Λευκωσία: Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε την απεσταλμένη του ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Λευκωσία: Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε την απεσταλμένη του ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Η Τζέιν Χολ Λουτ θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται και μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών

9199
Παραγωγική ήταν η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στη Λευκωσία, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η ίδια η κα Λουτ, θα κρίνει αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων αύριο Δευτέρα, μη αποκλείοντας και κοινή συνάντηση των δύο ηγετών μαζί της.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «ήταν μια παραγωγική συνάντηση με επίκεντρο την αποστολή της κ. Λουτ για την ετοιμασία όρων αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «παρουσίασε τις θέσεις του και τη θετική προσέγγισή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι «ήγειρε βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και γενικότερα τις προκλήσεις από τουρκικής πλευράς, όπως βέβαια και το μέγα θέμα που δημιουργείται από τις παράνομες επεμβάσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται σχετικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Η κ. Λουτ, συνέχισε, «θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Μουσταφά Ακιντζί και ενδέχεται να υπάρξει αύριο περαιτέρω συνέχεια των διαβουλεύσεων, χωρίς να αποκλείεται, αν αυτό θα είναι υποβοηθητικό, και μια κοινή συνάντηση».

Σε ερώτηση αν η κ. Λουτ μετέφερε κάποιο μήνυμα από τον ΓΓ του ΟΗΕ ή προτάσεις για να σπάσει το αδιέξοδο, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «η κ. Λουτ έχει οδηγίες και εντολή από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι δεδομένο. Και εργάζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθούν μεταξύ των δύο πλευρών όροι αναφοράς για να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς αν οι νέες επαφές αύριο εξαρτώνται από το τί θα ακούσει από τον κ. Ακιντζί ή αν έχει διευθετηθεί ήδη νέος γύρος επαφών και για αύριο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι εξαρτάται από την ίδια την απεσταλμένη του ΓΓ. «Η κ. Λουτ θα είναι εδώ και αύριο και αναλόγως θα ανακοινωθεί αν και πώς θα υπάρξει συνέχεια των διαβουλεύσεων», σημείωσε.

Κλείσιμο
Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα η τριμερής στη Νέα Υόρκη, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «αυτή την στιγμή έγινε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να συνεχίσει τη συνεργασία και με την κ. Λουτ και με τον κ. Ακιντζί».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί ο Πρόεδρος να γίνει μια τέτοια συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «βεβαίως ο Πρόεδρος είναι θετικός». Εδώ και πολύ καιρό έχει κάνει προτάσεις, πρόσθεσε, «διότι ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η κ. Λουτ θα κρίνει και θα ανακοινωθεί το αν και πώς θα συνεχιστούν αύριο οι διαβουλεύσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος ως προς τους όρους αναφοράς είπε ότι υπάρχει η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών με την κοινή τοποθέτηση, την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μουσταφά Ακιντζί από τις 9 του περασμένου μηνός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης