LIVE

Κορωνοϊός

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ με «κατηγορώ» στην κυβέρνηση για την μείωση των συντάξεων

sakellariou_main01

Προειδοποιεί για πλήρη εξαθλίωση των συνταξιούχων - Τονίζει ότι το μνημόνιο είναι ασύμβατο και παραβιάζει το σύνταγμα - Με δάκρυα στα μάτια ο Νίκος Σακελλαρίου διαμαρτυρήθηκε για τις λανθασμένες διαρροές ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου - Διαβάστε τη δήλωση-μανιφέστο του ανώτατου δικαστικού - «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας»

Με δάκρυα στα μάτια, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου καταγγέλλοντας την παραβίαση του απορρήτου της διάσκεψης του δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα. 

Ο κ. Σακελλαρίου ε
ξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τις λανθασμένες διαρροές ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλο με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις και ανακοίνωσε ότι απέρχεται της θέσης του πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το κούρεμα των συντάξεων κρίθηκε συνταγματικός, η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι σήμερα η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχε κρίνει τον νόμο Κατρούγκαλου. Τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν αποφανθεί ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές που προηγήθηκαν του ασφαλιστικού νόμου 4387/2017 που έχει γίνει γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου.

Ο κ. Σακελλαρίου επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί την 30η Ιουνίου οπότε και συμπληρώνει το όριο ηλικίας.

Με μια βαρυσήμαντη δήλωση η οποία μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση, ο πρόεδρος του ΣτΕ προειδοποίησε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, κάτι που -όπως είπε ο κ. Σακελλαρίου- θα έχει αποτέλεσμα «την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων». 

Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως εξήγησε μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο σημαντικών προβλημάτων της χώρας. 

Ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος του ΣτΕ ζήτησε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν εμπιστοσύνη στους δικαστές επισημαίνοντας: «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν και στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας των τελευταίων ετών της εποχής των μνημονίων, ο κ. Σακελλαρίου έκανε λόγο για «πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού» και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την οικονομική κρίση.

«Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το δικαστήριο στην έκδοση αποφάσεων σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση αποδοχών σε τομείς όπως η εθνική άμυνα, η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη» τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου εξηγώντας το σκεπτικό των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης παραίτησης του Νίκου Σακελλαρίου από τη θέση του προέδρου του ΣτΕ:

«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου – έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει - όσο επιβεβλημένη και αν είναι - να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό.

Τη στιγμή, όμως, αυτή η σκέψις μου στρέφεται στους απλούς πολίτες, που είναι τα θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού, οι αντοχές των οποίων συνεχώς δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα, που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγομένου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρος.

Ήδη, από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένοι συνάδελφοί μου μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε, με τις μειοψηφίες μας επισημάνει, τη μή συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε, εγκαίρως, προειδοποιήσει, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε, για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, που επηρέασε, καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι αντοχές όλων μας δοκιμάσθηκαν ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύθηκαν από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι καταστάσεις αυτές, οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομελείας του σχετικά με την μή περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων, που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του Κράτους, όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.

Φρονούμε, ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δέν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων - πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφαλείας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης - και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων, μέτρα που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων, το οποίο, όμως, έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτιμούμε, ότι είναι πλέον ή ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων.

Αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.

Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.

Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Αθήνα, 16 Μαΐου 2018


Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας»


Ποιοι θα διαδεχθούν τον απερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου και μέχρι το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου καθήκοντα προέδρου θα ασκεί η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ.
Για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν δέχθηκε ο κ. Σακελλαρίου πιέσεις από τον κυβερνητική πλευρά, η απάντηση ήταν αρνητική και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στον χαρακτήρα του να αποδέχεται πιέσεις ή παραινέσεις από όπου και εάν προέρχονται.Με δάκρυα στα μάτια παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (304)

Γατάκια έλληνες, να πως παίζουν μπάλα!

Κροκοδείλια δάκρυα:check. Σταμάτημα φτώχειας με νόμο:check. Τα δικά μας δεν τα πειράζει κανείς:check. Μνημόνια=νόμιμα:check. Σύριζα:check.

,Αλεκος .Κ

ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ , ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ, ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ,ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ ,! ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ !

αυτος

τι κακο μας βρηκε... ας κλαψουμε ολοι μαζι.. καλη δυναμη στην νεα πολιτικη σου καριερα ως υποψηφιος βουλευτης της Νεας Δημοκρατιας. ψευτες.

Λεξιλόγιο

Αυτά που λέει (μπέρδεμα αιτίας-υπερχρέωσης και αιτιατού-μνημόνιο για ισοσκέλιση προϋπολογισμού) δεν ακούγονται επιπέδου ΝΔ. Τα τσιτάτα, όπως περί κακών μνημονίων που δεν επιτρέπουν στους ουρανούς να βρέχουν λεφτά, θυμίζουν πιο πολύ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Πλεύση και ΧΑ).

Ρε τον Σακελλαρίου!!!!!!!

Μιλάμε για τον ίδιο δικαστικό, που ως μέλος του ΣτΕ, έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που πετσόκοψαν τις συντάξεις, 12 συνεχείς φορές, έως και 50%, την περίοδο 2010-2015. Ενώ από το 2015, που ο κ. Σακελλαρίου είναι πρόεδρος, το ΣτΕ:- Έχει «παγώσει» την υποβολή πόθεν έσχες για τους δικαστές.- Έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 250 εκατομμύρια που θα έμπαιναν στο κρατικό ταμείο.- Ακύρωσε το νόμο Φίλη για τα θρησκευτικά, με το σκεπτικό πως πλήττεται η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών.- Επικύρωσε την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής από τις περίφημες λίστες της ντροπής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ.), καθώς και μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου.

Βενεζουέλα αγάπη μου

Έχει δίκιο ο Πρόεδρας. Αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια δεν θα χρειάζονταν μειώσεις συντάξεων. Θα πηγαίναμε στη δραχμή. Με το καλημέρα θα είχαμε 60% υποτίμηση (το λιγότερο) και 30% πληθωρισμό. Δηλαδή σε λίγους μήνες θα είχαμε πραγματική μείωση των συντάξεων μεγαλύτερη απο 90%. Και το σημαντικότερο, χωρίς να γίνει η παραμικρή μείωση συντάξεων! Και όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι διότι θα είχε τηρηθεί το Σύνταγμα. Εν τω μεταξύ οι συνταξιούχοι θα τρέφονταν με σκουπίδια από τους κάδους. Αυτό ήθελε ο κύριος Πρόεδρας. Αυτό θέλει το Σύνταγμα.

Kostas

Παρλαπιππες !!!!!!!!!!!!

Δεξιος

Όταν πριν απο 5 χρόνια ο Στεφανος Μανος ειχε πει οτι όλες οι συντάξεις πρέπει να πάνε στα 700 ευρώ για να σωθεί το ασφαλιστικό, τότε οοοοοολα τα ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΑ πήγαν να τον φάνε. Τώρα τα ίδια ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΑ, πληρωμένα τρολ, του φασιστοΤΣΙΠΡΑ-ΠΟΥΤΙΝ θέλουν τις συντάξεις στα 300 ευρώ!!! ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΛΑΜΟΓΙΑ....

Γιώργος

Πώς να πάει καλά η χώρα όταν αυτός ο απίστευτος τύπος είναι Πρόεδρος του ΣΤΕ; Και δεν αναρωτιέται ο κακομοίρης πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν οι συντάξεις; Τα λεφτά τελείωσαν. Η τελευταία ευκαιρία να διατηρηθούν οι συντάξεις ήταν ο Χαρδούβελης, αν βγαίναμε από τα μνημόνια το 2015. Η γελοία διαπραγμάτευση και το ακόμα πιο γελοίο δημοψήφισμα ήταν η ταφόπλακα των συνταξιούχων. Βασικά οι Έλληνες υπερψήφισαν με ποσοστό 61,2% την εξοντωτική μείωση των μισθών και των συντάξεών τους. Ας πρόσεχαν. Όσους τους προειδοποίησαν τους έβριζαν Γερμανοτσολιάδες. Βλέπεις, οι ψεκασμένοι τα ήξεραν όλα. Τα αποτελέσματα της βλακείας τα βλέπουμε σήμερα. Και δεν έχουν τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να αποδεχτούν τις συνέπειες των επιλογών τους, λες και οι Ευρωπαίοι ήταν υποχρεωμένοι να τους ταΐζουν δια βίου. Αυτή την παράνοια συμβολίζει ο παραιτηθείς

Κωνσταντίνος

Προφανώς θέλει τώρα να μας κατσικωθει και ως υποψήφιος πολιτικός και λέει αστεία πράγματα και χύνει κροκοδειλια δάκρυα...... Τέτοιοι είναι.....

Αντώνης

Μας συγκινήσες. Παραιτήθηκες λίγες μέρες πριν βγεις στην σύνταξη για τα μάτια του κόσμου. Πήγαινε τώρα στην αγκαλιά την Νέας Δημοκρατίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης