Κρούσματα κορωνοϊού: 90 συνολικά, τρεις σε κίνδυνο - Γιατί τα παιδιά θεωρούνται «βόμβες» κορωνοϊού

rio-nosokomeio-patra-kornaios-ios-astheneia-stheneis-karantina-arthrou

Διασωληνωμένοι δύο ασθενείς σε Ρίο και ΑΧΕΠΑ - Με σοβαρή λοίμωξη και ένα κρούσμα στην Αθήνα - Εκκενώθηκε η ΜΕΘ του «Σωτηρία» - Αγωνία για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Μακραίνει αργά αλλά σταθερά και στη χώρα μας ο κατάλογος των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-Cov-19 και έχουν εκδηλώσει τη νόσο Covid-19.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης έξαρσης, ιδίως σε σοβαρά περιστατικά της νόσου που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο πλαίσιο αυτό εχθές ολοκληρώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, η εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι οκτώ ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής, και η ΜΕΘ του Σωτηρία που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία ώστε να δεχθεί ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 90 - στα 89 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί προστέθηκε ένα ακόμη αργά χθες το βράδυ.

Σε τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και σε ένα γενικό νοσοκομείο, σε εκείνο της Μυτιλήνης, νοσηλεύονται συνολικά 36 ασθενείς, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Η ασθενής από τη Λέσβο περιγράφεται ως κρούσμα που συνδέεται με το Ισραήλ όπου είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο τέλος Φεβρουαρίου και διαγνώστηκε θετική στον ιό προχθές.

Στην Αττική, στα δύο νοσοκομεία Αναφοράς, το Αττικόν και το Σωτηρία, νοσηλεύονται άλλοι 10 ασθενείς. Κατά πληροφορίες, από τα νοσηλευόμενα περιστατικά, το ένα έχει εκδηλώσει σοβαρή εικόνα λοίμωξης τις τελευταίες ημέρες, και τα άλλα έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Το μεγάλο βάρος της νοσηλείας κρατά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπου βρίσκονται 18 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ηλείας, οι γνωστοί πλέον ταξιδιώτες στο Ισραήλ που πραγματοποίησαν εκδρομή στο τέλος Φεβρουαρίου και κατά την επιστροφή τους «έφεραν» στη χώρα τον κορωνοϊό. Ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε και νοσηλεύτηκε στο Ρίο, είναι διασωληνωμένος τα τελευταία 24ωρα, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για δραματική, πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, επιβάρυνση της κατάστασής του. Στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά όχι στη Μονάδα, νοσηλεύεται και η σύζυγος του 66χρονου. Επίσης, με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα και ένας αρχιμανδρίτης από την περιοχή της Ηλείας, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους όπως και ο αδελφός του.

Στο ΑΧΕΠΑ ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ανέλθει στους 7. Υπενθυμίζεται ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η πρώτη γυναίκα που νόσησε, κατά τους ειδικούς η «ασθενής-μηδέν», το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από την Ιταλία.

Στους 6 ασθενείς προστέθηκε το πρωί της Τρίτης ένας ακόμη, πρόκειται για έναν 53χρονο εργαζόμενο από το νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος μάλιστα έφθασε στο ΑΧΕΠΑ έπειτα από μια μαραθώνια διαδρομή σε μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ασθενής, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα 5 προς το παρόν κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού χωρίς να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος). Η διαδρομή του ως ασθενή περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το νοσοκομείο Κοζάνης, και το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς. Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε σταδιακά τόσο που διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ - στο νοσοκομείο Αναφοράς δεν υπήρχε απομονωμένη κλίνη ΜΕΘ ώστε να μην νοσηλευτεί με άλλους ασθενείς.

Η άγνωστη πηγή μετάδοσης του ιού στον υγειονομικό εργαζόμενο απασχολεί τους ειδικούς του ΕΟΔΥ που επιχειρούν την ιχνηλάτηση μήπως εντοπίσουν τη μόλυνσή του. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, έλαβε την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καστοριάς, περίπου 15 άτομα, καθώς και επιπλέον 17 άτομα στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές της Παθολογικής, των ΤΕΠ, τραυματιοφορείς καθώς και εργαζόμενοι στα Εργαστήρια.

Αγωνία για τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο για την έκβαση της «μάχης» που δίνεται στην Ελλάδα, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αναχαίτιση του κορωνοϊου SARS-Cov-19 αναδεικνύεται η μεταδοτικότητά του και ιδίως από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η καταγραφή των λίγων προς το παρόν -5 από τα συνολικά 90- κρουσμάτων της νόσου Covid -19 που μετρά η χώρα μας, σε ισάριθμους ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό έκθεσης σε μόλυνση με κορωνοϊό, αποτελεί ένα ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς είναι απόδειξη της «αθόρυβης» αλλά έντονης, ασταμάτητης πορείας του ιού.

