Προανακριτική Novartis: Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Μάξιμος Σαράφης»

gada655

Ο προστατευόμενος μάρτυρας θα καταθέσει στην Προανακριτική στις 4 το μεσημέρι της Δευτέρας, με τον τρόπο που ορίζει ο Άρειος Πάγος -δηλαδή με ηλεκτρονικά μέσα

Στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε αυτοβούλως, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής, ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής και να καταθέσει στα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής, υπό τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Αρειος Πάγος.

Έπειτα από συνεννόηση του τμήματος προστασίας μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής και του προεδρείου της Προανακριτικής, αποφασίστηκε η εξέταση να μην γίνει σήμερα, Παρασκευή, αλλά την ερχόμενη Δευτέρα, στις 4 το μεσημέρι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξέταση θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στην επιστολή του.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα (21-02-2020) και ώρα 18:45 ο προστατευόμενος μάρτυρας με πλασματική ονομασία «Μάξιμος ΣΑΡΑΦΗΣ» προσήλθε αυθορμήτως στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσής μας, προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Από την επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 18-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και άρθηκε η ισχύς αυτού, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.

Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε.

Άρειος Πάγος: Όπως θέλουν να καταθέσουν «Σαράφης» και «Κελέση»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα την σκευωρία της Novartis, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 κοινή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Όπως είναι γνωστό, προχθές, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αντιπροσωπεία των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από τον πρόεδρο της Γιάννη Μπούγα και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση) κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Παράλληλα, η προανακριτική επιτροπή ζητεί να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ακόμη, η προανακριτική επιτροπή ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Η αντίδραση της Προανακριτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση από την πλειοψηφία της Προανακριτικής της Βουλής αναφέρει ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, από πλευράς Προανακριτικής, «δεν υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τον Αρειο Πάγο» και τονίζουν: «Για εμάς το σημαντικό είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες, καθώς θεωρούμε πιο κρίσιμες τις απαντήσεις τους».

Πιθανότερο σενάριο για την Προανακριτική -το οποίο και επιβεβαιώθηκε, μετά την εμφάνιση «Σαράφη»- είναι να αποσύρει το αίτημα για δια ζώσης εξέταση και να προχωρήσει σε κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (42)

τζιμ

Και αν αυτοι ειναι ψευδομαρτυρες τι γινεται;καλυπτονται πισω απο την κουκουλα;

Κλεο

..... και που ξέρεις εσύ ότι είναι ψευδομάρτυρες, σου το είπε ο Κούλης, και αν έχουν στοιχεία; τότε τι γίνεται; Πάντως ήρθαν να καταθέσουν που σημαίνει ότι έχουν στοιχεία και μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Λάδονι ετοιμάσου να φύγεις από την κυβέρνηση!!! Οι απατεώνες πάντα φωνάζουν δυνατά και διαμαρτύρονται, για να πείσουν τους αφελείς, το συνηθίζουν!!!

Δεξιός

Ο Άδωνις έχει κάθε δίκιο να παρεμβαίνει γιατί η υπόθεση τον αφορά προσωπικά. Ο Τσίπρας με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει και σχολιάζει σε μια ποινική υπόθεση; μήπως τον αφορά και αυτόν προσωπικά; μήπως γνωρίζει τον μάρτυρα; Αλλιώς, είναι θεσμικά σωστό να παίρνει θέση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πως θα ντυθεί ο μάρτυρας;

Το

Γεγονός αυτό γελιοποιησε όλους τους εμπλεκομενους, η προανακριτικη εκδίδει ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο η αστυνομία πετάει στο καλάθι των αχρήστων, αφού προηγουμένως το δικαστικό σώμα το άκυρωνει. Επιτέλους, αποφασίζεται η εξέταση, όμως, παροδια καθώς θα εξεταστεί κάποιος από άλλο κτίριο με αλλοιωμένα όλα τα χαρακτηριστικά, γεγονός που καθιστά αμφίβολη η ταυτοποίηση του μάρτυρα. Και όλα αυτά ξεκίνησαν με την φοβερή ιδέα των προηγούμενων να χρησιμοποιήσουν συγγνώμη να ευτελισουν προηγούμενο νόμο για μάρτυρες εγκληματικων πράξεων (ναρκωτικών), για να κλείσουν στη φυλακή πολιτικούς τους αντιπάλους και να επανακτήσουν τη πολυπόθητη εξουσία. Εν κατακλείδι, η προανακριτικη πρέπει να ζητήσει την κατά αντιπαράθεση εξέταση των μεταμφιεσμενων μασκαραδων με τους επώνυμους μάρτυρες, το όνομα των οποίων κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για να αποκτήσει έστω μια αξιοπιστία όλο αυτό το σίριαλ. Ντροπή

οοο

Γιατί εσύ δεν είσαι μασκαράς που γράφεις σχόλιο χωρίς να γράψεις το ονομά σου;

Γιάννης Πολιχνη

Σαράφης τώρα και στα Τρίκαλα!Τι τσίρκο ζούμε ρε φουστη μου;

προφήτης

εμφανίστηκε ντυμένος ζορο. περιμένουμε να εμφανιστούν και οι άλλοι δυο μάρτυρες, ο σούπερμαν και η πριγκίπισσα Σοφία ... καρναβάλι η κατάσταση στη χώρα μας

Λαοκρατία

Δηλαδή μπορούν κάποιοι διορισμένοι από την προγούμενη κυβέρνηση και 2 κουκουλοφόροι. που κατέθεσαν για να κονομήσουν, να επιβάλλουν την γνώμη τους στην Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή στη Δημοκρατία, δηλαδή στο Λαό; Δεν θα τους περάσει παιδιά..

Ζαχαρη

Πρώτη φορά βλέπω μάρτυρες να ορίζουν μόνοι τους τον τρόπο που θα εξεταστούν

Συγκάλυψη?

Η δικαιοσύνη προσπαθεί να συγκαλύψει την σκευωρία?

Anastai8282

Ξεκινησε η ΝΔ παλι τη Δευτέρα ωρα ταδε .. μη λαχει και δεν τον παρουμε πρέφα ποιος ειναι ημαρτον .. ντροπή πραγματικά διεθνώς αυτα γινοντε απο ακρα μυστικοτητα .. δεν ανακοινωνουμε που και ποτε ..

Το ξεβράκωμα των κουκουλοφόρων τώρα αρχίζει ...

Σήμερα κιόλας η προανακριτική επιτροπή πρέπει να ζητήσει ταυτόχρονη εξέταση Σαράφη - Δεστεμπασίδη , ο πρώτος είναι στην ΓΑΔΑ , ο δεύτερος που είναι; Εάν δεν προσέλθει ένταλμα σύλληψης και φυλακή. Ο αστυνομικός ο οποίος γνωρίζει το όνομα του κουκουλοφόρου είναι υποχρεωμένος να τον συλλάβει αλλιώς θα κατηγορηθεί για υπόθαλψη καταζητούμενου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης