ΠΟΕΔΗΝ: Ελλιπή και αναξιόπιστα τα στοιχεία της γρίπης από τα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: Ελλιπή και αναξιόπιστα τα στοιχεία της γρίπης από τα νοσοκομεία

«Τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ

nosokomeio12
Σε τουλάχιστον επτά νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχουν και δεν διενεργούνται τεστ ταχείας δράσης αλλά ούτε και μοριακός έλεγχος στους ασθενείς που σπεύδουν στα Επείγοντα με συμπτώματα γρίπης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), γεγονός που σημαίνει κατά την Ομοσπονδία ότι οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν την πλήρη εικόνα για την επιδημία της γρίπης.

Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου», Σισμανόγλειο, Χαλκίδας, Άμφισσας, Άρτας, Χατζηκώστα, Ιωαννίνων -το τελευταίο μόλις την περασμένη εβδομάδα απέστειλε 15 δείγματα.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει προμηθεύσει με ειδικά έντυπα τα νοσοκομεία, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να συμπληρώνονται καθημερινά, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται με διαγνωσμένη γρίπη στις κλινικές και στις ΜΕΘ καθώς και τους θανάτους από διαγνωσμένη γρίπη.

«Τα νούμερα που διαθέτει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι τελείως πλασματικά καθότι τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν στοιχεία πέραν των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ, επειδή δεν γίνεται Μοριακός έλεγχος στα Κέντρα Αναφοράς για διάγνωση της γρίπης H1N1, σε δείγματα ασθενών που νοσηλεύονται στις Κλινικές των Νοσοκομείων και πάσχουν από συμπτώματα γρίπης.

Το 70% των Παθολογικών- Πνευμονολογικών περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ, εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης καθώς επίσης και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς στις εν λόγο κλινικές οι οποίοι λαμβάνουν μάλιστα αντιική αγωγή.

Το RAPID TEST πολλά Νοσοκομεία δεν το κάνουν είτε γιατί δεν το έχουν, είτε γιατί το θεωρούν αναξιόπιστο.Μοριακός έλεγχος δεν γίνεται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των Νοσοκομείων, καθότι στοιχίζει 40-60€ στον κάθε ασθενή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Έμφραγμα στα Επείγοντα

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση, το κύμα της γρίπης σαρώνει τα νοσοκομεία, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με γρίπη ή συμπτώματα γρίπης.

«Οι ασθενείς πηγαίνουν στα Επείγοντα συνήθως μόλις τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά. Στα επείγοντα των Νοσοκομείων συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες ασθενείς και συνοδοί. Δεν υπάρχουν μάσκες να μοιρασθούν σε ασθενείς και συνοδούς.

Στις Κλινικές των Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο. Οκτάκλινοι θάλαμοι γεμάτοι, γεμάτοι οι διάδρομοι με ράντζα και φορεία χωρίς να υπάρχουν μάσκες για προφύλαξη. Γι αυτό θερίζει η γρίπη», λεει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίας οπου οι Υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι την περασμένη εβδομάδα σταΤΕΠ παρουσιάστηκαν 12.000 ασθενείς με γρίπη, νοσηλεύτηκαν 1823 ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι και παιδιά, και υπάρχουν 1100 θάνατοι.

«Πώς είναι σε θέση οι Υγειονομικές αρχές της χώρας μας να προσδιορίσουν το μέγεθος των κρουσμάτων και των θανάτων από τη γρίπη όταν δεν γίνεται ο απαραίτητος μοριακός έλεγχος για την ανίχνευση της γρίπης όπως ζητάει το ΚΕΕΛΠΝΟ;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακά κόλπα προκειμένου να αποκρύψει την έλλειψη εμβολίων και κονδυλίων στα νοσοκομεία για να γίνεται ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης της γρίπης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης