Αλλαγή φύλου... χωρίς νυστέρι: Το Ειρηνοδικείο αναγνώρισε σε 23χρονο το δικαίωμα να δηλώνει κορίτσι

eirinodikeio0

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η αλλαγή φύλου δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου - Αρκεί η απλή τεκμηρίωση και η με οποιονδήποτε τρόπο απόδειξη της αναγκαιότητας της αλλαγής - ΟΗΕ: Η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο

Η αλλαγή του φύλου στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, στην αστυνομική ταυτότητα και σε άλλα δημόσια έγγραφα, δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου, αλλά αρκεί η απλή τεκμηρίωση και η με οποιονδήποτε τρόπο απόδειξη της αναγκαιότητας της αλλαγής, αποφάνθηκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο.

Η δήλωση αλλαγής φύλου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε Ειρηνοδικείο της Επικράτειας, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση και όχι μόνο σε αυτό που είναι καταχωρημένη η ληξιαρχική πράξη γέννησης (Ληξιαρχείο) του διεμφυλικού ατόμου.

Σε ακριτική περιοχή της Ελλάδος το 1997 γεννήθηκε ένα αγόρι και, σύμφωνα με την ληξιαρχική πράξη γέννησής του, καταχωρήθηκε στο Ληξιαρχείο ως άρρεν τέκνο. Αποδείχθηκε, όμως, ότι, από την παιδική του ηλικία, παρουσίασε συμπτώματα διεμφυλικής διαταραχής (άρρενος προς θήλυ), δηλαδή, «ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο ο ίδιος βιώνει το φύλο του δεν αντιστοιχεί στο φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννηση του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, με συνέπεια να βιώνει "δυσφορία γένους"», σύμφωνα την δικαστική απόφαση.

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία, «ο τρόπος με τον οποίο βίωνε το φύλο του δεν αντιστοιχούσε στα βιολογικά χαρακτηριστικά του, οι δε επιλογές του ως προς ένδυση, την υπόδηση, την επιλογή παιχνιδιών και φίλων κ.λπ. και η προσωπική αίσθηση του σώματος του προσιδίαζε, κατά σαφή και πρόδηλο τρόπο, σε θήλυ πρόσωπο, τούτο, δε, είχε καταστεί αντιληπτό στους οικείους και στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον». Μάλιστα, τα γεγονότα αυτά τα κατέθεσε η αδελφή ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, ήδη από τον Αύγουστο του 2018, υποβάλλεται σε ορμονική αγωγή για την απόκτηση δευτερογενών γυναικείων χαρακτηριστικών, όπως είναι μείωση τριχοφυΐας, αλλαγή τόνου φωνής, ανακατανομή λίπους και μυϊκής μάζας, κάτι που βεβαιώθηκε και από ιατρό ενδοκρινολόγο.

Όπως επισημαίνει η ειρηνοδίκης Χριστίνα-Αριστέα Μαγκλάρα, «η κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου του προσιδιάζει σε θήλυ άτομο, ζει δε, εντασσόμενος στον κοινωνικό του περίγυρο κατά το ρόλο του επιθυμητού θήλεος φύλου, σύμφωνα με την ελεύθερη βούληση του και χρησιμοποιώντας, στο κοινωνικό του περιβάλλον και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, το κύριο όνομά του».

Σήμερα είναι ηλικίας 23 ετών και άγαμος. Όμως, η καταχώρηση στα διάφορα δημόσια έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, κ.λπ.), ως «αγόρι», με το αρσενικό όνομα, του προκαλεί «δυσχέρειες ως προς την ταυτοποίησή του και σύγχυση ως προς τα προσωπικά στοιχεία του, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και κατά συνέπεια, προκαλεί σοβαρή βλάβη των εννόμων συμφερόντων του, με δυσμενείς επιπτώσεις στις εν γένει συναλλαγές του, ενώ θίγει και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του».

Στη δικαστική απόφαση υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αλλαγή της νομικής καταχώρησης του φύλου δεν προϋποθέτει ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ενδιαφερομένου ατόμου, καθώς «πρόκειται για μία διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη (σωματικά και ψυχικά), που επιπλέον δεν είναι οικονομικά προσιτή, στο μέτρο που η επέμβαση δεν καλύπτεται από κρατικούς φορείς ασφάλισης».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι ο ακρωτηριασμός έχει ρητά καταδικαστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί τα κράτη-μέλη «να διασφαλίσουν ότι η στείρωση ή άλλες ιατρικές διαδικασίες που οδηγούν σ' αυτήν δεν πρέπει να είναι προαπαιτούμενα για τη νομική αναγνώριση του επιθυμητού φύλου».

Επίσης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην από 1ης Φεβρουαρίου 2013 έκθεσή του, επισημαίνει ότι «η προϋπόθεση της στείρωσης, ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση των διεμφυλικών ανθρώπων, συνιστά βασανιστήριο».

Απλά, για την αλλαγή φύλου, σημειώνεται στην απόφαση, δεν απαιτείται, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο να επικαλεστεί και να προσκομίζει οποιοδήποτε έγγραφο ή άλλο αποδεικτικό μέσο για να αποδείξει την ασυμφωνία ανάμεσα στο καταχωρισμένο φύλο και ταυτότητα του φύλου του, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο προς το γενικό πνεύμα της νομοθεσίας, όσο και στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ιδιωτικού βίου.

Ο 23χρόνος διαμένει πλέον στην Αθήνα και για το λόγο αυτό ζήτησε την διόρθωση (αλλαγή φύλου) του καταχωρισμένου φύλου και ονοματεπωνύμου του στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του από το Ειρηνοδικείο Αθηνών. Το Ειρηνοδικείο αποφάνθηκε ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 782) δεν είναι αποκλειστική η δωσιδικία του Ειρηνοδικείου της περιοχής που εδρεύει το Ληξιαρχείο που είναι η οικογενειακή μερίδα του και δεν αποκλείεται η υποβολή της σχετικής αίτησης να γίνεται και «στο δικαστήριο της κατοικίας του αιτούντος ή στο δικαστήριο που βρίσκονται τα αποδεικτικά μέσα».

Έτσι, το Ειρηνοδικείο Αθηνών προχώρησε στην εκδίκαση της αίτησης ως δικαστήριο του τόπου κατοικίας του 23χρόνου, όπου βρίσκεται και το κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων του και επέφερε τις ζητούμενες αλλαγές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (170)

Πυθαγόρας ο σαμιος

Αανα μπράβο. Καιρός ήταν κάποτε να γίνει κι αυτό.

τελικά

οι Ελληνίδες ξέρουν πολύ καλά με τι τούβλα έχουν να κάνουν

σωστά!

αυτοί έιναι οι λεγόμενοι γραφικοί κουβαλητές, που έχουν ταυτίσει το αντρικό φύλο με την θυσία. Ευτυχώς κάποιοι ξυπνούν, καιρός ήταν

Συμπολίτης

Λουγκρας και Λουκριτιες.... Ακόμα μια σοβαρή είδηση από το πρώτο θέμα.!

Dr. Vassilis Kontopoulos

Το αρθρ. 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας λέει σαφέστατα (σαφέστερα δεν γίνεται) ότι η διόρθωση ληξιαρχικής πράξης γίνεται με απόφαση του δικαστηρίου της περιφέρειας του ληξιάρχου. Πού το βρήκε το Ειρηνοδικείο Αθηνών ότι μπορεί να εκδόσει την απόφαση αυτή και το δικαστήριο της κατοικίας του ενδιαφερομένου, όταν αυτό διαφέρει από το δικαστήριο του ληξιάρχου; Τα δικαστήρια πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους και όχι να βγάζουν δικούς τους νόμους. Ποιός θα μας προστατεύσει από τους δικαστές που μπορεί να καβαλήσουν το καλάμι και να βγάζουν δικούς τους νόμους;

Μανιατης

Και τι μας νοιαζει εμας το τι θελει να κανει ο αλλος με το κορμι του;Αφου αισθανεται κοριτσι ας τον φωναζουν και Ερασμια εαν το θελει!Εχουμε αλλα σοβαροτερα θεματα να ασχοληθουμε,απο το να ασχολουμαστε εαν ο Μητσος εγινε Μητσι!Κανοντας πλακα ομως θα πω να παμε ολοι να δηλωθουμε σαν σκυλοι ωστε να μην πληρωνουμε φορους,ρευματα,νερα και ΕΝΦΙΑ,να δουμε απο που θα εχει η κυβερνηση να μαζευει χρηματα!

Εθναρχης🇬🇷

Σωστό.

αδικίες

Τον Κωνσταντίνου που δήλωσε κόκορας και τον Σταυρίδη που δήλωσε Ναπολέων γιατί τους πήγαν στο Δαφνί ;

@αδικίες

Σωστός. Βλέπεις δεν είχαν την σοφία να πάνε στην ειρηνοδίκη την απίθανη. Αθάνατη τυφλή ελληνική δικαιοσύνη.

Δηλώστε όλοι πρόσφυγες

Μήπως και σωθείτε.

Σχόλιο

Πότε θα καταλάβει επιτέλους ο Έλληνας ότι τα δικαστήρια αποφασίζουν με βάση τους Νόμους της χώρας και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών που έχει αναγνωρίσει, προσυπογραψει και αποδεκτή η χώρα μας! Ευθύνες έχουν ΜΟΝΟ οι ελληνικές κυβερνήσεις και όχι τα δικαστήρια! Οι δικαστές είναι απλώς αυτοί που ΕΠΙΒΆΛΛΟΥΝ τις ισχύουσες ποινές. Τις ισχύουσες! Τίποτα παραπάνω.

Άσε μας

Οι δικαστές είναι η χειρότερη φάρα! Καμία επαφή με την πραγματική κοινωνία. Οικογενειοκρατία.

Κατσικας

Τρώω μόνο λαχανικά και απεχθάνομαι το κρέας. Θέλω στην ταυτότητα μου να αναγράφομαι ως κατσικας του γένους τραγου. Δικό μου το σώμα και δικαίωμα μου να θέλω να είμαι κατσίκα.

Κατσίκα;;;;;;;;;;;;;

Συγνώμη τι έγραψες τώρα;;;;;;;; χαχαχαχαχα

elGC

Ερωτηση: Πριν από όλα αυτά που 'τεκμηριώνει δικαστικά, ψυχιατρική εξέταση έχει γινει;;;;;; Επανειλημμένα διαβάζουμε ότι σχεδόν όλοι όσοι προχώρησαν σε αλλαγή φύλου αντιμετώπισαν τεράστια ψυχιατρικά προβλήματα με αυτοκτονικεςψτασεις και επιθυμούσαν να επανέλθουν στο αρχικό τους φύλο...!

!!!!!

Πες τα ρε ανθρωπε!!!Τοσο απλα πραγματα ενας ψυχιατρος και ολα καλα μετα με την σωστη θεραπεια.Αντε τωρα να πεις σε εναν φυσιολογικο ανθρωπο απο εδω η κωστας και ειναι κοριτσι...

Τζενιφερ

Εσύ ανέφερες ένα ποσοστό αυτών. Δε σημαίνει πως είναι και το υπόλοιπο έτσι. Μια χαρά παιδιά είναι αυτά τα άτομα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης