Φωτιά στην Αττική: Αρνήθηκαν την βοήθεια εθελοντών και τους είπαν... ότι δεν χρειάζονται!

Φωτιά στην Αττική: Αρνήθηκαν την βοήθεια εθελοντών και τους είπαν... ότι δεν χρειάζονται!

Καταγγελίες για ολιγωρία των αρμόδιων αρχών και μη σωστή εκτίμηση του φαινομένου που εξελισσόταν στην Καλλιτεχνούπολη και οδήγησε στην τραγωδία

rafina-fotia
Η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, η έλλειψη εμπειρίας σε καταστάσεις έκτατης ανάγκης, και η μη σωστή εκτίμηση του κινδύνου που είχαν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν, υποτιμώντας τη σφοδρότητα του φαινομένου στη Ανατολική Αττική, από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης με κατεύθυνση την Καλλιτεχνούπολη και στη συνέχεια σε Νέο Βουτζά και Μάτι, αποκαλύπτεται από τις μαρτυρίες εθελοντών διασωστών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαικού Οργανισμού EVOLSAR.

Οι εθελοντές, που για ευνόητους λόγους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, μίλησαν στο protothema.gr και αναφέρθηκαν στην ολιγωρία των αρμόδιων αρχών αλλά και στην μη σωστή εκτίμηση του φαινομένου που εξελισσόταν στην Καλλιτεχνούπολη.

Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχουν επιλέξει να «παίζουν» με το θάνατο και να σπεύδουν στις πιο σκληρές καταστάσεις για να βοηθήσουν εθελοντικά τους συνανθρώπους τους.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το μέλος της ομάδας μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην Πεντέλη και στη συνέχεια στην Καλλιτεχνούπολη επικοινώνησε με τους αρμόδιους οι οποίοι έκριναν πως δεν ήταν ανάγκη να σπεύσουν οι εθελοντές στην περιοχή. «Όταν ξεκίνησε η φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη τηλεφωνήσαμε αμέσως στους αρμόδιους φορείς, τους οποίους δεν θα ήθελα να ονομάσω και μας είπαν κατά λέξη «μην πάτε, δεν χρειάζεται να πάτε στην Καλλιτεχνούπολη και στον Νέο Βουτζά. Το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο. Τα άτομα αυτά δεν ήταν από την Πυροσβεστική» επισημαίνει το μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Ο άνθρωπος αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον εθελοντισμό είπε στο protothema.gr ότι όταν επικοινώνησε με τα άλλα μέλη και τα άτομα της ομάδας όλοι τον ρωτούσαν «γιατί δεν πάμε» και εκείνος τους απαντούσε «γιατί μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάμε. Πιθανολογώ ότι δεν περίμεναν να πάρει τη μορφή που πήρε η κατάσταση. Λάθος εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με το μέλος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας «Όταν βλέπαμε πως εξελισσόταν η κατάσταση αποφασίσαμε να παρακάμψουμε την οδηγία που μας είχαν δώσει και πήγαμε με τα αυτοκίνητά μας περίπου 40 άτομα. Όταν έχεις 9 μποφόρ η φωτιά τρέχει με απίστευτη ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στην περίπτωση στο Μάτι χίλιαδυο πράγματα πήγαν στραβά και θα πρέπει οι αρμόδιοι να γνωρίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι εθελοντές οι οποίοι αμέσως σπεύδουν για να βοηθήσουν. Εάν είχαμε το πράσινο φως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε χωρίς να αφήσουμε το χρόνο να περάσει εις βάρος μας» καταλήγει το μέλος της εθελοντικής ομάδας.

Κλείσιμο
Από την Τρίτη το πρωί και μέχρι σήμερα άτομα της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών βρίσκονται στο Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή προσφέροντας βοήθεια, αναζητώντας αγνοούμενους, ενώ δεν είναι τυχαίο πως μέλη της ομάδας ανακάλυψαν ακόμη έναν νεκρό στο «οικόπεδο της αποκάλυψης» την στιγμή που ο χώρος είχε ήδη ερευνηθεί.

Η ομάδα αυτή ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2014 με έδρες στη Θεσσαλονίκη και στο Αιγάλεω. Κύριος σκοπός της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας είναι η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και η επέμβαση των διασωστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Ελλάδος είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EVOLSAR μαζί με εθελοντικές διασωστικές ομάδες από την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιταλία και την Μάλτα, ενώ στην μεγάλη Ευρωπαική αυτή οικογένεια προστέθηκαν και η Ουγγαρία, η Αγγλία, η Ισπανία και η Σερβία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης