Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας θα παρέχουν τα φαρμακεία - Αντιδρούν οι γιατροί

farmakeia01-mesa

Με τροπολογία τα φαρμακεία μετατρέπονται σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας - Κινδυνεύει η δημόσια υγεία απαντά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».

Εν ολίγοις η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετατικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ωστόσο, για την διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Φαρμακοποιοί: Ιστορική αναγνώριση του ρόλου μας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τροπολογία «ιστορική» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας».

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από επίσημη αναγνώριση της καθημερινής συμβολής των φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.

Ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΦΣΑ, γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς «προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ' εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αντιδρούν οι γιατροί

Η τροπολογία, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή των γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας διαμηνύοντας «κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».

Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση του, για την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για τροπολογία που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.

«Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

theo

ΑΝΤΙΔΡΑΣΑΝΕ ΑΜΕΣΩΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑΚΙΑ......ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΜΑΣΑ....

ΑΛΚΗΣ

ΤΟΣΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΟΣΑ ΛΕΣ

Νικος

Παντως ολοι εχετε προβλημα με τα φαρμακεια.Εκει ομως τρεχετε χριστουγεννα ,πασχα,15αυγουστο και παρακαλατε για δανεικα.

kostas

Είναι δυνατόν να αφήσουν ποτέ οι γιατροί να μοιραστούν μερικά ψίχουλα απο την πίτα? Είστε σοβαροί εκεί στο Υπουργείο?

Νικος

Ειμαι φαρμακοποιος.Κανω κατα μεσο ορο 150 εμβολια το χρονο,και 8-10 αντιτετανικους (επειδη τα νοσοκομεια δεν εχουν και θα πρεπει ο ασθενης να ξαναγυρισει πισω,ξανα στην ουρα κλπ).Αφου και οι γιατροι ΔΕΝ θελουν ας το αναλαβουν εκεινοι.Χωρις δευτερη αμοιβη ομως.

Τα κτηνιατρεία ξεχάσανε

Μια και η τροπολογία αντιμετωπίζει επισήμως τους Έλληνες ως ζώα, ας επιτρέψουν και στους κτηνιάτρους να βγάζουν το κατιτίς στου κασίδη το κεφάλι...

GS

Τώρα λοιπόν που όλοι, φαρμακοποιοί αλλά κυρίς πελάτες, χαρήκατε και νιώσατε εθνικα υπερήφανοι να σας πω και κάτι ακόμη για να χαρείτε περισσότερο... η εφορία ΔΕΝ αποδέχεται ΔΩΡΕΑΝ παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, θέλει να βλέπει αποδείξεις παροχής και ΦΠΑ... συνεχίστε το χορό και το τραγούδι (οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν το πάρτυ, για τους πελάτες δεν ξέρω...)

Νικος

Εισαι χαζος.Το λιγοτερο.Και εχεις καποιο προβλημα .Να το κοιταξεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ //ΙΑΤΡΕΙΑ//. Α ΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ. ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ.

Νικος

Πρα πολυ συγκροτημενο σχολιο.Καταπληκτικος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης