Από εμπρησμό η φωτιά στην Εύβοια - Συνελήφθη 64χρονος

Από εμπρησμό η φωτιά στην Εύβοια - Συνελήφθη 64χρονος

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα - Με τρεις εστίες αντιμέτωποι οι πυροσβέστες - Ο φερόμενος ως εμπρηστής προσπαθούσε να κάψει ξερόχορτα στην αυλή του σπιτιού του, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροι άνεμοι

fwtia_aR
Ένας 64χρονος άνδρας φαίνεται πως είναι ο υπεύθυνος πίσω από τη  πυρκαγιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εύβοια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο 64χρονος, που συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στα Μανίκια της Εύβοιας, φέρεται να προσπαθούσε να κάψει υπολείμματα καλλιεργειών με χρήση γυμνής φλόγας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φωτιά ξεκίνησε από τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού του.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

«Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15.

Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί».

Τρεις φωτιές με οκτώ μέτωπα αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες


Τρεις φωτιές αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας προστέθηκαν δύο νέες εστίες, στην αρχική που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης.

«Η μάχη είναι σε εξέλιξη. Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή. Μιλάμε για 3 φωτιές με 8 μέτωπα» υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο οποίος βρίσκεται από τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό από τα 8 μέτωπα τα 6 είναι σε καλή κατάσταση, καθώς οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν να περιορίσουν την καταστροφική πορεία τους. Τα δύο μέτωπα στον Γαβαλά «θέλουν ακόμη πολλή προσοχή», τόνισε ο ίδιος. «Όλη τη νύχτα και μέχρι και αυτήν τη στιγμή συνεχίζουμε τις προσπάθειες με εναέρια και επίγεια μέσα για να τεθούν σε πλήρη έλεγχο όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» ανέφερε ο κ. Σπανός και πρόσθεσε: «Η Πυροσβεστική και τα μηχανήματα της Περιφέρειας είναι στην πρώτη γραμμή και δουλεύουμε, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιηθούν οι καμένες εκτάσεις».

Εκκενώθηκαν συνολικά 4 χωριά και χρειάστηκε η μεταφορά ενισχύσεων από άλλες περιφέρειες της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κλείσιμο
Σε όλη την περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα ισχυρότατες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, 185 πυσβέστες με 98 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ και χωματουργικά μηχανήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

«Το παλεύουμε, πάμε αρκετά καλά»


Αισιόδοξος εμφανίστηκε για τη φωτιά στην περιοχή της Κύμης ο περιφερειακός διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα, Βαγγέλης Παληός. «Το παλεύουμε, πάμε αρκετά καλά. Όλες οι δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή από αέρος και εδάφους και ελπίζουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» υπογράμμισε ο κ. Βαγγέλης Παληός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο ίδιος έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια όλες τις προηγούμενες ώρες, όταν η φωτιά απειλούσε ακόμη και χώρια που προληπτικά διατάχτηκε η εκκένωσή τους. «Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο και μέσα στη νύχτα έγινε μεγαλύτερο. Αυτήν τη στιγμή, όμως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αν μας βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Παληός.

Η Πυροσβεστική έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην περιοχή Γαβαλάς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφική πορεία της φωτιάς στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.
Τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν άλλα τρία μέτωπα, ενώ τη νύχτα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε να εκκενωθούν τα χωριά Γαβαλάς, Νεοχώρι και Λοφίσκος.

Η εκκένωση των χωριών

Λίγο μετά τις 4:00 άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι στις πλατείες, ενώ παράλληλα εντείνονταν τα μέτρα με υδροφόρες και με πυροσβεστικά οχήματα, μέχρι να ξημερώσει και να αρχίσουν να φτάνουν στην περιοχή τα πρώτα αεροπλάνα.

Η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά έξω από το χωριό Γαβαλάς και λίγο μετά τις 7:00 άρχισε η εκκένωσή του. Δεκάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Οι καιρικές συνθήκες θα κρίνουν την εξέλιξη της φωτιάς


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρόκειται για πολύ μεγάλο μέτωπο στο συγκεκριμένο χωριό και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο, Θανάση Μπουραντά.


Μετά την εκκένωση των χωριών άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν χώροι για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Τις τελευταίες ώρες, μετά την παρέμβαση των δυνάμεων από αέρος, περιορίστηκε η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στο μέτωπο προς Μανίκια-Οκτωνιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στον Γαβαλά. Η φορά των ανέμων συνεχώς αλλάζει και δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται, ότι τη νύχτα η Πυροσβεστική μετέφερε ενισχύσεις στις πυρκαγιές της Εύβοιας από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.  Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή Μανίκια και μετά από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Μακρυχώρι.

 

Φωτιά στην Εύβοια


Κώστας Μπακογιάννης: «Περάσαμε δύσκολη νύχτα, δίνουμε μεγάλη μάχη»

«Περάσαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα, δίνουμε μεγάλη μάχη. Τις τελευταίες ώρες αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών, γιατί πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε τρεις πυρκαγιές ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» για τη φωτιά στο δήμο Κύμης – Αλιβερίου, στην Εύβοια.

'Οπως είπε ο κ.Μπακογιάννης, στην περιοχή επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενώ με τις δικές τους δυνάμεις, υδροφόρες και ερπυστριοφόρα οχήματα, συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο δήμος.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να πω ένα "ευχαριστώ" στους πυροσβέστες που δίνουν μάχη και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτοί είναι οι ήρωες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Ανέφερε δε πως οι πυροσβέστες «έχουν πολλή δουλειά να κάνουν» παρά το ότι ο άνεμος στην περιοχή έχει καταλαγιάσει και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι στα 2 με 3 μποφόρ.

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Εκκενώθηκε χωριό



Στο χωριό Γαβαλάς βρέθηκε από το πρωί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μαζί με τον νεοεκλεγέντα Φάνη Σπανό, όπως είχαν κάνει το απόγευμα της Πέμπτης στα Θαρρούνια. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει διαθέσει στις δυνάμεις πυρόσβεσης 23 υδροφόρες και 8 ερπυστριοφόρα με τους κ.κ. Μπακογιάννη και Σπανό να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις τοπικές πυροσβεστικές αρχές και σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ταφύλλη.



fire1
fire2
fire3
fire4
fire5
fire6

Δείτε βίντεο: Από εμπρησμό η φωτιά στην Εύβοια - Συνελήφθη 64χρονος

Από εμπρησμό η φωτιά στην Εύβοια - Συνελήφθη 64χρονος



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης