Ο γάμος του Μιχάλη με τη Μαίρη Ματσούκα

Ο γάμος του Μιχάλη με τη Μαίρη Ματσούκα

Αίσιο τέλος στη σχέση του πιο πετυχημένου υπουργού με την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Ο γάμος του Μιχάλη με τη Μαίρη Ματσούκα
Από τον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου βρίσκεται το απέριττο επενδεδυμένο με ξύλο γραφείο του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μπορεί να απολαμβάνει πανοραμικά τη θέα τμήματος του Λεκανοπεδίου. Από κάτω, η Αθήνα μπορεί να ζεί αιώνες τον μύθο της, αλλά ο ίδιος γνωρίζει πως οι θνητοί επιβιώνουν χάρη στην ιστορία τους. Και ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ότι το βιογραφικό του εμπλουτίζεται επιτυχημένα.

Οχι ως επιβεβαίωση ενός οξυμένου ατομισμού, αλλά ως κατασταλαγμένη πολιτική πεποίθηση της κοινωνίας. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον φέρουν πρώτο στις προτιμήσεις του κοινού ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης. Η αφοσίωσή του στη μάχη κατά της εγκληματικότητας αποδίδει καρπούς, που αναγνωρίζουν οι πολίτες τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τη δημοφιλία του. Οι έρευνες και οι εξιχνιάσεις εγκλημάτων, οι επεμβάσεις σε γιάφκες, οι αποκαλύψεις παράνομου οπλισμού, οι συλλήψεις κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τα συχνά διθυραμβικά προς το πρόσωπό του σχόλια των διεθνών ΜΜΕ προσθέτουν αίγλη και κύρος στο παλμαρέ του δυναμικού προφίλ του. Στα μάτια της κοινής γνώμης είναι ο αποδοτικός άνθρωπος που συνέλαβε τη «17 Νοέμβρη» και τώρα εξαρθρώνει τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Ωστόσο, όπως κάθε υπερδραστήριος άνθρωπος, που έχει το τελικό αποφασιστικό πρόσταγμα σε πλήθος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, οι στιγμές αποφόρτισης και οι συναισθηματικές χαραμάδες προσωπικής χαλάρωσης είναι σπουδαίες χάρη στη μοναδικότητά τους. Και αυτές σίγουρα δεν τις προσφέρουν τα προσφιλή του sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το Twitter, αλλά οι ανθρώπινες επαφές. Εξάλλου ένας κοινωνικός άνθρωπος όπως ο ίδιος δεν περιορίζεται στον πολιτικοεκλογικό περίγυρο, που ενδέχεται με τις εκάστοτε τρικλοποδιές του να ανατρέψει τα συναισθήματα, αλλά επεκτείνεται σε προσφιλή πρόσωπα. Θεωρείται άλλωστε εξοικειωμένος με το καλό γούστο, την τρυφερότητα και την έμπνευση που προσφέρει το άλλο φύλο. Δεν λένε τυχαία πως πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα. Ειδικά τώρα που όλα του πάνε πρίμα. Εδώ, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος παρεξήγησης περί της ταυτότητάς της. Ηδη ο 55χρονος πολιτικός αναμένει να καθαρογραφεί η συναινετική λύση του γάμου του με την πρώην σύζυγό του. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2004 σε γραφείο μεγάλης διαφημιστικής εταιρείας. Γραμματέας τότε του Κινήματος, ο Χρυσοχοΐδης συνάντησε εκεί την Αγγελική Χονδροματίδου, διαφημιστικό στέλεχος τότε της «Leo Burnett».
Κλείσιμο

Το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε μεταξύ τους σύντομα οδήγησε σε γάμο. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το μυστήριο τελέστηκε σε στενό κύκλο σε ξωκλήσι της Βέροιας, τόπο καταγωγής του γαμπρού. Πιθανότατα επειδή επρόκειτο για τον τρίτο γάμο του βουλευτή και καθώς ο ίδιος είχε ήδη δύο μεγάλα παιδιά από τον πρώτο γάμο του επιδιώχθηκε να μη λάβει ευρύτερη δημοσιότητα το χαρμόσυνο γεγονός. Λέγεται μάλιστα ότι στον Κώστα Σημίτη το ανακοίνωσε αυθημερόν, όταν ο πρώην πρωθυπουργός τον πήρε τηλέφωνο να του ευχηθεί χρόνια πολλά.

Οπως και να ’χει, πάντως, την ευτυχία του νιόπαντρου ζευγαριού ήρθε γρήγορα να τονώσει ο γιος τους. Τίποτε όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει προκαταβολικά τη διά βίου ευτυχία στο ίδιο σπίτι. Από έτους, όταν τα πρώτα σύννεφα άρχιζαν να σκιάζουν την αρμονική συμβίωση, δρομολογήθηκε και το βελούδινο διαζύγιό τους. Τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναχώρησε από κοινής τραπέζης και κλίνης, μετακομίζοντας σε κοντινό διαμέρισμα για να βλέπει τακτικότερα τον μικρό τους γιο. Βαθμιαία, όμως, τα σκιρτήματα της καρδιάς του τον οδήγησαν διακριτικά σε άλλες φιλόξενες γειτονιές. Αραιά στην αρχή, συχνότερα αργότερα, σταθερά έως μόνιμα από την υπουργοποίησή του και μετά. Λέξη-κλειδί της διαδρομής: ο έρωτας. Η δύναμη που κινητοποιεί όλα τα μοτέρ.

Στους φιλήσυχους κατοίκους της νεόκτιστης επταόροφης πολυκατοικίας στην Καλλιθέα φάνηκε πριν από κάνα χρόνο ότι είδαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να παρκάρει στο υπόγειο γκαράζ της. Δεν παραξενεύτηκαν. Απλός και προσηνής ο βουλευτής -της περιφέρειάς τους μάλιστα- τους χαιρέτησε περισσότερο με ζεστασιά παρά με αμηχανία. Δεν έδωσαν σημασία όταν τον ξαναείδαν με παρέα φίλων να παίρνει το ασανσέρ. Κανένα μυστήριο. Οι πιο παρατηρητικοί συνδύασαν απλώς το προφανές. Και πιθανολόγησαν ότι στο διαμέρισμα, ιδιοκτησίας της Μαίρης Ματσούκα, θα είχαν καμιά γιορτή ή συνάντηση κομματικών συντρόφων.

Απέφυγε τα κουτσομπολιά

Η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς πόζα ηθελημένης αποστασιοποίησης, δεν είχε δώσει έως τότε κανένα δικαίωμα σχολιασμού. Και έως σήμερα με τακτ έχει αποφύγει τα κουτσομπολιά που λένε ότι συζεί με τον υπουργό.
Ευγενική, διακριτική, δίχως εκπτώσεις στους καλούς τρόπους της, η άλλοτε συνδικαλίστρια που «έστησε» σχεδόν μόνη της το σωματείο της «Cosmote» και από τα νεότερα μέλη του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ, υπήρξε ανέκαθεν συμπαθής. Οσοι τη γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι ουδέποτε διαχώρισε το συλλογικό από το ατομικό της συμφέρον. Μαχητική, δυναμική στα καθήκοντα εκπροσώπησης των συνδικάτων όσο και απόλυτα αξιοπρεπής στην προσωπική της ζωή. Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σαρωτικό άνοιγμα στη νέα γενιά και την τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του 2004, αντιμετώπισε με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και πείρα δυσανάλογη της ηλικίας της τους σχολιασμούς των κομματικών βαρόνων και των παραδοσιακών συνδικαλιστών της επετηρίδας. Στα 30 της τότε, αυτή η «άγνωστη» και κομματικά «ημιεπώνυμη» κοπέλα από τον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας δεν πήρε ψηλά τον αμανέ. Αντίθετα, ανταποκρίθηκε με σύνεση, μεθοδικότητα και αξιοπιστία στον ρόλο της ευρωβουλευτή.

Προβοκάτσια

Το εκεί έργο της δεν πέρασε και τόσο εκτενώς σε εθνικό επίπεδο, μια και τα ντόπια ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν «πουλάνε». Ακόμα και μια προβοκάτσια εις βάρος της πέρασε στα ψιλά. Το 2005 πλαστό και κατασκευασμένο φωτογραφικό υλικό, που δήθεν την αφορούσε, τοποθετήθηκε στις θυρίδες των ντόπιων ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψή της. Το αντιπαρήλθε με την ίδια αυτοκυριαρχία που απέκρουε την κριτική περί glamorous διαβίωσης, επειδή υποτίθεται ότι στη βελγική πρωτεύουσα φορούσε μονίμως Burberry και κρατούσε διαρκώς Louis Vuitton. Αδικα, αν όχι κακόβουλα, σχόλια, καθώς με τα ίδια εμφανιζόταν και εδώ σε ταβέρνες και μπαράκια, αντιμετωπίζοντας τις εν λόγω luxurious ετικέτες των ενδυμάτων και των αξεσουάρ μάλλον ως τυπική γυναικεία ευρωστολή, παρά ως chic fashion status.

Από τις αρχές του 2009 τα ταξίδια της στην Ελλάδα πύκνωσαν, καθώς έληγε η θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθώς όμως δεν της προέκυπτε επανατοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ το ψηφοδέλτιο της Αιτωλοακαρνανίας για τις εθνικές εκλογές προβλεπόταν τιγκαρισμένο από τοπικές υποψήφιες, οι προοπτικές της έμειναν προσωρινά μετέωρες. Δεν πανικοβλήθηκε. Δεν αναζήτησε υποκατάστατα διεξόδου της προηγούμενης ψυχικής της δαπάνης.

Δεν το έκρυψαν

Με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχαν ανέκαθεν καλή σχέση από την περίοδο που εκείνος ως γραμματέας υπερασπίστηκε την ευρωυποψηφιότητά της. Πέντε χρόνια αργότερα αυτός εξερχόταν από μια προσωπική κρίση κι αυτή εισερχόταν σε μια αναζήτηση. Συμπτωματικά η μια αγωνία συνάντησε την άλλη και γέννησε αυθόρμητα έναν έρωτα.

Δεν τον έκρυψαν, αλλά και δεν το διατυμπάνισαν. Οσοι πάντως τους συνάντησαν πλάι-πλάι σε μια κομματική εκδήλωση διαπίστωσαν ότι στα τυχαία, μαγνητικά σχεδόν, τετ-α-τετ τους ακτινοβολούσε η οικειότητα. Μετά τον έντονο προεκλογικό αγώνα, την επανεκλογή του Χρυσοχοΐδη σε υψηλή θέση στη Β’ Αθήνας και την άμεση υπουργοποίησή του, το μαύρο Lexus του εγκαταστάθηκε τις βραδινές ώρες, μόνιμα πλέον, στο πάρκινγκ του διαμερίσματος της Ματσούκα. Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας ενημερώθηκε αρμοδίως να μην ανησυχεί. Οι «σκιές» που συχνάζουν διαρκώς στο παρακείμενο παρκάκι δεν είναι ύποπτες, αλλά ανήκουν στην αστυνομική συνοδεία του υπουργού. Εν τούτοις, παρότι έως πρόσφατα οι Αρχές δεν έκριναν αναγκαία τη δημιουργία κουβουκλίου στην εξώπορτα, τις τελευταίες ημέρες λέγεται ότι διαμηνύθηκε στον ίδιο διαχειριστή ότι ο υπουργός προτίθεται να δηλώσει ως μόνιμη κατοικία τη διεύθυνση της συγκεκριμένης πολυκατοικίας. Γεγονός που μαρτυρά ότι το ειδύλλιο έχει εξελιχθεί σε σοβαρότατη σχέση, αν δεν αποτελεί την πρόγευση μιας άμεσης επισημοποίησης του δεσμού τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης