Κύπρος: Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

praksiko

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων στη παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Κύπρο. Στις 8:20 το πρωί όπως κάθε χρόνο ήχησαν οι σειρήνες προς υπενθύμιση της ώρας που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα με εντολές της χούντας του Ιωαννίδη.

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο των πεσόντων στη παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στους τάφους των πεσόντων.

Επίσης συνήλθε εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και σε ειδική συνεδρία καταδίκασε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε πέντε μέρες μετά.

anast_-_praksikomima


Μαύρες σελίδες

Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Ηταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που ξεκίνησαν το 1967 με την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από τους συνταγματάρχες. Οι σχέσεις του στρατιωτικού καθεστώς με τον Μακάριο ήταν τεταμένες και επιδεινώνονταν συνεχώς. Στη Κύπρο έβρισκαν καταφύγιο και βοήθεια αρκετοί Έλληνες αντιστασιακοί μεταξύ των οποίων και ο Αλέκος Παναγούλης. Η ανατροπή Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη ήταν η τελική φάση εκτέλεσης των σχεδιασμών για τη Κύπρο. Ο Μακάριος βλέποντας την υπονομευτική δράση των Ελλήνων αξιωματικών, είχε ζητήσει από τον στρατηγό Φ. Γκιζίκη την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ο Ιωαννίδης σε συνεργασία με Αμερικανούς οργάνωσε το πραξικόπημα με στόχο την εξόντωση του Μακαρίου και τη μονομερή κήρυξη της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Έλεγε πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπήρχε τουρκική παρέμβαση.

Με το σήμα «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείον», ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, την έναρξη του πραξικοπήματος.

Το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974, ο Μακάριος επέστρεφε στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία από την εξοχική του κατοικία στο Τρόοδος, όπου είχε περάσει το Σαββατοκύριακο. Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο.

Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα, ο Μακάριος διέφυγε από τη μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου. Κατέφυγε στη Μονή Κύκκου και στη συνέχεια στην Πάφο. Και ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα μέσω ενός αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου όπου δήλωνε στο λαό:

«Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις, ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάση. Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψη την Κύπρο.Να την διχοτομήση.Αλλά δεν θα το κατορθώση. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθής. Ενταχθήτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάση και δεν θα περάση. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Ο Μακάριος επιβιβάστηκε σε βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος και μέσω Μάλτας μετέβη στο Λονδίνο, όπου την επομένη, 17 Ιουλίου, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Ουϊλσον και τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιγκερ απέρριψε πρόταση για υποστήριξη του ανατραπέντος καθεστώτος Μακαρίου.

Η Τουρκία με πρόσχημα τη προστασία των Τουρκοκυπρίων και την κατάλυση του Συντάγματος, ως εγγυήτρια χώρα, εισέβαλε στην Κύπρο τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, εξακολουθούν να αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974, 846 Ελληνοκύπριοι και 271 Τουρκοκύπριοι.

Αναστασιάδης: Ο διχασμός οδήγησε στη προδοσία

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, δήλωσε πως «ο διχασμός μας οδήγησε στο προδοτικό πραξικόπημα», σημειώνοντας πως «αυτά είναι που πρέπει να προβληματίσουν όλους και μέσα από την ενότητα να δούμε πως αντιμετωπίζουμε την τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε».

Σε αναφορά του για τη σημερινή κατάσταση είπε πως ο λόγος της συνέχισης ενός απαράδεκτου στάτους κβο δεν οφείλεται παρά μόνο αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασε την ευχή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «να αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά», έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση αντάξια με τις αρχές και τα πιστεύω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε ερώτηση αναφορικά στην κάθοδο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ και πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την περίοδο που ακολουθεί σε σχέση με μια ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οι θέσεις μας είναι καλά γνωστές. Προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν επιτέλους να εξευρεθεί μια ειρηνική και βιώσιμη λύση. Η βάση έχει συμφωνηθεί».

Σε σχέση με τις αναφορές στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNFICYP), που περιλαμβάνονται σε επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν πρόκειται να απαντήσει σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, για να προσθέσει πως θέλει να κρατήσει ήπιους τόνους.

«Ό,τι έχουμε να πούμε, θα το πούμε στην κ. Λουτ, όπως το έχουμε κατ’ επανάληψη υποβάλει και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ».

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Mike L.

T34-85

Ποιό πραξικόπημα

''Η Κύπρος κείται μακράν'' του Caramanlu

Kουνούπι

δεν πετάει αν δεν δώσει το ΟΚ ο θείος SAM

Εσείς πέστε ότι θέλετε

Την Κύπρο (το 37%) την έδωσε στους Τούρκους ο Καραμάν-αλής ο ψευτοεθνάρχης με το θρυλικό "Η Κύπρος κείται μακράν"!

Γιώργος λιμενεργάτης Ολλανδία

Τι δουλειά ειχαι η χούντα στην ανεξάρτητη Κύπρο Να τη δωση στους Ωνασηδες ΣΉΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΊΝΑΙ 2Ο ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΕΥΡΏ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΜΙΛΆΝΕ ΆΠΤΑΙΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΆ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΗΚΕΣ ΜΕ ΚΑΛΟΎΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Ελλάδα αρχαία ελληνικά και δουλειά στα χωράφια η στα σισιτια ΔΕ ΤΑ ΚΑΤΆΦΕΡΕ Η ΧΟΎΝΤΑ ΝΑ ΤΗ ΚΆΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΕΛΑΔΙΣΤΑΝ

Το ανατολικό ζήτημα

To κυπριακό ΄ξταν μεθοδευμένο να γίνει- η επαληθευόμενη προφητεία του Σάυρους Βάνς από το 1967-.Και μάλιστα γραπτή σε έκθεση, μεθοδεύοντας δήθεν το κενό που εκμεταλεύεται η Τουρκία κάθε φορά και εξαντλεί τις δυνατότητές της. Ασφαλώς και τα κνώδαλα της χούντας στην Αθήνα- ο Παπαδόπουλος το είχε καταλάβει στο τέλος τι ετοιμαζόνταν και αντιδρούσε- δώσανε την αφορμή το 1974 και μεθοδεύσανε υπερφίαλα από το 1967 την επαλήθευση της προφητείας του Σάυρους Βάνς, αλλά αυτό που έγινε, στο χρόνο θα γινόνταν δηλαδή η διχοτόμηση της Κύπρου με ταυτόχρονη σκληρή Ελληνική ήττα απ την Τουρκία , ώστε να μην μπορεί το θέμα να διευθετηθεί διπλωματικά στα επόμενα χρόνια, ( αυτό σημαίνει η Τουρκική πολεμική εισβολή και κατοχή ). Και σε χρόνο όχι μακρά από το 1974, έστω και αν από μηχανής θεός απέτρεπε το 1974 την διχοτόμηση. Οι ΗΠΑ προανήγγειλαν από το καλοκαίρι του 1964 με τον ποιο επίσημο τρόπο στον πρέσβη ότι η Αμερική είναι ελέφαντας και η Ελλάδα και η κύπρος ποντίκι και κουνούπι. Η Χάραξη της Τουρκικής επέμβασης από την Αμερικανική στρατηγική έγινε από το 196ο για την Ανατολική Μεσόγειο και το φάσμα της Αιγύπτου Ασουάν Μόσχας κλπ. Το ποιος θα την εκτελούσε ως διχοτόμηση και αφορμή , ήταν θέμα χρόνου και ασφαλώς καλύτερα θα παγιδευόνταν ένα στρατοκρατικό καθεστώς παρά ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Η πάντα φανατική Ελληνική πολιτική ζωή- το ξέρουν από το 19ο αιώνα αυτό οι Αμερικανοί-και οι κόντρες Παλατιού- Στρατωτικών- Συμβούλων του παλατιού ( αυτοί έχουν τεράστια ευθύνη Χοιδάς- ΠΟταμιάνος- Μπίτσιος- Αρναούτης-)- κομμάτων - Καραμανλή- Παπανδρέου- ΕΡΕ- ΕΚ- ΕΔΑ, --- η πάντα φανατική Ελληνική πολιτική ζωή κομματικά δεν επαρκεί να ερμηνεύσει, ούτε ήταν ικανή, να παραγάγει αυτά τα αποτελέσματα της διχοτόμησης της Κύπρου , αν δεν ήταν χαραγμένη και εφηρμοσμένη πρακτική από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ απεφάσισαν να διχοτομήσουν την κύπρο και το έκαναν με σαφή Αμερικανικό τρόπο - ως εκεί που ήθελαν- και αυτοί έίχαν αποφασίσει πόσο θα προχωρήσει ο Αττίλας στο κενό των διαπραγματεύσεων μετά την αρχική εισβολή. Το ποσοστό κατοχής είχε προδιεγραφεί από το 1960-1 και μορφοποιήθηκε ως το 1967. Ασφαλώς και τα κνώδαλα της Χούντας απετέλεσαν το φυτίλι αστραπιαίας- ούτε καν αργής- κάυσεως, μήπως και κάτι εκ μηχανής θεού σωζόνταν όσο έκαιγε το φυτίλι αργά. Η διχοτόμηση όμως της κύπρου δεν είναι παρά η κατάδειξη της Αμερικανικής ηγεμονίας 30 χρόνια μετά την έναρξή της- στην λήξη του πολέμου- και η συμμετοχή της - ηθελημένα- στο ιστορικό Ανατολικό ζήτημα , ως ηγεμονία.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΚΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΝΑΖΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΟΙ ΤΟ 74 ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΥΝΤΑΙΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ.

CR

Ναι, αλλά επί Χούντας κοιμόμαστε με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

ΠΑΝΟΣ

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΚΟΙΜΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ .ΜΗΠΩΣ ΗΘΕΛΕΣ ΧΟΥΝΤΑΡΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

screenshot-2019-08-21-21_10

Ο πρώην Εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί, αγαπά ιδιαίτερα την Κέρκυρα και την επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός στο νησί των Φαιάκων

paralia

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν το αναψυκτήριο που εκμεταλλευόταν μέρος της παραλίας - Ως εκμεταλλευτής τού αναψυκτηρίου φερόταν πολιτικό κόμμα -  Δεν είχαν εκδοθεί 933 αποδείξεις, αξίας περίπου 4.700 ευρώ

8