«Μύλος» στην αναγνώριση των πτυχίων κολλεγίων με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά: «Υπάρχουν και δικαστές που μειοψήφισαν»

Σύμφωνα με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα μεγάλης μερίδας σπουδαστών κολλεγίων και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς

«Μύλος» δημιουργήθηκε με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου σε οτι αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολλεγίων.

«Αρμαγεδδώνα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η τομεάρχης Παιδείας βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας οτι, σε αντίθεση με αυτά που επικαλείται ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα μεγάλης μερίδας σπουδαστών κολλεγίων με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα» χιλιάδες σπουδαστές και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς, καθώς δεν αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα σε δεκάδες δημοφιλείς ειδικότητες».

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στον διαχωρισμό νομικώς κατοχυρωμένων και μη ειδικοτήτων. Και τόνισε: «Το ΥΠΕΘ προχωρά στην κατάργηση της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων Κολλεγίων στην Ελλάδα, και μάλιστα εν μέσω χρονιάς, σε παραβίαση του ενωσιακού δικαίου. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας κατά τρόπο σύννομο προς το ενωσιακό δίκαιο».

Την ίδια ώρα την απόσυρση των διατάξεων για τα Κολλέγια από το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις, ζητεί με δήλωση του στο «protothema.gr» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολλεγίων Βασίλης Δασκαλάκης. Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει οτι υπάρχουν πολλά θολά σημεία, οπότε αν αποσυρθεί προσωρινά θα συζητηθούν.

Ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να καθιερώσει νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας αμφισβητήθηκαν καθώς επί υπουργίας Φίλη επιταχύνθηκε ο ρυθμός του Συμβουλίου αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

Χθες πάντως το υπουργείο διευκρίνισε τα εξής, απαντώντας - όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά - σε όσους έσπευσαν να παρερμηνεύσουν:

«Σημειώνεται ότι ενδεικτικά:

Ο αριθμός των 9.500 αιτήσεων αφορά συνολικά την χρονική περίοδο από το 2010 που ιδρύθηκε το ΣΑΕΠ έως σήμερα, καθώς την πρώτη πενταετία της λειτουργίας του οι αναγνωρίσεις γινόντουσαν με το σταγονόμετρο.


Το 2012 εκδόθηκαν μόλις 216 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων

Το 2013 εκδόθηκαν 524 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας και (308) Επαγγελματικών Προσόντων

Το 2014 εκδόθηκαν 806 αποφάσεις αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας και (627) Επαγγελματικών Προσόντων

Το 2015, η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε 2.054 εκκρεμείς αιτήσεις και επιταχύνοντας τη λειτουργία του οργάνου κατόρθωσε τα εξής:


Το 2016 υπεβλήθησαν 87 αιτήσεις προσόντων και 913 ισοδυναμίας και εξετάστηκαν συνολικά 1.846 αιτήσεις

Το 2017 υπεβλήθησαν 119 αιτήσεις προσόντων και 828 ισοδυναμίας και εξετάστηκαν συνολικά 1.282 αιτήσεις

Το 2018 υπεβλήθησαν 216 αιτήσεις προσόντων και 1300 ισοδυναμίας εξετάστηκαν συνολικά 1.262 αιτήσεις

Συνολικά την περίοδο Ιανουαρίου 2016 - Δεκεμβρίου 2018 υπεβλήθησαν 3.463 αιτήσεις ισοδυναμίας και προσόντων και εξετάστηκαν περισσότερες από 4.000 αιτήσεις ισοδυναμίας και προσόντων συμπεριλαμβανομένων και αιτήσεων προηγούμενων ετών, ενώ την περίοδο μέχρι 2013, 2104 και 2015 είχαν εξεταστεί μόλις 1.500!

Σήμερα, με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2019, οι αιτήσεις που εκκρεμούν ανέρχονται σε 2.435.

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουμε καταθέσει δίνουμε τέλος σε μια χρονοβόρα διαδικασία για όσους αποφοίτους κολεγίων δικαιούνται να έχουν επαγγελματικά προσόντα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Από το 2015 μέχρι σήμερα οι προκάτοχοί μου και εγώ προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε την λειτουργία του οργάνου και όντως αποσυμφορήσαμε μεγάλο αριθμό εκκρεμών αιτήσεων που είχαν συσσωρευθεί μέχρι το 2015. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου απλοποιούνται οι διαδικασίες και συνεπώς οι αιτήσεις θα εξετάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Έλενα

Τον στρίμωξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Κολλεγίων για το θέμα στη Βουλή. αναγκάστηκε να παραδεχθεί στο τέλος της συζήτησης ότι θα πρέπει να δουν πως θα το διορθώσουν. υπάρχει το video στη βουλή και στο youtube

Chris

Τα αει τα κατεδαφισε, λαθος πολυ λαθος! Αλλα ρε παιδιά σκέφτεται λιγο, εδω το μεγαλύτερο ποσοστό των γιατρων έχουν παρει πτυχίο απο Βαλκάνια, τα κολλέγια σας πειραξαν?

.

Το μπάχαλο δεν έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εξαρχής μόνο και μόνο για να λένε όλοι ότι σπούδασαν και το παιδί έχει πτυχίο. Ένα καλό παράδειγμα που μου έρχεται πρόχειρο...η νοσηλευτική. Έχει νοσηλευτές από ΑΕΙ, ΤΕΙ και ιδιωτικά και ίσως και δημόσια ΙΕΚ και υποψιάζομαι και από κολέγια. Γίνεται να εξισωθούν όλοι αυτοί; Δημιουργείται χάος στην αγορά και εργασιακά εμπόδια σε όσους έκαναν σοβαρές σπουδές. Υπάρχουν 100 παραθυράκια για να το παίξεις νοσηλευτής, μηχανικός, πληροφορικάριος, ψυχολόγος κλπ...Μη στεναχωριέσαι δηλαδή αν δεν έχεις τη νοημοσύνη και την υπομονή για διάβασμα να βγάλεις ακόμα και 15 και 18000 μόρια θα σε στείλουμε σε ένα ψευτοσπουδαστήριο να βγάλεις μια βοϊδοσχολή να το παίζεις κι εσύ ψυχολόγος, ψευτομηχανικός κλπ.. Και δημιουργούν και κόμπλεξ στα παιδιά που σίγουρα θα έχουν άλλα χαρίσματα να καλλιεργήσουν. Δεν είναι ούτε χρειάζεται να είναι όλοι για πανεπιστήμιο. Πρώτα πρώτα σε αυτά τα ΙΕΚ και τα κολλέγια πάει ο καθένας που έχει βύσμα και ένα πτυχίο και ένα μάστερ και διδάσκει. Και λένε μετά ότι δίνουν πτυχίο. Έχετε ιδέα τι θα πει ακαδημαϊκός καθηγητής; Σε ΑΕΙ με κάτω από 13-4 χιλιάδες μόρια δεν θα έπρεπε να μπαίνει κανείς. Τα ΤΕΙ θα έπρεπε να εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό και άλλα αντικείμενα, επαγγελματική εκπαίδευση και να έχουν άλλο σύστημα εισαγωγής.. Τα δε ΙΕΚ και κολλέγια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν ή ίσως να υπάρχουν δημόσια ΙΕΚ ως σύντομες σχολές φοίτησης για πρακτικά επαγγέλματα εάν κρινόταν απαραίτητο. Δηλαδή και ο αγρότης και ο ψαράς και ο υδραυλικός να εκπαιδεύεται κάπου μετά το Λύκειο και να είναι επαγγελματίας σωστός, όχι όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω ούτε στο πανεπιστήμιο με το ζόρι. Τι μπάχαλο είναι αυτό...

Kyrkal

Απλά είσαι ασχετος

ΝΙΚΟΣ

Γεμίσαμε με ανθρώπους σαν κι εσένα, γι' αυτό φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Είμαστε από τα λίγα κράτη που έχουμε τόσες (και μάλιστα περιττές) βαθμίδες εκπαίδευσης. Έχουμε, για παράδειγμα, διατροφολόγους από ΑΕΙ, ΤΕΙ, Κολέγια & ΙΕΚ και υπάρχει τόσο "αλληλοφάγωμα" για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη γνώση), λες και στην τελική διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους. Όλοι προγράμματα διατροφής θα βγάζουν βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων. Δεν είναι δα και πυρηνικοί φυσικοί. Δυστυχώς, το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες βαθμίδες εκπαίδευσης, υφίσταται μόνο και μόνο για να "ικανοποιείται" μία "παλαιολιθική" μερίδα της κοινωνίας, σαν κι εσένα, προκειμένου να κοκορεύονται και να κρίνουν όλους τους άλλους ως κατώτερους. Ευτυχώς όμως που τα πράγματα αλλάζουν και σιγά-σιγά καταργούνται τα ΤΕΙ, ενώ με τη ΝΔ θα αναγνωρίζονται κανονικά τα κολέγια, μπας και συνειδητοποιήσετε μερικοί-μερικοί ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και κατεβείτε από το καλάμι σας.

Χιλιάδες Απόφοιτοι Κολλεγίων

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Γεια σου Υπουργαρα

Θα κανεις ισοτιμα τα ΤΕΙ ιχθυοκαλλιεργιας με τα ΑΕΙ και τα πολυτεχνεια. Οσο για τα κολεγια τιποτα δεν γινεται μη τρελαινεστε, εχουν παρει αναγνωριση πολλοι αλλα μετα σκονταφτουν στο ΤΕΕ που θελει δοαταπ, μη ψαρωνετε

Ανίτα

Εγώ λέω να παίρνουμε πτυχίο και από τα Παρατράγουδα της ΚΝΕ!

stefanos

Ας έκανε κι ένα σωστό αυτός ο ξεκούτης παππούλης.

o0

κοιτα τι γαβριηλικες φατσες επεβαλαν θεματικη εβδομαδα στα παιδια στα σχολεια και διδασκουν πως δεν υπαρχει φυλο και να διαλέξει ο καθενας το φυλο του και πως ειναι ωραιοι οι λοατκι. και νομιζουν πως δεν θα δωσουν λογο ποτε,

Los Bomboneros

Ξύνεται ο άλλος 3 χρόνια, δίνει Πανελλήνιες, βγάζει ΜΟ 9, 10, 12 περνάει σε ΤΕΙ. Σκίζεται ο παράλλος αντιστοίχως, βγάζει 15, 18, 19, περνάει σε ΑΕΙ. Κάνει η υπουργάρα τον ΤΕΙτζή ισότιμο με τον ΑΕΙτζή, εξασφαλίζουν τα ίδια δικαιώματα πχ σε διαγωνισμούς και διεκδικούν και άλλα στην αγορά εργασίας. Κι έρχονται και τα ιδιωτικά κολλέγια τώρα που τους αναγνωρίζουν τα πάντα κι αυτονών και τάχα έχουν ενισχύσει τη "δωρεάν παιδεία" και έχουν προστατεύσει τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων. Αριστερίστικη λαϊκίστικη τακτική. Είπαμε: "η αριστεία είναι χολέρα".

Τεχνολόγος

Οι του ΤΕΕ, τι έχουν να πούνε για τους Διπλ.Πολιτικούς Μηχανικούς που θα προκύψουν απο τα κολλέγια? Θα τους δεχθούνε σαν Μηχανικούς?????

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης