Ημέρα «dogfight» στο Αιγαίο: Εννέα αερομαχίες ελληνικών μαχητικών με τουρκικά F-16

tourkia_yper

Πάνω από το αρχιπέλαγος πέταξαν 24 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη - Ανάμεσα σε αυτά ένα κατασκοπευτικό CN - 235 και ένα μη επανδρωμένο UAV - Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν οπλισμένα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, η οποία προχώρησε σήμερα σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παραβάσεις του FIR Αθηνών αλλά και σε υπέρπτηση πάνω από το νησί της Ρω.

Αποτέλεσμα της στρατιωτικής δράσης που ανέπτυξε πάνω από το Αρχιπέλαγος, ήταν να σημειωθούν εννέα εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Ο μεγάλος αριθμός των εμπλοκών (dogfights) δείχνει την απροθυμία των Τούρκων πιλότων να  πειθαρχήσουν στον κανόνα που τους επιβάλλει να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών μετά την εικονική αναχαίτιση των αεροσκάφων τους αλλά και τη διάθεσή τους να προκαλέσουν τους χειριστές των ελληνικών μαχητικών.

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σήμερα Τρίτη, 24 τουρκικά αεροσκάφη, (18 F- 16, 4 F-4, 1 CN-235 και 1 μη επανδρωμένο UAV)

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν σε 15 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 16 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μια εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ένα τουρκικό F-16 στις 15:16 άνωθεν ν. Ρω, στα 5.400 πόδια.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

KOSTAS

ΠΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΙΛΟΤΩΝ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

met342

«Τι θα γίνει το χειμώνα;» το νέο ερώτημα που θέτουν - Εκπρόσωποι ΜΚΟ «αποδίδουν την αύξηση στην ηθελημένη χαλαρότητα που δείχνει η τουρκική ακτοφυλακή» - CBS: Δουλέμποροι μεταφέρουν τζιχαντιστές μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη

17