Σημειώνεται πως τα κρούσματα χωρίς ιστορικό έκθεσης στον κορωνοϊό εντοπίζονται στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που γίνεται πλέον σε νοσοκομεία, και σε σοβαρά περιστατικά αναπνευστικής λοίμωξης όπως γίνεται και με τη γρίπη. Εντοπίζουν δηλαδή οι γιατροί ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη σοβαρή η οποία δεν έχει προκληθεί από γρίπη και διενεργούν περαιτέρω έλεγχο για τυχόν πρόκλησή της από κορωνοϊό.

Οι ειδικοί θεωρούν κομβική αυτή τη φάση της πορείας του κορωνοϊού, όπου από τα εισαγόμενα κρούσματα και τα κρούσματα - επαφές των εισαγόμενων καταγράφονται πλέον κρούσματα χωρίς «ταυτότητα μόλυνσης». Κι εκτιμούν πως τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες ο αριθμός τους θα έχει πολλαπλασιαστεί ακριβώς γιατί «ο ιός κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας και δεν μπορούμε να τον εντοπίζουμε» όπως είχε πει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν πλέον οι επιστήμονες αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό είναι πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα -είναι χαρακτηριστικό ότι στη γρίπη ο ασθενής που νοσεί κολλάει άλλον έναν και στη νόσο Covid-19 ο ασθενής κολλάει τουλάχιστον 2- καθώς και ότι κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελαφρά συμπτώματα, «κουβαλά» μεγάλο ιικο φορτίο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών (αποτελούν το 70% των ασθενών), διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Ωστόσο, στα παιδιά το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα. Αυτά τα στοιχεία εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων. Ο παιδικός - μαθητικός πληθυσμός κρίθηκε ότι πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην διασπείρει δραματικά τον ιό, και μάλιστα από ασθενείς με ήπια ή και μηδενική συμπτωματολογία νόσου ώστε να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι σε αυτήν την επιδημία.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Τι κάνω αν πιστεύω πως έχω προσβληθεί

Κορωνοϊός – Διαβητικοί: Πώς μπορούν να προστατευτούν από τον COVID-19

Κορωνοϊός: Τηλεργασία και άδειες οι διευκολύνσεις για γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Θα χρειαστεί

Όχι μόνο η ΜΕΘ του Σωτηρία αλλά και ολόκληρο το Σωτηρία και ολόκληρο το Γεννηματά να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό, μόνο για τον Covid. Εκκενωστε από οιοδήποτε άλλο περιστατικό και ετοιμάστε ασθενοφόρα τουλάχιστο πενήντα για να μετάφέρουν τα κρούσματα από όλη την Ελλάδα. Και ίσως κάποιοι να γλιτώσουν...γιατί σίγουρα και αυτά τα δύο θα γεμίσουν και μετά βλέπουμε...

Ταξιδιάρης

Μπορεί να κόλλησα κορονοϊό και να είμαι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ αλλά το ταξίδι δεν μπορούσα να το ακυρώσω. Στα Ιεροσόλυμα πέρασα τέλεια (δείτε foto στο fb). Και μόλις γύρισα πήγα και σε ένα καρναβάλι για χορό και ξύδια (δείτε story στο insta). Σιγά μην έπαιρνα στα σοβαρά τον μπασκεμπολίστα υπουργό υγείας και απέφευγα τα αεροδρόμια και τον συνωστισμό στο καρναβάλι. Βέβαια είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα στη ΜΕΘ, αλλά φταίνε οι γιατροί που δεν μου χορηγούν το ματζούνι του Βελόπουλου να γίνω καλά. Θα πεθάνω για να πάρουν μίζες οι γιατροί από τις φαρμακευτικές. Καταραμένο κράτος και καταραμένη κοινωνία, με φάγατε μπαμπέσικα.....

Βασίλης

Οι εκδρομές από Ζάκυνθο συνεχίστηκαν προς τα Ιεροσόλυμα και μετά το περιβόητο γκρουπ. Τα παππουδια δε χαμπαριαζουν.... Κυρίως όμως φταινε οι αλήτες με τα ταξιδιωτικά γραφεία. Δε θα αλλαξουμε ποτέ...

Ψιλοασχετο

Η υφηπουργος υγείας μιλάει στο σκαι τώρα, και δακρύζει το αριστερό της μάτι. Γιατί;;; μήπως είναι συναχωμενη; γριπωμενη; αλλεργία; πρόβλημα στο μάτι; κορωνο'ι'ο ς;;;

Μάλλον...

...το τελευταίο χάχάχά

chris

Τα κρούσματα δεν είναι αυτά που αναφέρονται κ όχι γιατί τα κρύβουν αλλα γιατί όπως οι επιστήμονες λένε πολλοί νοσούν κ το περνάνε ελαφρά. Αναλογιστείτε πόσοι είναι αυτοί που απλά ανεβάζουν δέκατα κ σε 2 μέρες είναι καλά. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι εκατοντάδες που θεωρούν ότι απλα έχουν ένα κρυολόγημα. Μόνη λύση είναι να κλείσουν τα πάντα κ να μπει όλη η χώρα σε καραντίνα για 1 μήνα. Τώρα πολλοί θα πουν κ πως θα ζήσουμε άλλοι δε φοβάμαι άλλοι δεν πιστεύω κ πολλά άλλα όμως δε βλέπω άλλη λύση. Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι μεγάλες αλλα προσωπικά η υγεία ειναι πιο συμπαντική. Το λαθε κράτος θα πρέπει να στηρίξει τους πολίτες του, άλλωστε γι'αυτό ξεζουμιζει με φόρους οποιασδήποτε μορφής. Αυτό έγινε κ στην κινα κ περιορίστηκε. Ότι δεν λύνεται κόβεται, Τέλος. Κλείστε τα όλα.

Κινέζος Επισκέπτης

Οι Κινέζοι φτιάξανε σύγχρονες πόλεις με ουρανοξύστες αλλά οι συνήθειες τους και η υγιεινή τους είναι ακόμα στον μεσαίωνα. Ψάξτε στο youtube chinese wet market και θα καταλάβετε. Αυτές οι λαικές αγορές βρίσκονται στα στενά δίπλα από τους ουρανοξύστες ακόμα και στις σύγχρονες πόλεις τους. Η κουλτούρα του Κινέζου είναι κάθε μέρα πάω και ψωνίζω από εκεί "φρέσκα" υλικά. Οτι έχει πόδια τρώγεται, απολύμανση, στοιχειώδες υγειονομικοί κανόνες απουσιαζουν, ακόμα και το σαπούνι είναι σχεδόν άγνωστο. Λαχανικά, αναμειγνύονται δίπλα σε φρεσκοσφαγμένα κρέατα και με το ίδιο μαχαίρι κόβουνε και φρούτα. Μύγες παντού, νερό ούτε για να ξεπλύνουν το αίμα στο πάτωμα. Τυχαίο δεν είναι ότι όλες οι επιδημίες ξεκινάνε από αυτές τις περιοχές.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Τώρα που τα παιδάκια δεν έχουν σχολείο ποιοι θα τα κρατάνε το πρωί...;;; Οι παππούδες και οι γιαγιάδες! Την προλάβαμε τη διασπορά... έχει να γίνει του Κουτρούλη ο γάμος!

..

Απ΄τη στιγμή που είναι κλεισμένα στο σπίτι και δεν πανε σχολειο δεν υπάρχει κίνδυνος. Τον ιό δεν τον δημιουργεί ο οργανισμός των παιδιών. Το μέτρο πάρθηκε για να μην υπάρχει συνωστισμός και μεταδοθεί απο το ενα στο άλλο.

Ηλιας

Πάντως μεσα σε ολο αυτο το χαος και τον πανικο, θα πρεπει να παραδεχτουμε οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν τοσα πολλα κρουσματα. Ακομα και απο αυτα τα 90, τα 54 ειναι «πακετο» απο την εκδρομη στο Ισραηλ. Αλλιως θα ειχαμε ακομα πιο λιγα κρουσματα. Ουτε πολλα ειναι, αλλά κυριως ειναι σχεδον ολα ιχνηλατημενα, τουλαχιστον μεχρι σημερα

isonomia-isopolitia

Μη ξεχάσετε να υπενθυμίσετε στον Μητσοτάκη, να δώσει επιτέλους εκείνη την επιδότηση που ζήτησε ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ Πατρέων για τη ματαίωση των εκδηλώσεων και τη συμφορά που υπέστησαν οι "επιχειρηματίες" της πόλης του, από τις οποίες επιβιώνει παρασιτικά ένα ολόκληρο κύκλωμα που δουλεύει μόνο αυτές τις μέρες σ' όλη τη χρονιά!!!😡

George

Πιο επικίνδυνος από τον ιό είναι ο κόφτης σχολίων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης