Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει στα αυθαίρετα τη δικαστική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι

Η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει στα αυθαίρετα τη δικαστική έρευνα για τη φωτιά στο Μάτι

Ο Κοντονής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα νομοθετικά προβλέπονται για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες

air3
Απροκάλυπτα πλέον τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν λυσσαλέα με κάθε τρόπο, όχι μόνο να αποποιηθούν τις κακουργηματικές ευθύνες, τις παραλήψεις, την αμέλεια και τους παντελώς λανθασμένους χειρισμούς τους στην φονική φωτιά στην Ανατολική Αττική, αλλά επιχειρούν τώρα να ρίψουν τις ευθύνες στους πολίτες των πληγέντων περιοχών και στις τοπικές Πολεοδομίες.
Δείγμα του Κυβερνητικού πανικού προκειμένου να αποτραπεί να βρεθούν τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και οι επικεφαλής των αρμοδίων Σωμάτων (που επελέγησαν από την Κυβέρνηση) στο εδώλιο, είναι η σημερινή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, στην προκαταρκτική έρευνα που ήδη διεξάγεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου που χάθηκα δεκάδες ζωές και περιουσίες.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να μετατοπιστεί το βάρος των ευθυνών από την Κυβέρνηση στους πολίτες, ο Σταύρος Κοντονής έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνηθεί εάν είχαν τηρηθεί τα όσα ο νόμος προβλέπει για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και στις ακτές.
Παράλληλα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να καλέσει όχι μόνο ιδιοκτήτες ακινήτων (σπιτιών, καταστημάτων, κ.λπ.) προκειμένου να ελέγξει εάν έχουν εκδώσει σχετικές οικοδομικές άδειες, αλλά και στελέχη των αρμοδίων τοπικών Πολεοδομιών προκειμένου να απαντήσουν εάν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για αυθαίρετα κτίσματα.

Με άλλα λόγια επιχειρείται να στραφεί η εισαγγελική έρευνα στους πολίτες για το εάν είχαν αυθαίρετα κτίσματα μέσα στις περιοχές που κάηκαν, τη στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση με νομοθετικά μέτρα νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές, προκειμένου να τροφοδοτήσει τον κρατικό κορβανά με χρήματα από τις νομιμοποιήσεις.
Και ενώ γίνεται όλη αυτή η αποπροσανατολιστική προσπάθεια από το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού της, με Προεδρικό Διάταγμα νομιμοποιούσε αυθαίρετα στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας, όπου καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά.
Αλλά πέρα από όλα αυτά τόσα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έγιναν ελέγχει για την ύπαρξη αυθαιρέτων, κάτι που έχει πολιτικό κόστος, αλλά αντίθετα ψηφιζόντουσαν νόμοι για νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων και μάλιστα δινόντουσαν και παρατάσεις νομιμοποίσης.

Πάντως, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσοστό των σπιτιών που καταστράφηκαν από την φωτιά στις επίμαχες περιοχές, έχουν νόμιμες οικοδομικές άδειες και ορισμένα αυθαίρετα που υπήρχαν, νομιμοποιήθηκαν επί της παρούσης Κυβερνήσεως.

Πέρα από τις απροκάλυπτες κυβερνητικές προσπάθειες αποπροσανατολισμού, μέχρι στιγμής στην Βαρβάρα Γνεσούλη έχουν καταθέσει οι δήμαρχοι Ωρωπού, Ραφήνας και Μαραθώνα, Θωμάς Ρούσης, Βαγγέλης Μπουρνούς και Ηλίας Ψινάκης, αντίστοιχα, ο γενικός γραμματέας Πολίτικης Προστασίας Γιάννης Καπάκης και αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής.
Κλείσιμο
Τις επόμενες ημέρες έχουν κληθεί ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα Δημήτρης Κατσιγιάννης, ενώ αναμένεται να κληθεί και ο επικεφαλής της ομάδας Ο.Υ.Κ. του Λιμενικού Σώματος Δημήτρης Μπαλτάκος.
Για αύριο, Τετάρτη, κλήθηκε να προσέλθει για να καταθέσει η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.
Τέλος, όταν ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ζητήσει από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να λάβουν καταθέσεις από συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης