
Μια σειρά από συστάσεις υπενθυμίζονται στους πολίτες εν μέσω της τεράστιας έξαρσης του κορωνοϊού. Ενώ μάσκες και αυτοδιαγνωστικά τεστ ήταν επί μήνες... ξεχασμένα στο πλαίσιο του τέλους της οξείας φάσης της πανδημίας, πλέον επανέρχονται ως ισχυρά «όπλα» ατομικής προστασίας, με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένες συνθήκες με σκοπό τη συγκράτηση της διασποράς.

Χθες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνήλθε με αντικείμενο συζήτησης την υψηλή κυκλοφορία της Covid-19 στην κοινότητα, που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «εκτοξευθεί» κρούσματα και νοσηλείες. Οι ειδικοί αποφάσισαν να απευθύνουν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε νοσοκομεία και δομές Υγείας καθώς και να θυμίσουν τη σημασία χρήσης μάσκας σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής εστίασαν στην ενημέρωση για την επικαιροποίηση του εμβολιασμού, καθώς μέχρι σήμερα το ποσοστό όσων πολιτών έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι χαμηλό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ για τις συστάσεις που έχουν ως σκοπό την ανακοπή του δυνατού «κύματος», όπως συζητήθηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής. Σήμερα θα εκδοθεί και η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που μετατέθηκε (σ.σ κανονικά βγαίνει κάθε Πέμπτη) για να συλλεχθούν στοιχεία έως και χθες, καθώς είχαν προηγηθεί οι αργίες της 25ης και 26ης Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά σε σχέση με τις υπό έκδοση συστάσεις, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής θεωρούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας επιτάσσουν τη χρήση της μάσκας στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση, θα γίνει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους χώρους υγείας. Όταν κρίνεται ότι η χρήση της θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, θα λαμβάνει τη σχετική απόφαση η Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, είχε αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2023 παράλληλα με την κατάργηση της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test από τους εργαζόμενους σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, από τα τέλη Ιουλίου, η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας ισχύει μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) καθώς και τους ασθενείς που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Υπενθύμιση εμβολιασμού

Οι Έλληνες επιστήμονες τόνισαν τη σημασία σύστασης χρήσης της μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως είναι κλειστοί χώροι με κόσμο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η υπενθύμιση της σύστασης για self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως για παράδειγμα τα εορταστικά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν ηλικιωμένοι. Παράλληλα, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη να ενημερωθούν και πάλι οι πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να κάνουν εμβόλιο κατά της Covid-19.

Είναι γεγονός ότι δεν έχει πάει για εμβολιασμό παρά ένα μικρό ποσοστό πολιτών, παρότι οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια ξεκίνησαν δυναμικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.

Οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μία αναμνηστική δόση είναι οι εξής:

  • -Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • -Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
  • -Άτομα με ανοσοκαταστολή
  • -Έγκυες γυναίκες
  • -Επαγγελματίες υγείας


Όλα τα παραπάνω μέτρα ατομικής προστασίας είναι χρήσιμα, επίσης, για την προστασία έναντι της γρίπης, καθώς και των χειμωνιάτικων λοιμώξεων. Η συγκυκλοφορία πολλών παθογόνων ταυτόχρονα οδηγεί, όπως είναι λογικό, σε πίεση στα νοσοκομεία. Ήδη οι ροές μόνο ασθενών με κορωνοϊό είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, έως χθες νοσηλεύονταν περίπου 1.650 ασθενείς και οι καθημερινές εισαγωγές ξεπερνούν τις 200 σε ημερήσια βάση.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και χορήγησης αντιικών φαρμάκων, σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές (π.χ. ηλικιωμένοι ή/και άτομα με σοβαρά νοσήματα). Τα αντιικά αποτρέπουν νοσηλείες εφόσον χορηγούνται εγκαίρως, στην αρχή της λοίμωξης. Οι επιστήμονες σημείωσαν τη σημασία μιας ενημερωτικής καμπάνιας και για τους γιατρούς, με σκοπό να κάνουν χρήση αυτού του «όπλου».

55% των κρουσμάτων στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή

Υπεύθυνη για την τεράστια έξαρση κρουσμάτων είναι η νέα υπο-παραλλαγή JN.1 του κορωνοϊού, που όπως φαίνεται μεταδίδεται ταχέως και τείνει να κυριαρχήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ευρώπη η υπο-παραλλαγή – που αποτελεί μέρος της BA.2.86 ή αλλιώς «Pirola» - αντιπροσωπεύει το 55% των κρουσμάτων.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η JN.1 αποτελεί το 39% έως το 50% των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνεχιζόμενη αύξηση υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική είτε πιο...ικανή να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με άλλες υπο-παραλλαγές, πρόσθεσε το CDC. Η υγειονομική Αρχή σημείωσε ακόμη ότι είναι νωρίς να γνωρίζουμε εάν και με ποιον τρόπο η JN.1 θα προκαλέσει νοσηλείες και πρόσθεσε ότι τα υφιστάμενα εμβόλια, τα τεστ και οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη καλά εναντίον αυτής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, έχει διατηρήσει την ταξινόμηση της JN.1 ως «υποπαραλλαγή ενδιαφέροντος», που σημαίνει χαμηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τουλάχιστον μέχρι τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Ειδήσεις σήμερα:

Απολύθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν - Ανέβαζε στο διαδίκτυο βίντεο πορνό με τη σύζυγό του

Η βαθμολογία της EuroLeague μετά τη 10η νίκη του Παναθηναϊκού και τα «διπλά» Ρεάλ, Βίρτους, Φενέρ και Μακάμπι - Δείτε βίντεο

Επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τους κρατούμενους που έκαναν... ρεβεγιόν στον Κορυδαλλό με φαγητά και μπύρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