Ο Πανάγιος Τάφος υποδέχεται ξανά τους πιστούς - Ο Τσίπρας αύριο στα Ιεροσόλυμα

Ο Πανάγιος Τάφος υποδέχεται ξανά τους πιστούς - Ο Τσίπρας αύριο στα Ιεροσόλυμα

Παραδίδεται στο κοινό το αναστηλωμένο Ιερό Κουβούκλιο - Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα παραστεί στην τελετή παράδοσης ο Αλέξης Τσίπρας - Εξαιρετικής και παγκόσμιας σημασίας γεγονός

Πλήρως αποκατεστημένο και έτοιμο να δεχτεί ξανά τους αμέτρητους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα είναι πλέον το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου. Η τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Μαρτίου και θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ήδη επισκεφτεί τον Πανάγιο Τάφο προ μηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι «το έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός», αναμένεται να απευθύνει σύντομο μήνυμα ενότητας προς όλους τους Έλληνες, συντονιζόμενος με την χριστιανική ευλάβεια και ενώ η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε οριακή φάση.

Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, καίτοι έργο παγκόσμιας σημασίας, εκτελέστηκε από διεπιστημονική ομάδα του αθήνησιν Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου. Οι Έλληνες επιστήμονες εργάστηκαν επί εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μοναδικό -και πολύπαθο- μνημείο της χριστιανοσύνης. Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, αφού καθυστερούσε επί σχεδόν 200 χρόνια λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των ταγμάτων, άρχισε τον Ιούνιο του 2016 μετά από σχετική πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βεβαίως είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων που νέμονται τον Πανάγιο Τάφο, δηλαδή των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. Επίσης, οι ισραηλινοί φορείς είχαν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται επειγόντως συντήρηση στο Ιερό Κουβούκλιο για λόγους ασφαλείας.

Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετείχαν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Η ομάδα είχε παρουσιάσει τη μελέτη της τον Ιανουάριο 2016 στην Ιερουσαλήμ ενώπιον του πρωθυπουργού, ακολούθως τον Φεβρουάριο στους ηγέτες των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων και τον Μάρτιο στο ευρύτερο κοινό, στην Αθήνα.Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους. Επίσης, έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις για την στερέωση του Ιερού Κουβουκλίου, με βίδες τιτανίου οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις μαρμάρινες πλάκες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που καλύπτει τον τάφο του Ιησού.

Σαν «τάφο ζωντανό» είχε χαρακτηρίσει το μνημείο παλαιότερα η κα Αντωνία Μοροπούλου, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «βιώνουμε μοναδική εμπειρία φέροντας ταυτόχρονα μεγάλο βάρος ευθύνης. Δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, στο πλαίσιο του έργου, έχει στηθεί ένα διεπιστημονικό εργαστήριο. Επιθυμούμε η τεκμηρίωση που θα ανακοινώσουμε να γίνει κτήμα όλου του κόσμου. Αυτό που μας συγκλονίζει όλους είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε».ΣΧΟΛΙΑ (77)

Αρης

Ασεβεια για την ορθοδοξια το ονομα τσιπρας. Εχει αισθηση που θα βρισκεται. ΝΤΡΟΠΗ.

Soho

Αχ Εφραίμ που σας χρειάζεται εκεί κάτω ...

Nick

Τσιπρα, ανοιξε τον ταφο και μπες μεσα.

Λήλας

Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο ο Αλέξης.

stp

το έργο με ενδιαφέρει διότι είμαι και πολιτικός μηχανικός Αν είναι μόνο για αυτό ας πάει. Λες να είναι κρυπτοχριστιανός. Ε ρε τι κάνουν οι ψήφοι η καρέκλα. τώρα και να παραδεχθεί πως είναι Χριαστιανός ποιος τον πιστεύει με τόσα ψέματα που έχει πει.

Αγαπητοί σχολιαστές

Για άλλη μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε το Πρώτο Θέμα ,που μας διδει το βήμα αυτό ,δια να λέμε τις απόψεις μας ,και ως κοινωνικά όντα ,έχουμε και τους διαλόγους μεταξύ μας .Πρεπει λοιπόν να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον ,και επειδή δεν βλεπόμαστε ,να μην χαρακτηριζόμαστε ,με επίθετα Τρούμπας και Ομονοιας.Και να δεχόμαστε συμβουλές και κριτικές ,και να δίνουμε απαντήσεις κόσμιες και τεκμηριομενες

Αγύριγο κεφάλι

Και πριν γράψουμε σχόλια να ξέρουμε Ελληνική ορθογραφία!..

dimitri

Εσύ δεν πήγες μαζί με τον αρχηγό σου στην φιέστα, πως και έτσι - Αλλά εσύ δεν είσαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Απο ΑΘΕΟΣ.... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Κατερινα

Τι κάνει ο Τσίπρας εκεί; αυτός μόνο στην καρέκλα του πιστεύει

@12:55 Τι κάνει ο Τσίπρας εκεί; αυτός μόνο στην..

Mα αυτήν την καρέκλα(!) περιφέρει κιόλας σε όλα τα κοσμικά ανά τον κόσμο....πληρώνοντας του τα έξοδα.. εμείς οι μακάκες!

Αγύριγο κεφάλι

Προσωπικά, πριν δω στην ζωή μου εικόνες από τα Ιεροσόλημα, ΠΙΣΤΕΥΑ όταν ήμουν αγνό παιδί ότι ο Γολγοθάς στις ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ θα ήταν ένας μικρός λόφος καταπράσινος από χόρτα και στην κορυφή του ένας γυμνός Μαύρος Σταυρός να ακτινοβολεί πάνω του ο ήλιος. Και κάτω, κοντά στους πρόποδες του ο Τάφος του Χριστού. Στο αγνό ύπαιθρο ΚΑΙ αυτός. Ανάμεσα σε πράσινο και αγνά αγριολούλουδα!..________________Τα εκατέρωθεν συμφέροντα του ΚΛΗΡΟΥ όμως, (Παπικοί, Ορθόδοξοι, Αρμένιοι) έφτιαξαν ΚΤΙΣΜΑΤΑ και παρα-κτίσματα και ΚΑΛΥΨΑΝ την αγνότητα και με αλλοπρόσαλλα "Κουβούκλια" ανατολίτικης του Καυκάσου αρχιτεκτονικής, όπου δίδονται ...παραστάσεις με το Αναστάσιμο Φως, με ...κάποιους μουστακαλήδες να προηγούνται που κοπανάνε στα ...Τούρκικης υφής καλντερίμια κάτι Κοντάρια σαν ...ξιναρο-στείλιαρα και υπόγεια και ημιυπόγεια και Βάλε ΣΚΙΕΣ και απόσκια!.. ΠΑΝΩ δε, εις τα ...ΥΨΗΛΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ εγκαταβιοί ανενόχλητος έκπαλαι ο ...Κλήρος.____Θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου!..

@αγυριγο κεφαλή

Δεν ξέρω αν ειρωνεύεσαι η όχι .Αν πράγματι θέλεις να γνωρισεις τον Ιησου Χριστο ,την Σταύρωση Και την Ανάσταση Του ,Άρχισε να μελετάς την Καινη Διαθήκη .Ο Θεός δεν ανακαλύπτεται αλλά αποκαλύπτεται .Ο Θεός είναι πνεύμα ,και πρέπει να τον πλησιάζουμε και να προσευχόμαστε εν πνεύματι και αληθεια

Αγύριγο κεφάλι

Άσε μας, χριστιανέ μου!_________Δεν σε κάλεσα να μου πεις τι να κάνω. ___Κοίτα τον εαυτό σου, φτου χάμω.

dimitri

Ναι Μουσουλμάνε μου - οτι πείς.

Αγύριγο κεφάλι

Άσε μας, χριστιανέ μου!_________Δεν σε κάλεσα να μου πεις τι να κάνω. ___Κοίτα τον εαυτό σου, φτου χάμω.

Αγύριγο κεφάλι

Άσε μας, χριστιανέ μου!_________Δεν σε κάλεσα να μου πεις τι να κάνω. ___Κοίτα τον εαυτό σου, φτου χάμω.

sheeplee

Τα εκατέρωθεν συμφέροντα του Τσυριζα,Τιπουρακου,Τσιπροκοπροσκυλων φτιαχνουν φιεστες Τσιπρεικης αρχιτεκτονικής Πολιτικης Μηχανικης , όπου δίδονται ...παραστάσεις με την Τσυριζαικη Αληθεια (Προπαγανδα) με ...κάποιους αλητηριους σανοπωλητες να προηγουνται.......

Αγύριγο κεφάλι

Έχω ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ, να ΜΗΝ γράφονται ΑΗΔΙΕΣ κάτω από τα ΣΟΒΑΡΑ σχόλια μου!..___________Τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ κτίσματα -και τα ..."ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ", είναι αρχής γενομένης από το 327 μ.Χ -επί Μεγάλου Κωνσταντίνου- ΠΑΝΩ στον αγνό ΤΑΦΟ του Χριστού!

dimitri

Το οτι γράφεις ΑΡΛΟΥμπες - Γελάμε μαζί σου.

Αγύριγο κεφάλι

Έχω ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ, να ΜΗΝ γράφονται ΑΗΔΙΕΣ κάτω από τα ΣΟΒΑΡΑ σχόλια μου!..___________Τα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ κτίσματα -και τα ..."ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ", είναι αρχής γενομένης από το 327 μ.Χ -επί Μεγάλου Κωνσταντίνου- ΠΑΝΩ στον αγνό ΤΑΦΟ του Χριστού!

@14:24 αγυριγο

Επειδή ήσουν αγνό παιδί ,και εχεις πικρα στην καρδιά σου από αυτά που βλέπεις από τους συνανθρώπους σου ,νομίζω ότι δεν πρέπει να αγανακτείς ,από μια συμβουλή που μιλά για Αιώνια Ζωή .Ο Θεός δεν θέλει τους ναούς που βλέπεις γύρω σου.Θελει έναν απλό χώρο που μέσα σε αυτόν να διδάσκεται η Αλήθεια του Ευαγγελιου ,και να τον πλησιάζουμε δια της προσευχής εν πνεύματι και αληθεια.Ολα αυτά που βλέπεις είναι για το ΧΡΗΜΑ

Αγύριγο κεφάλι

Ρε με έναν (π***) που έμπλεξα σήμερα!..

@/1600 αγυριγο κεφάλι

Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον . Ζούμε σε μια δηλητιριασμενη κοινωνία .Δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές ,φιλαυτοι,ισχυρογνώμονες .Διαφερετικα πρέπει να είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας ,χωρίς να εργαζόμαστε ,χωρίς να κάνουμε οικογένεια ,διότι θα είμαστε πάντοτε ,σε διαμάχες με τους συνανθρώπους μας .Τελος από εμένα .Σου έδωσα μια συμβουλή Πνευματικης Φύσεως η την δέχεστε η όχι Ο Κύριος να σας ευλογεί

Wow!!!

O Tσίπρας στον Πανάγιο Τάφο? Αυτός είναι ικανός να διαδεχθεί μέχρι και τον Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης