Κορωνοϊός: Τα 20 πιο συχνά συμπτώματα που καταγράφονται αυτόν τον καιρό

Κορωνοϊός: Τα 20 πιο συχνά συμπτώματα που καταγράφονται αυτόν τον καιρό

Στα τρία πρώτα ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πονοκέφαλος

germany-people-0
Στενά παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την πορεία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται έξαρση, με τα κρούσματα να είναι περισσότερα σε σειρά χωρών. 

Στη Βρετανία, όπου οι μολύνσεις καταγράφουν αύξηση 30%, η εφαρμογή ZOE Symptom Tracker καταγράφει κάποια δεδομένα σχετικά με τους νοσούντες, ενώ φτιάχνει τη λίστα με τα 20 συμπτώματα που αναφέρονται συχνότερα λόγω της λοίμωξης. 

Τα 20 πιο συχνά συμπτώματα του κορωνοϊού

- Πονόλαιμος - 63,55%
- Ρινική καταρροή - 53,04%
- Πονοκέφαλος - 53,02%
- Κλειστή μύτη - 52,47%
Κλείσιμο
- Βήχας χωρίς φλέγματα - 52,06%
- Φτέρνισμα - 47,02%
- Βήχας με φλέγματα - 45,79%
- Βραχνή φωνή - 43,86%
- Μυϊκοί πόνοι - 29,46%
- Κόπωση - 22,97%
- Ζαλάδα - 21,11%
- Αλλοιωμένη οσμή - 19,82%
- Πρησμένοι αδένες στο λαιμό - 17,72%
- Πόνος στα μάτια - 16,41%
- Σφίξιμο στο στήθος - 16,26%
- Δύσπνοια - 15,9%
- Απώλεια της όσφρησης - 14,45%
- Πόνος στο αυτί - 13,96%
- Ανατριχίλα ή ρίγη - 12,98%
- Πόνος στις αρθρώσεις των ώμων - 11,08%

Τρία κακά και ένα καλό σενάριο για το μέλλον της πανδημίας

Τρια απαισιόδοξα σεναρια και ένα αισιόδοξο για το μέλλον της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό παρουσίασε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιοδρας, στη διάρκεια ομιλίας του το Σάββατο σε ημερίδα μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου για τις «Επιδημίες-Πανδημίας που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα», με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι παραλλαγές του κορωνοϊού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, κάτι που μεταφράζεται σε σταδιακή απώλεια της ανοσιας που με τόσο κόπο κατακτήθηκε. «Σε αυτό το σενάριο, είναι βέβαιον ότι θα χρειαστούμε νέα εμβολια» είπε ο κ. Τσιοδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανάφερε παράλληλα τις τρεις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το στέλεχος ΒΑ.2.275.2, το οποίο, όπως είπε, διαφεύγει της προστασίας των μονοκλωνικων αντισωμάτων. Επίσης το στέλεχος ΒΑ.4.6 το οποίο αρχίζει να κερδίζει δυναμικά έδαφος στις ΗΠΑ έναντι της ΒΑ.5 και τέλος, το στέλεχος ΧΒΒ, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Σιγκαπούρη.

Στην Ελλάδα όπως προκύπτει από το δίκτυο γονιδιωματικης επιτήρησης, απόλυτα κυρίαρχη είναι η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 (ποσοστό 98%).

Το δεύτερο - επίσης απαισιόδοξο - σενάριο προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία κορωνοϊού και γρίπης. Πρόκειται για το πλέον επίκαιρο και επίφοβο σενάριο για τη χώρα μας όπως και όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Μέχρι πρότινος τα στοιχεία από την κυκλοφορία των ιών έδειχναν ότι ο κορωνοϊός «εξαφανίζει» τη γρίπη. Ο χειμώνας, όμως, στο Νότιο Ημισφαίριο (το δικό μας περασμένο καλοκαίρι) έδειξε ότι η γρίπη εμφανίστηκε νωρίτερα από τον κορωνοϊό και προκάλεσε μεγάλη επιδημία, με 250.000 περιστατικά και πολλούς θανάτους.

Τα δεδομένα δεν είναι σαφή ακόμη, όπως είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, αλλά το βέβαιον είναι ότι η όποια κυκλοφορία γρίπης ή/και κορωνοϊού θα έχει επιπτώσεις στα άτομα άνω των 60 ετών. Για τον λόγο αυτό κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πληθυσμό αυτής της ηλικιακης ομάδας να εμβολιαστεί άμεσα για το ενδεχόμενο να ενσκήψει νωρίτερα η γρίπη στην Ελλάδα. «Κυκλοφορεί ήδη γιατί έχει εντοπιστεί στα λύματα» ανέφερε ο κ. Τσιοδρας.

Υπενθύμισε ακόμη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επιφυλακτικους να εμβολιαστούν ότι τουλάχιστον 40.000 ανθρώπινες ζωές σώθηκαν στην Ελλάδα χάρη στον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού.

Το τρίτο σενάριο είναι επίσης απαισιόδοξο βασιζόμενο στην υπόθεση ότι δεν θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα εμβόλια και οι θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Γνωρίζουμε πλέον ότι το όφελος τόσο από τον εμβολιασμό όσο και από τις αντιικες θεραπείες είναι τεράστιο για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Και θεωρώ ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε ο καθηγητής Τσιοδρας, παραθέτοντας τα τρία λιγότερο αισιόδοξα σενάρια από μελέτη της βάσης δεδομένων Medscape.

Μάλιστα, σε ο,τι αφορά την Ελλάδα αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ να αξιοποιηθούν οι κινητές μονάδες του Οργανισμού ώστε να δίδονται τα αντιικα φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται και για τους οποίους υπάρχουν φυσικά ενδείξεις χορήγησης.

Το τέταρτο σενάριο φέρει την υπογραφή του ίδιου του καθηγητή Τσιοδρα, και όπως είπε στην ημερίδα του «ΙΑΣΩ», προβλέπει την πορεία μας με τον κορωνοϊό στη βάση δύο θετικών εκτιμήσεων:

α) ότι όλα τα στελέχη που θα αναδυθούν θα προέρχονται από τη μετάλλαξη Omicron, έναντι της οποίας έχουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανοσία αλλά και το όπλο του εμβολίου, με τα ενισχυμένα εμβόλια να περιέχουν τα κυρίαρχα στελέχη ΒΑ.4 και 5,

β) ότι οι κοινωνίες φαίνονται έτοιμες να επανέλθουν στην κανονικότατα, αποδεχομενες πλέον ότι τα μέτρα χρειάζονται ως έναν βαθμό και αφορούν κυρίως τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους.

«Προσωπικά βλέπω μια νέα αρχή. Και αυτή περιλαμβάνει τη διαχείριση όλων των προκλήσεων που μας άφησε η πανδημία καθώς υποχωρεί. Είναι σαφές ότι αφήσαμε πίσω μας την επείγουσα φάση της πανδημίας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό ως επιστήμονες και ως πολιτες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιοδρας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι προφανές ότι στο σημαντικό κεφάλαιο της διαχείρισης της πανδημίας που λέγεται "επικοινωνία κινδύνου", καταγράφηκε παταγώδης αποτυχία. "Αποτύχαμε παταγωδώς. Δεν ξέρω αν αποτύχαμε γιατί έφυγα από το προσκήνιο ή γιατί βγήκαν πολλοί άλλοι. Πιστεύω ότι αποτύχαμε γιατί σταματήσαμε να εμπιστευομαστε τους επιστήμονες και αρχίσαμε να πιστεύουμε στις ιδεοληψίες μας" είπε χαρακτηριστικά.

«Η επικοινωνία κινδύνου χρειάζεται ειδικούς, ομάδα, συνεργασία, να ανιχνεύεις τι πιστεύει το κοινό σου (public perception)» τόνισε επίσης.


Ειδήσεις σήμερα

Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Με χειροκροτήματα ο τελευταίος αποχαιρετισμός - «Αθάνατος» φώναζε ο κόσμος

Κακοκαιρία στην Κρήτη - Συγκλονιστικό βίντεο: Το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 50χρονος

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Μητέρα δύο παιδιών η 50χρονη αγνοούμενη στην Αγία Πελαγία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK