LIVE

Κορωνοϊός

Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθεί το όριο ύψους στην Αστυνομία

Συνήγορος του Πολίτη: Να καταργηθεί το όριο ύψους στην Αστυνομία

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών - Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι το όριο ύψους 1,70 μ. σια είσοδο στην Αστυνομία συνιστά έμμεση διάκριση – Το όριο ύψους αποκλείει μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών, χωρίς να αιτιολογείται με επάρκεια η ανάγκη για την καθιέρωσή του

Την κατάργηση του ορίου ύψους για την είσοδο υποψηφίων σε σχολές της Αστυνομίας ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, επικαλούμενος σχετική απόφαση Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μετά και την απόφαση, η Ανεξάρτητη Αρχή ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία να εξαλειφθούν όλες οι υφιστάμενες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, αλλά και η προώθηση ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών μεταξύ των φύλων, κατά την πρόσβασή τους στα Σώματα Ασφαλείας. 

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο συνήγορος του Πολίτη, έκρινε ότι η προϋπόθεση αναστήματος τουλάχιστον 1,70 μ. για την κατάταξη σπουδαστών στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί έμμεση διάκριση. Κι αυτό επειδή εξαιτίας του ορίου αναστήματος, αποκλείεται μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών, χωρίς να αιτιολογείται με επάρκεια η αναγκαιότητα θέσπισης του μέτρου. 

Το Δικαστήριο της ΕΕ απάντησε σε προδικαστικό ερώτημα του αρμόδιου ελληνικού δικαστηρίου, σχετικά με το εάν ο όρος προκήρυξης είναι νόμιμος. 

«Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι για όλα τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτείται ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται κατ’ ανάγκη με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ούτε είναι αυτονόητο ότι όσοι έχουν ανάστημα μικρότερο απ’ αυτό τη στερούνται» αναφέρει το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο σκοπός που επιδιώκει η ρύθμιση «θα μπορούσε να επιτευχθεί με μέτρα που θα συνεπάγονταν λιγότερα μειονεκτήματα για τις γυναίκες, όπως η προκαταρκτική επιλογή των υποψηφίων για τον διαγωνισμό κατατάξεως σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων βάσει ειδικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση των σωματικών ικανοτήτων τους». 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Αξκος ΕΛ.ΑΣ

Εδώ που τα λέμε ο Αστυνομικός πρέπει να έχει κάποιο σεβαστό παράστημα και να αποπνέει σιγουριά, σεβασμό και δέος, τουλάχιστον άμα είναι γενικών καθηκόντων και σε συχνή επαφή με το κοινό ή τους εγκληματίες. . Ένας κοντός, αδύνατος Αστυνομικός πλέον παραπέμπει σε κωμωδία της Επταετίας, και δύσκολα θα μπορούσε να επιβληθεί και να "αφοπλίσει" μια φορτισμένη κατάσταση χωρίς να καταφύγει στη βια. Για τους ειδικών καθηκόντων ή κάποιες μάχιμες υπηρεσίες ίσως το παράστημα να μην είναι τόσο σημαντικό. Για μια γυναίκα αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο.

Συνήγορος του Πολίτη

Δεν είναι το ύψος που κάνει τον αστυνομικό Δυνατό και ικανό να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του. Με τον πόλεμο κατά της εγκληματικοτητας θα έπρεπε να μάχονται( αναφέρομαι για του μάχιμους )οποιοσδήποτε αστυνομικός ανεξάρτητου ύψους....όμως!!!!!! Έχοντάς την Άριστη φυσική κατάσταση και μετά όλα τα υπόλοιπα. Εσύ εχεις δει πολλούς αστυνομικούς εκεί έξω να είναι σαν αληθινή Σπαρτιάτες?? οποίος ΑΓΑΠΑΕΙ πραγματικά το επάγγελμα έχει και τον ηρωισμό και το θάρρος και τα πάντα.

Αγύριγο κεφάλι

...Πεθύμησα τον ..."Ηλία του 16ου"!..

ΜΑΝ

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΝΤΩΣ., ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΤΙ ΤΑΚΟΥΝΑΡΕΣ ΣΤΟ ΑΤ , ΠΟΥ ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΑΡΔΙΑ.

γιωργος.

υπαρχει οριο υψους στους ανδρες ? εχω δει 2-3 αστυνομικους κατω απο 1.70.

ΕΛ.ΑΣ

Υπάρχει εάν και μεγάλη βλακεία πιστεύω . και εγώ έχω δει, τότε που έμπαιναν το 90 και μετά δεν υπήρχαν όρια ύψους

Νι

Τα ίδια αγωνίσματα δίνουν εδώ και και χρόνια!!!

Αφου δεν πρεπει να υπαρχει διακριση

θα πρεπει να δινουν και τα ιδια αγωνίσματα μαζι και οι καλυτεροι να περνανε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης