Αυθαίρετα: Ο Χατζηδάκης εξήγγειλε νέα, μόνιμη παρέμβαση

aythaireta-arthro-291119

Αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η καινούρια – Η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα, μόνιμου χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Στασινό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», σημειώνοντας ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Για το ζήτημα των αυθαιρέτων, στόχος της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έρθει μία συνολική παρέμβαση, μεταρρύθμιση θα έλεγα, στην οποία δευτερεύουσας σημασίας θα είναι αυτή καθαυτή η παράταση, που είναι αναγκαία προφανώς. Τη ρύθμιση θα την χαρακτηρίζει μία κατεύθυνση αποφυγής νέων παρατάσεων στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και λαμβάνοντας υπόψιν επίσης ότι η κόκκινη γραμμή μας σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων πάει πίσω στο 2011. Θα υπάρχει ένα σαφές σκηνικό για τους κατόχους αυθαιρέτων, το οποίο θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα οδηγήσει σε ένα τέλος στο γνωστό σκηνικό, να πηγαίνουμε κάθε τρεις και λίγο στη Βουλή και να φέρνουμε παρατάσεις επί παρατάσεων.

Για όλη αυτή τη ρύθμιση, κομβικής σημασίας θα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Έχει ψηφιστεί ρύθμιση εδώ και αρκετά χρόνια, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του 2020. Θα συνεννοηθούμε για όλες αυτές τις ρυθμίσεις όχι μόνο με τους μηχανικούς, αλλά και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με την ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι η Πολιτεία δικαιούται να τους επιβαρύνει άλλο. Από τη συζήτηση που έκανα με τον κ. Στασινό αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρξουν κοινοί τόποι με τους ιδιοκτήτες. Εκκρεμεί, λοιπόν, συνάντησή μας, πριν ανακοινώσουμε τις όποιες ρυθμίσεις, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα υπάρξει κάποιο κενό σε σχέση με τους ιδιοκτήτες και σε σχέση με τους μηχανικούς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα μπορεί κανείς να εντάσσεται (σ.σ.: στη νέα ρύθμιση) όποτε θέλει, αλλά εκείνο το οποίο θα συμβουλεύαμε τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είναι να ενταχθούν νωρίς. Γιατί, αν το αφήσουν να το κάνουν μετά από κάμποσα χρόνια, αυτό μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως παραπάνω επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Άρα καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα, παρότι είπα -και το υπογραμμίζω- ότι ο στόχος είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων να μην είναι επιβαρυντική για τους ιδιοκτήτες».

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης για νέο κύκλο και έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια. Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ., το 5% του ΕΣΠΑ, και ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Για το θέμα της τράπεζας γης, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως αυτών που κατέχουν διατηρητέα, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και «με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μία τάξη».

Τέλος, τόνισε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και κομβικής σημασίας για να ξεκολλήσουν επενδύσεις και να ανοίξουν καινούργιες δουλειές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε σε σχέση με τα αυθαίρετα ότι η πρόταση του Επιμελητηρίου είναι παρόμοια με τις εξαγγελίες του υπουργού, δηλαδή, «να πάμε προς την ταυτότητα κτιρίου, να έχουμε για κάθε κτίριο όλα τα σχέδια, όπως έχει κατασκευαστεί, όπως είναι σήμερα στην πραγματικότητα, χωρίς να επιβαρύνουμε τους ιδιοκτήτες με περισσότερα κόστη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Dimitrios

Με τα οικόπεδα καταπατημένα δημοσίου θα γίνει τίποτα...?μενουμε κοντά 80 χρόνια...

Νικόδημος

Άρα χρωστάτε ενοίκια στο δημόσιο για 80 χρόνια. Δεν φτάνει που καταπατήσατε δημόσια γη, βιάζεστε και από πάνω? Αυτή η γή που καταπατήσατε είναι περιουσία όλων των Ελλήνων

Μηχανικος

Εγώ σπούδασα μηχανικος. Όχι φοροεισπράκτορας ούτε ελεγχτής του κράτους. Αυτά όλα είναι απαράδεκτα απ' την αρχή ως το τέλος.

οχι αλλο καρβουνοοοοοο

Ακομα δεν βγήκαν ξανα με τα ακινητα να ρουφηξουν παλι χρημα...παλια μου τεχνη κοσκινο....περιμενε Ελληναρες μην φατε...εχουμε γλαροσουπα για το τελος.....

nemecic

Ο κ. Στασινός θέλει να εφαρμόσει την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Δηλαδή να πληρώνουμε ως τέλος την επίσκεψη των μελών του ΤΕΕ, που ως άεργα βρήκαν το μήνα που θρέφει τους 11... Λίγη ντροπή δε βλάπτει.

Αρης

Ε βέβαια μη χάσουν καμία οξεία απ' τα τετραγωνικά μας.Να ξέρουν τα πάντα!Από εμάς.Απο τα εκατομμύρια λαθρομεταναστες που κουβαληθηκαν ούτε τους νοιάζει αν στις χώρες τους ήταν βιαστές,δολοφονοι, κτλ.Μονο παροχες.Γελοιο κράτος

Ιδιοκτήτης τριόροφου μες στο δάσος

Στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχουν ούτε αυθαίρετα ούτε λαθρομετανάστες.

Ρεαλιστική επιλογή η μονιμοποίηση δυνατότητας τακτοποίησης.

Χρειάζεται βάθος χρόνου για να ανακαλύψει ο Έλληνας ιδιοκτήτης ότι τελικά το σπίτι που κατοικεί βρίθει αυθαιρέτων παρεμβάσεων εκ κατασκευής ..... και το ανακαλύπτει συνήθως μόνο όταν υπάρξει κάποτε μεταβολή περιουσίας.

Λαικη δημοκρατια του πρασινομπλεκοκκινου ηλιου...

Οσο παραμενει το 55% φορος συν ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησια , ( ενω τα μερισματα φορολογουνται με 10% ) παραμενετε ως η ( δεξια ) με το μεγαλυτερο μισος για την ιδιοκτησια στην παγκοσμια ιστορια μετα τους μπολσεβικους και η χωρα παραμενει λαικη δημοκρατια ! Ευτυχως καταργηθηκε η αυτοτελης φορολογηση απο τους ( θεσμους ) που εφερε ο ΓΑΠ και η παρεα του για να μας σωσουν .....! Αχαχαχουχαχα..

Γιάννης

Δεν μετανιώνω που τακτοποίησα πριν λίγα χρόνια όλα τα αυθαίρετα που κληρονόμησα από τον πεθερό μου, αν και ο μηχανικός μου είχε πει πως σίγουρα θα βγουν και άλλες ρυθμίσεις. Μην υποτιμάτε το peace of mind.

ΣΩΤΗΡΗΣ

Κοινώς χτίστε όπου γουστάρετε, οι νόμοι υπάρχουν για να τους παραβαίνεις αν έχεις χρήμα. Ότι θέλετε όπου θέλετε η κυβέρνηση είναι δίπλα σας και σας στηρίζει για λιγα ευρω μονο.

Κυριάκος

Οι ρυθμίσεις αφορούν αυθαίρετα που έχουν χτιστεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011.

Λίγα?

σου απάντησε ο Κυριάκος για το τι μπορεί να "τακτοποιηθεί". Εγώ θα σου πω ότι το κόστος είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με την αξία ενός κτιρίου και το χρονικό όριο (40 χρόνια). Επίσης θα σου πω ότι δεν μιλάμε μόνο για εντελώς αυθαίρετα αλλά και παρεκκλίσεις από την άδεια οικοδομής ή ακόμα και χρήση. Με λίγα λόγια ελάχιστες οικοδομές είναι 100% νόμιμες ειδικά όσες χτίστηκαν πριν το 2000. Μιλάμε για μεγάλη ληστεία από τον νο1 κλέφτη στην Ελλάδα. Το κράτος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης