Τσιάρας: Τα βήματα της σταδιακής επανεκκίνησης της Δικαιοσύνης

Τσιάρας: Τα βήματα της σταδιακής επανεκκίνησης της Δικαιοσύνης

Η επανεκκίνησης της Δικαιοσύνης ξεκινά από Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και Υποθηκοφυλακεία για προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων

tsiaras
Όπως είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο το Πρώτο ΘΕΜΑ στην έντυπη έκδοσή του η μερική επαναλειτουργία των δικαστηρίων σε πανελλαδική έκταση αρχίζει σταδιακά από τα χαμηλά σε βαθμό δικαστήρια την 27η Απριλίου 2020 και θα συνεχιστεί μέχρι την ολική επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, ότι η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, Πρωτοδικείψν και Ειρηνοδικείων σχετίζεται με την οικονομία και με διατραπεζικές πράξεις (δάνεια, κ.λπ.).

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η 27η Απριλίου 2020 ως η ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Κλείσιμο
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε επιπλέον τα βήματα της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.

Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο ΘΕΜΑ στην προσπάθεια να επανέλθει η κοινωνική ζωή της χώρας στην κανονικότητα με προέχοντα τον οικονομικό τομέα, (πέρα από την προέχουσα προστασία της υγείας των πολιτών) την 27η Απριλίου 2020 ξεκινά σε όλη την επικράτεια η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων (άμισθων και έμμισθων), των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, έχουν εγκριθεί δάνεια, τα οποία όμως μετά την εκδήλωση της πανδημίας δεν εκταμιευθήκαν καθώς δεν μπορούν να γίνουν προσημειώσεις υποθήκης σε ακίνητα, αφού η λειτουργία των συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών είχε ανασταλεί.

Πολλά από τα δάνεια αυτά είχαν εγκριθεί σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει το «πάγωμα» της όλης διαδικασίας τόσο για το μέλλον των εταιρειών αυτών όσο και των εργαζομένων σε αυτές.

Ακόμη, η επανέναρξη λειτουργίας των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων θα αποτελέσει και ασπίδα προστασίας για τους οφειλέτες στο θέμα της έκδοσης διαταγών πληρωμής σε βάρος τους.

Πρέπει να αναφερθεί ότι τα Υποθηκοφυλακεία έχει προβλεφθεί να είναι σε λειτουργία από τις 9π.μ. έως τις 2μ.μ. τις ώρες, δηλαδή, λειτουργίας τους πριν τη πανδημία, ενώ έξω από αυτά θα υπάρχουν άνδρες ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας (security) που θα επιβλέπουν αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών και θα ορίζουν την συχνότητα εισόδου.

Διαμεσολάβηση

Σχετικά με το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Σε άλλο σημείο της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενημέρωσε τον δικηγορικό κόσμο για τις δράσεις του υπουργείου στο πεδίο της ψηφιακής Δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται με γοργούς ρυθμούς για την ένταξη πιστοποιητικών των δικαστικών υπηρεσιών στη διαδικτυακή πλατφόρμα gov.gr.

Επίσης, ενημέρωσε ο κ. Τσιάρας για την πορεία υλοποίησης του έργου διάθεσης ηλεκτρονικών υπογραφών στους δικηγόρους.

Παράταση δικαστικού έτους

Αναφορικά με την επέκταση του δικαστικού έτους, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι πρόκειται για «κυβερνητική απόφαση» για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι κλάδοι εργαζόμενων που το δικαιούνται

Σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων στα μέσα Μαΐου

Κορωνοϊός: Σκοτώνει χωρίς διακρίσεις: Χάθηκαν την ίδια μέρα 35χρονος και γυναίκα 101 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης