«Ιερή κούρσα» για τη διαδοχή του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου

«Ιερή κούρσα» για τη διαδοχή του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνατίου

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τον «θρόνο» της ιστορικής Μητρόπολης - Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 του ίδιου μήνα

ignatios
Για την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παραπέμπεται η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου. Μάλιστα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εκδόθηκε οι εργασίες αυτής θα ξεκινήσουν την Τρίτη 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή Μητροπολίτη Λαρίσης (και εάν προκύψουν και άλλων χηρευουσών Μητροπόλεων) την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου.

Για την ιστορική Μητρόπολη, εκ των μεγαλυτέρων και ισχυροτέρων της Ελλαδικής Εκκλησίας, η εκλογή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω και της πολυετούς δοκιμασίας στην οποία υπεβλήθη. Το έργο του σεμνού και μειλίχιου Κυρού Ιγνατίου, καλείται να συνεχίσει και πάνω σε αυτό να οικοδομήσει ένα πρόσωπο ικανό, στιβαρό, που να γνωρίζει ποιμαντική και διοίκηση.

Ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Θρόνου του Λαρίσης, με «φαβορί» και «αουτσάιντερς», αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του μετά την εορτή της Υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου).

Οι επικρατέστεροι

Οι πληροφορίες μας συγκλίνουν σε τρία πρόσωπα τα οποία είναι επικρατέστερα σήμερα. Πρόκειται για στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι έχουν και διοικητική εμπειρία και θεολογική κατάρτιση.

Ο Α΄ Γραμματέας της Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, είναι κατά πολλούς ο επικρατέστερος. Έγκριτος Νομικός, απόφοιτος και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ των αρίστων της Ελλαδικής Εκκλησίας, γνώστης ποιμαντικής και διοίκησης. Είναι 47 ετών, με ιεραποστολικό ζήλο, άνθρωπος ισορροπιών και θεωρείται μια μετριοπαθή επιλογή, ανδρός ικανού και με ήθος, για τη Μητρόπολη Λαρίσης.

Ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο πιο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου. Λέγεται πως προωθείται για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει τη χηρεύουσα Μητρόπολη Λαρίσης. Είναι 41 ετών, απόφοιτος της Νομικής και Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., εγκαταβίωσε για πολλά χρόνια ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς, ενώ από το 2011 διακονεί στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Κλείσιμο
Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, λόγιος, καθηγητής Νομικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Έχει θητεύσει επί 5ετία στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη, έχει διακονήσει στη Γαλλία και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα συνεδρίων ανά τον Ορθόδοξο κόσμο.

Τα αουτσάιντερ

Στη κούρσα της διαδοχής ήδη έχουν αρχίσει και πέφτουν και άλλα ονόματα. Δυο Πρωτοσύγκελλοι Μητροπόλεων της Θεσσαλίας προωθούνται ως πιθανές επιλογές για το Θρόνο της Λάρισας.

Ο πρώτος είναι ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Δημητριάδος. Ήταν υποψήφιος και για τη Μητρόπολη Καβάλας τον περασμένο Οκτώβριο, στην οποία ωστόσο εκλέχτηκε τελικά ο κ. Στέφανος. Τον στηρίζει ο Μητροπολίτης του, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος ο οποίος πάντως λόγω και του ότι έχει οριστεί τοποτηρητής της Μητρόπολης Λαρίσης, τηρεί διακριτική στάση. Λέγεται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει τη στήριξη και του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ο οποίος διατηρεί ισχυρή δύναμη στην Ιεραρχία.

Ο δεύτερος Πρωτοσύγκελλος της Θεσσαλίας που επίσης προωθείται από συγκεκριμένους κύκλους είναι ο των Σταγών & Μετεώρων, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης. Ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, είχε διεκδικήσει τη Μητρόπολη Σταγών τον περασμένο Οκτώβριο. Λέγεται πως έχει τη στήριξη του Μητροπολίτου του κ. Θεοκλήτου, αλλά κυρίως του Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, ο οποίος είχε διατελέσει τοποτηρητής στην Καλαμπάκα για εφτά μήνες και είχε αναπτύξει ιδιαίτερη πνευματική σχέση μαζί του, αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του. Και ο κ. Μάξιμος διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην Ιεραρχία, ενώ είναι και του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου.

Τα «παιδιά του Ιγνατίου»

Αφήνουμε για το τέλος, δίχως ωστόσο να σημαίνει κάτι αυτό, τα πνευματικά αναστήματα του Κυρού Ιγνατίου. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαρίσης ανέδειξε πολλά πνευματικά παιδιά κατά την εδώ διακονία του. Δυο από αυτά ίσως διεκδικήσουν να τον διαδεχθούν, εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο λόγος για τον επί πολλά έτη Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Λαρίσης, Αρχιμανδρίτη Αχίλλειο Τσούτσουρα, λίαν αγαπητό τέκνο του Μακαριστού, τον οποίο μάλιστα είχε προσπαθήσει να προωθήσει για τη θέση του Μητροπολίτου Μεγάρων πριν μερικά χρόνια. Κατάγεται από τη Σαλαμίνα, τόπο καταγωγής και του Μακαριστού Ιγνατίου και γνωρίζει άριστα και από διοίκηση και από το «χάρτη» προσώπων και καταστάσεων της Λάρισας.

Ο λόγος επίσης για τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Λαρίσης, Ιγνάτιο Μουρτζιανό, τον πιο στενό συνεργάτη του Κυρού Ιγνατίου, ο οποίος παρέμενε κοντά του μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγγράμματος, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής, ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου, ευλαβής και φιλακόλουθος. Καθότι νεαρός σε ηλικία ενεγράφη μόλις προ διετίας στον κατάλογο των εκλογίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο στη πόλη, τυγχάνει ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους αυτής, ειδικά δε σε αυτούς της νεολαίας. Είναι και ο μοναδικός Λαρισαίος, γέννημα-θρέμμα, υποψήφιος.

Πηγή: www.larissanet.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης