Προανακριτική Novartis: Πόντιος Πιλάτος ο Άρειος Πάγος - Όπως θέλουν να καταθέσουν «Σαράφης» - «Κελέση»

Προανακριτική Novartis: Πόντιος Πιλάτος ο Άρειος Πάγος - Όπως θέλουν να καταθέσουν «Σαράφης» - «Κελέση»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες  μπορούν να καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν, λέει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος - Δεν επιθυμούμε αντιδικία με τον Άρειο Πάγο, σχολιάζει η Προανακριτική - Πιθανότερο σενάριο, πλέον, η κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα

arios_pagos_arthro
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα την σκευωρία της Novartis, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την  υπ΄ αριθμ. 429/2018 κοινή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Κλείσιμο
Όπως είναι γνωστό, προχθές, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα αντιπροσωπεία των βουλευτών της προανακριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείτο από τον πρόεδρο της Γιάννη Μπούγα και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση) κατέθεσε έγγραφο με αιτήματα επί της επίμαχης υπόθεσης και για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

Με το έγγραφό της η προανακριτική επιτροπή ενημερώνει τον κ. Πλιώτα για όλα τα πραγματικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την παράτυπη άρνηση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν και την συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Ακόμη, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την Εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν.

Παράλληλα, η προανακριτική επιτροπή ζητεί να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ακόμη, η προανακριτική επιτροπή ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, να απαντήσει και στα εξής τρία ερωτήματα:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης,

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα Διαφθοράς και

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία.

Η αντίδραση της Προανακριτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση από την πλειοψηφία της Προανακριτικής της Βουλής αναφέρει ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, προσθέτουν ότι, από πλευράς Προανακριτικής, «δεν υπάρχει διάθεση αντιδικίας με τον Αρειο Πάγο» και τονίζουν: «Για εμάς το σημαντικό είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες, καθώς θεωρούμε πιο κρίσιμες τις απαντήσεις τους».

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα επιμείνει στο αίτημα για δια ζώσης εξέταση ή θα δεχθεί το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» για κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών, απαντούν πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πιθανότερο σενάριο για την Προανακριτική είναι να αποσύρει το αίτημα για δια ζώσης εξέταση και να προχωρήσει σε κατάθεση με ηλεκτρονικά μέσα.

Μέρος της δικογραφίας έστειλε στην προανακριτική και τον Άρειο Πάγο η Εισαγγελία Διαφθοράς

Τον Άρειο Πάγο και την προανακριτική επιτροπή της Βουλή εξακολουθεί να αγνοεί η εισαγγελία Διαφθοράς θέτοντας προσκόμματα στην διερεύνηση της σκευωρίας Novartis.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, η εισαγγελέας Διαφθοράς απαντώντας στο αίτημα της προανακριτικής να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της, μεταξύ των οποίων, τουλάχιστον, 6 άγνωστες εκθέσεις του FBI, έστειλε πριν απο λίγες ώρες ψηφιακό δίσκο με διαβιβαστικό που αναφέρει «σας αποστέλλουμε μέρος της δικογραφίας Novartis».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το CD περιλαμβάνει μέρος της γνωστής δικογραφίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και κάποια επιπρόσθετα έγγραφα “άνευ ουσίας” όπως υποστηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν, ότι λείπουν οι εκθέσεις του FBI αλλά και τα ερωτήματα που τέθηκαν απο την εισαγγελία διαφθοράς προς τις αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Φεβρουαρίου 2020 ο αντεισαγγελέας του Α.Π., Ευάγγελος Ζαχαρής σε επιστολή του προς την Τουλουπάκη ανέφερε: “Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας”.

IMG_20200221_165532
IMG_20200221_165537
IMG_20200221_165542
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης