Πέτσας: Ανακαλούμε το νόμο για τις επιδοτήσεις στα ΜΜΕ, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν του αρέσει

4043433

Πρόκειται για νόμο, που επιδοτεί με τα ίδια χρήματα μια εφημερίδα, είτε έχει έναν εργαζόμενο είτε... 400 - Ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και επρόκειτο να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ - Δείτε τις ανακοινώσεις Πέτσα και Κρέτσου, καθώς και τον πίνακα με τα ποσά των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας

Σε ανάκληση της υπουργικής απόφασης για ενίσχυση των επιχειρήσεων που εκδίδουν εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας προχώρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας, μετά την αντίδραση που εξέφρασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην υφυπουργός, Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος είχε περάσει από τη Βουλή τη νομοθετική διάταξη για την ενίσχυση των εντύπων.

Η επίμαχη απόφαση, η οποία γίνεται τώρα αντικείμενο αντιπαράθεσης, εκδόθηκε με βάση τον νόμο 4609/2019 που ψήφισε την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας οριζόντια ενίσχυση ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων του κάθε εντύπου και χωρίς καθορισμό άλλου κριτηρίου, όπως π.χ. η κυκλοφορία, που να διαφοροποιεί τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Τις παραμονές, μάλιστα, των βουλευτικών εκλογών εκδόθηκε και σχετική υπουργική απόφαση με την υπογραφή του κ. Κρέτσου και έδινε το έναυσμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα και η νέα κυβέρνηση, αντί να αναθεωρήσει πλήρως τη νομοθετική διάταξη, συνέχισε το λάθος των προκατόχων της. Στην τροποποίηση της απόφασης που έκανε ο κ. Πέτσας, περιορίστηκε να καταργήσει τον αποκλεισμό που υπήρχε για όσες επιχειρήσεις δεν διέθεταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ή είχαν χρέη προς εργαζομένους. Όρισε ότι τα δικαιούμενα ποσά θα πηγαίνουν στις οφειλές, αλλά διατήρησε την καταβολή ίσων ποσών είτε μια επιχείρηση είχε έναν εργαζόμενο είτε εκατοντάδες, προκαλώντας πολλές απορίες για τη συντήρηση της ισοπεδωτικής αυτής τακτικής.

Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και σε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του κ. Κρέτσου χαρακτήρισε την τακτική της κυβέρνησης ως δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Κατόπιν τούτου, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την ανάκληση της απόφασης, αναφέροντας τα εξής:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)» συμπλήρωσε.

«Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι "ξέχασαν" τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας» συνέχισε ο κ. Πέτσας και κατέληξε: «Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, που είχε ως εξής: «Η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης, το οποίο αναφέρει ρητά ότι η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ανεξαρτήτως του περιεχομένου της εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης, αναρωτιέται ο κάθε πολίτης, με ποια δημοκρατική αντίληψη και με ποια ευαισθησία απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αποφάσισε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη να χαρίσει χρήματα των φορολογουμένων σε μια εφημερίδα, όπως το Μακελειό;

Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τί υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα δείγμα διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού σε παροχές ταξικά μεροληπτικές, άδικες και ρουσφετολογικές. Αφού την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί τη 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει «δώρα» στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί «εκδότες μπαταχτσήδες», όπως και τον γνωστό Χίο, για την «προσφορά» του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία.

Αν αυτό δεν είναι ντροπή, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

Δείτε τον πίνακα με τις επιχορηγήσεις
ΣΧΟΛΙΑ (64)

Γιάννης

Οι εφημερίδες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και δεν νοείται καμμία και για κανένα λόγο κρατική επιχορήγηση.Τα εισοδήματά τους πρέπει να είναι από την πώλησή τους και τις διαφημίσεις.

Που πάνε οι φόροι μας...

και που να δείτε τι χρήματα μοιράζουν στα κόμματα!!!!! Ανεστάλλει η επιχορήγηση γιατί αντέδρασε ο Σύριζα για ένα έντυπο!!! Όλοι ίδιοι... τι ΝΔ, τι Σύριζα... ίδια μυαλά...

Midnight

Οι περισσότεροι ως συνήθως δεν διαβάζουν καθόλου το άρθρο και σχολιάζουν ότι να΄ναι...

geo

7 εκατομμύρια πήγε να δώσει η κυβέρνηση σε εφημερίδες. Μετά την ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΉ, κυρίως στα social, το απέσυρε... Και κλασικα έριξε την ευθύνη στον Συριζα!!

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ,ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ... ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.. ΟΙ ΒΡΩΜΟΦΥΛΛΑΔΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ, ΔΙΟΤΙ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ..

Άγιο

είχαμε που ψηφίσαμε Κυριάκο.Στο τσάφ γλυτώσαμε από τις συμμορίες του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν είχα ιδέα Ό,τι παιζόταν τέτοιο παιχνίδι στις πλάτες μας.Για ακόμα μια επιλογή της ΝΔ μπράβο.Πραγματικά χαίρομαι που σας ψήφισα.

@Άγιο

Εσύ πρέπει να ασχολείσαι με νανοτεχνολογία ή με γεωθερμική ενέργεια ή με την θεωρία των υπερχορδών. Ευτυχώς να λες δηλαδή που είστε και εσείς οι μορφωμένοι δημοκράτες που πήρατε μια χώρα το '74 με 0 δραχμές χρέος και καταφέρατε να την φεσώσετε 400 δις ευρώπουλα. Στο ''τσαφ'' γλυτώσαμε να μην έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά και πολιτισμικά.

@Άγιο

Εσύ πρέπει να ασχολείσαι με νανοτεχνολογία ή με γεωθερμική ενέργεια ή με την θεωρία των υπερχορδών. Ευτυχώς να λες δηλαδή που είστε και εσείς οι μορφωμένοι δημοκράτες που πήρατε μια χώρα το '74 με 0 δραχμές χρέος και καταφέρατε να την φεσώσετε 400 δις ευρώπουλα. Στο ''τσαφ'' γλυτώσαμε να μην χρεοκοπήσουμε οικονομικά και πολιτισμικά.

Μπράβο

ρε Κυριάκο!!Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και εκεί μοίραζε απλόχερα τον ιδρώτα μας για ψηφοθηρικούς λόγους.Επιτέλους κανονικότητα.Αυτά τα χρήματα επιστρέφουν πάλι στην κοινωνία...

Κατερίνα Ηράκλειο

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παροχές του,τις επιδοτήσεις που έδινε πχ σε αριστερές εφημερίδες όπως αποδεικνύετε παραπάνω στο άρθρο -"Φωνή της αριστεράς" που έδινε για βοήθεια επειδή απασχολούσε έναν εργαζόμενο 200.000 ευρώ- τους λάθους χειρισμούς στην οικονομία που τους παραδέχθηκε κιόλας.Το υπερβολικό ΦπΑ που στραγγάλισε τον μεσαίο χώρο.Την υπερβολική φιρολόγηση στα ΠΑΝΤΑ.Έφτασε την Ελλάδα στην χρεοκοπία και ευτυχώς ήρθαν αξία άτομα και βλέπουμε θετικότατες αλλαγές στα πάντα.Οι ασχετοσύνη τους και το πόσο επικίνδυνοι ήταν για την χώρα επιβεβαιώνετε και στο παραπάνω άρθρο.Ο Πέτσας μόλις μας γλύτωσε 6.700.000 με μια του κίνηση.Εύγε!!

6.775.701 ευρώ

Για ποιο λόγο να επιδοτούνται οι εφημερίδες; Πληρώνουν φόρους μέχρι και οι άνεργοι για να επιδοτούνται οι Αλαφούζηδες, οι Βαξεβάνηδες , οι Χατζηνικολάηδες και άλλοι εκατομμυριούχοι; Αν δεν μπορούν να πουλήσουν εφημερίδες και να προσελκύσουν κόσμο στις ιστοσελίδες τους ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ. Ποιος ξέρει άραγε και πόσα εκατομμύρια χρωστούν στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιδοτείστε τους άπορους μηντιάρχες κι αφήστε ανθρώπους να μην έχουν ρεύμα στο σπίτι τους λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι προστάτες του λαού, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Δεν ξέρω

αν έχει υπάρξει άλλο βλακώδες κόμμα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ.Οι άνθρωποι είναι ανόητοι και άσχετοι. Ευτυχώς απαλλάχτηκε η κοινωνία από δα’αυτους..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

themos_ar1

Το μνημόσυνο του Θέμου Αναστασιάδη έγινε σήμερα στη Μάνη, το μέρος που αγαπούσε και ο ίδιος διάλεξε για την ταφή του

1
peripoliko_ar

Πρόκειται για 15 αλλοδαπούς που συνελήφθησαν και άλλους έξι που αναζητούνται οι οποίοι κάθε φορά που συλλαμβάνονταν έδιναν ψεύτικα ονόματα και διευθύνσεις για να μην εντοπίζονται - Έκαναν ληστείες, κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στα Εξάρχεια, το Σύνταγμα, τον Άγιο Παντελεήμονα

108