Κορωνοϊός: Τηλεργασία και άδειες οι διευκολύνσεις για γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών

Κορωνοϊός: Τηλεργασία και άδειες οι διευκολύνσεις για γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών

Την Τετάρτη και οι αποφάσεις για τους δασκάλους - Το κράτος συμμετέχει και επιδοτεί το κόστος - Ολονυχτία στο υπουργείο Οικονομικών, για να ετοιμαστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

coronavirus334
Την Τετάρτη το μεσημέρι, πιθανότατα, θα ανακοινωθούν τα μέτρα που αναμένουν να πληροφορηθούν περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι γονείς, οι οποίοι δεν θα στείλουν τα παιδιά τους το πρωί στο σχολείο.

Ελάχιστες ώρες μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να κλείσουν τα σχολεία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης, κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Θεοδωρικάκος, εκπόνησαν τα πρώτα σενάρια διευκολύνσεων για τους γονείς (με τη δυνατότητα τηλεργασίας ή ειδικής άδειας).

Τεχνικές ομάδες των συναρμοδίων υπουργείων ετοιμάζουν μέσα στη νύχτα τα τελικά μέτρα, για να καλύψουν τις διαφορετικές εναλλακτικές περιπτώσεις γονέων, είτε εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, είτε ο ένας στον ιδιωτικό ή ο άλλος στο Δημόσιο.

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας "ειδικού σκοπού” μετ’ αποδοχών λόγω κορωνοϊού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεργασίας, για να διευκολύνει γονείς παιδιών, των οποίων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους για 14 ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα να επιλυθούν, καθώς μπορεί π.χ. κάποιος γονέας να θέλει να επιλέξει τηλεργασία αντί της άδειας αλλά, αν εργάζεται στο Δημόσιο, να μην μπορεί να εργαστεί και να αμειφθεί χωρίς φυσική παρουσία.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- χορήγηση άδειας (έως 15 ημερών) για τη μητέρα ή/και για τον πατέρα

Κλείσιμο
- ηλικιακό όριο του μαθητή τα 15 έτη, προκειμένου να δοθούν άδειες για γονείς μαθητών δημοτικού και γυμνασίου. Δεν θα εξετάζεται αν έχουν μεγαλύτερα αδέλφια κλπ, αλλά δεν θα καλύπτει γονείς παιδιών στο Λύκειο.

- το Δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει ένα μέρος από το κόστος για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού. Το υπόλοιπο κόστος θα επιμεριστεί μεταξύ του εργαζόμενου (αφαιρώντας μέρες από την κανονική άδεια) και του εργοδότη με καταβολή των αποδοχών για ένα μέρος της άδειας -πέραν της επιδότησης από το κράτος για ένα μέρος της άδειας.

Την Τετάρτη το πρωί η κυβέρνηση θα επιλύσει -σε σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Χρήστου Σταϊκούρα και Νίκης Κεραμέως- και άλλα ζήτηματα, για το πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και πώς θα στηριχθούν οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες ή φροντιστήρια που αναγκάζονται να κλείσουν από την ίδια ημέρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης