Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή: Πέθανε η αντάρτισσα - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

ar1

Η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή - Παναγιωτίδου, μια ιστορική μορφή - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης «έφυγε» σε ηλικία 90 χρόνων

Σε ηλικία 90 χρόνων, έφυγε από τη ζωή, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή - Παναγιωτίδου, μια ιστορική μορφή - σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Ήταν Αύγουστος του 1944 στη Σχολή Αξιωματικών Σαράφη της Ρεντίνας, όπου εκπαιδεύονταν και οι γυναίκες ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ και η μηχανή του Σπύρου Μελετζή είχε πάρει φωτιά καθώς φωτογράφιζε τις νεαρές κοπέλες όλες μαζί και καθεμία ξεχωριστά.

«Ήμασταν έντεκα αντάρτισσες. Εγώ ήμουν 16 χρόνων, παιδί από πόλη και το στιλ, η ομιλία μου, το ανάστημά μου ήταν διαφορετικά. Όταν έρχεται η σειρά μου, με πηγαίνει σε κατάλληλη τοποθεσία, με φόντο το βουνό, και αρχίζει να με φωτογραφίζει, προφίλ και ανφάς, μέχρι που κάποια στιγμή αναφωνεί: 'Ναι, αυτό είναι, σε βρήκα!'».

plo1


Η φωτογραφία του 16χρονου κοριτσιού με το δίκοχο και το όπλο στα χέρια έμελλε να γίνει το σύμβολο της ελληνικής Αντίστασης, της γυναίκας αντάρτισσας, να δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, να κυκλοφορήσει στην κατεχόμενη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, να αλλάξει τελικά τη ζωή της. «Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να αντιληφθώ πόσο θα επηρέαζε τη ζωή μου αυτή η φωτογραφία. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, η φωτογραφία με έκανε ακόμα πιο αναγνωρίσιμη, αλλά και πιο ευάλωτη, αφού μέχρι και φυλακή πήγα. Ήταν το πικραμένο 'ευχαριστώ' για όσα είχαμε κάνει για την ελευθερία της πατρίδας μας» είχε πει προ ετών σε συνέντευξή της η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή - Παναγιωτίδου.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης κι ας μην είχε συμπληρώσει ακόμη τα 16. Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών.

Όταν το 1982 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, η φωτογραφία της με υπόδειξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο για να τιμηθεί η Ενιαία Εθνική Αντίσταση 1941-44. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για πάνω από τριάντα χρόνια.

oplo9

ΣΧΟΛΙΑ (85)

Γκρρρρρρρ

Δυστυχώς η αλήθεια πονάει μόνο το ΚΚΕ έκανε αντίσταση ενώ ο Ζέρβας χτυπούσε τον ΕΛΑΣ...

stelios

Σε κάτι τέτοια θέματα αγαπάω να διαβάζω τα σχόλια. Είναι τόσο το μένος των κρυμμένων και μη χρυσαυγιτών που χαίρομαι να τα διαβάζω ξανά και ξανά. Ειδικά αυτά που αμφισβητούν την αντίσταση. Ξέρετε τι είναι να λένε οι σχολιαστές του ιντερνετ και του καναπέως που δεν έχουν δει πόλεμο ούτε με... το κιάλι πως δεν έκαναν αντίσταση; Και μετά να συμφωνούν ο ένας με τον άλλον επιχαίροντας τις γνώσεις τους; Μιλάμε για τρελό γλέντι!

SPARTA.

Stelio η αλήθεια πρέπει να λέγεται ωμή.Ή Τιτίκα και τα άλλα κουμμούνια, πάλεψαν για να παραδώσουν την Ελλάδα στην Σοβιετική Ένωση του Στάλιν.Οι Εθνικιστές του Ζέρβα πάλευαν με τον εχθρό και τα κουμούνια πρόδιδαν από μέσα την Ελλάδα.Τελικά στο Βίτσι και στο Γράμμο, τους βάλανε στην άμμο.Μελανό σημείο ότι οι Αμερικάνοι πιλότοι τις πρώτες βόμβες ναπάλμ τις δοκίμασαν πάνω στους Έλληνες κουμμουνιστές.

To EAM έκανε πολλά εγκληματα

εναντίον των Ελλήνων. Στην Πιερία έκαιγε χωριά μαζί με τους Βούλγαρους επειδή είχαν Πόντιους Δεξιούς Αντάρτες. Στην Μάχη της Νεράιδας εαμ και ναζί επιτέθηκαν ταυτόγχρονα στον ΕΔΕΣ του πατριώτη Ζέρβα.Στη Πελοπόνησο μόνο το χωρίο Βαλτέτσι το έκαψε ο Βελουχιώτης δύο φορες. Η συγκεκριμένη δεν έκανε αντίσταση αλλά φοτογράφηση.

ΜΕΚΕΔΟΝΟΚΤΟΝΟΙ

5η ολομέλεια ΚΚΕ: "Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός (σλαβομακεδονικός) λαός τα 'δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει..."

Εκανε δηλαδη

-Με βάση τις ημερομηνίες - 2 μήνες «αντίσταση» το πολύ ? ( και φυσικά ούτε καν) τιμούνται όσοι στασίασαν κατα του ελληνικού κράτους και δολοφόνησαν μαζικά Έλληνες ? Μπα ? Πόσοι όμως κομουνιστες είναι υπέρ της διατήρησης των μνημείων των Νοτίων στην Αμερική σήμερα ? Έτσι δεν θα επρεπε να αποκαθηλωθουν επιτέλους και τα μνημεία των εαμοβουλγαρων ?

Ελληνας

Γιατί δεν ξεκινάς εσύ να δεις τι ωραία που θα σε κάνουν να νιώσεις οι Ελληνες;

ξξξ

στις μέρες που η αριστεροί κάφροι ασελγούν και βγάζουν το πραγματικό τους πρόσωπο αφού κάποιοι τους έχουν βάλει στην εξουσία, το παραμύθι της εθνικής αντίστασης και του ΕΛΑΣ έχει ξεφουσκώσει. Την προπαγάνδα σας αλλού.

Τι "αξιωματικός" του ΕΛΑΣ ρε ;

... της 22ης διμοιρίας του 8ου Λόχου του 16ου Συντάγματος της 9ης Ταξιαρχίας της 45ης Μεραρχίας του 34ου Σώματος Στρατού της 5ης Στρατιάς της 8ης Ομάδας Στρατιών του ΕΛΑΣ. Πυρηνικά δεν είχαν μόνο οι κατσαπλιάδες.

Λίρες Αγγλίας

Μία κλανιά να έριχνε καθένας από κείνους που λένε πως ήταν "αντιστασιακοί", θα εξοντώνανε μεραρχίες γερμανών. Πόσω μάλλον εάν τους ντουφεκάγανε κι όλας, θα είχαμε μία Χιροσίμα στην Ελλάδα. Άιντε χαύτες, με το παραμύθι της "αντίστασης"...

Και μετά απορούν γιατί φύγαμε από την ΝΔ και πήγαμε στην Χ.Α.

O Kούλης που τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς ..... περιμένω ανακοίνωση υπέρ της Τιτίκας!

Γιώργος Αλμωπας

Η αντίσταση ήταν εναντίον των Ναζιστών -φασιστών που κατά μεγάλη πλειοψηφία οι Έλληνες ήταν ενωμένοι ,όμως υπήρξαν μερικοί συνεργάτες των κατακτητών που σαν κουκουλοφόροι κατέδιδαν τους πατριώτες .Δ Σήμερα οι κουκουλοφόροι αντί να κατηγορούν τους φασιστες κατακτητές κατηγορούν Έλληνες αγωνιστές για τα μετά την απελευθέρωση φρονήματα τους .

Κεντρική Επιτροπή Τυροκομιας

Βρε κουτό, ολοι ενωμένοι ηταν εκτος απι τα ξενοκινητα, Ρωσοδουλα φερεφωνα του ΚΚΕ. Αυτα που υπέγραψαν κατ' εντολή του Στάλιν τις συμφωνίες της Καζέρτας και του Λιβανου, αυτα που μπήκαν στην Κυβερνηση του Παπανδρέου κατ' εντολή του Στάλιν, αυτα που σκηνοθέτησαν τις διαδηλώσεις της 3/4 Δεκεμβρίου για να πάρουν την εξουσια κατ' εντολής του Στάλιν και να δολοφονήσουν 10000 Ελληνες στην Ουλεν, στο Περιστέρι, στην πορεία προς τα Κρωρα, αυτα τα εθνομηδενιστικα σκουπίδια πιυ υπέγραψαν την συμφωνία της Βάρκιζας κατ' εντολής του Στάλιν και εξασφάλισαν αμνηστία μονο για τα τομάρια τους αφήνοντας τους αγράμματους κατσαπλιαδες πιυ τους ακολουθούσαν ακάλυπτους, αυτα τα τσιράκια του Δημητρώφ που ψηφισαν την απόσχιση της Μακεδονίας απο την Ελλαδα κατ εντολή Β του Στάλιν αυτα τα απόβλητα που ήθελαν την Ελλαδα Αλβανία διαιρεμένη υπο τους Σλάβους. Αυτα τα προδοτικά καθηκια και τα απόβλητα τους προσπαθούν να καπελώσουν την αντισταση των γνησιων Ελλήνων εναντιον των κατακτητών, Ναζί και των Κουτβηδων.

@Γιώργος Αλμωπας

μερικοι απο αυτους τους 'πατριωτες' ονειρευονταν να κανουν τη χωρα σοβιετικη δικτατορια .Παλι καλα που η ελλαδα τη γλιτωσε να λετε γιατι τωρα οι ελληνιδες στην ευρωπη θα ειχαν τις φημες που εχουν ρουμανες βουλγαρες κλπ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

katg0

Ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες ώρες - Διακοπές ρεύματος και πλημμυρισμένοι δρόμοι νωρίτερα στη Φθιώτιδα - Στην Κορινθία η Πυροσβεστική δέχθηκε 46 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διέσωσε εννέα άτομα - 14.000 κεραυνοί έπεσαν την Τρίτη στο Ιόνιο - Πότε βελτιώνεται ο καιρός - Δείτε χάρτες

2