Ερχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

 Ερχονται 75.000 πλειστηριασμοί ακινήτων

Η κυβέρνηση κρύβει την αδυναμία της να περάσει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, καθώς το κουαρτέτο δύσκολα θα δεχτεί οριζόντια ή μονομερή ενέργειαΣκηνές από το πολύ κοντινό μέλλον, όπου οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, αποτελούν αυτές που εξελίσσονται κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία. Και αυτό διότι ήδη με εντατικούς ρυθμούς υπουργείο Δικαιοσύνης, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οφειλέτες ετοιμάζονται για το μεγάλο τσουνάμι που θα παρασύρει τα πάντα από 1/1/2017. 


Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να φανεί ότι κάτι πάει να αλλάξει και το εντατικό επικοινωνιακό παιχνίδι περί ρύθμισης που θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, και την προηγούμενη εβδομάδα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που επιδιώκουν να παρουσιάσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Και αυτό διότι επιδιώχθηκε να βγουν στο σφυρί αγροτεμάχια για χρέη 9.000 ευρώ, γραφεία ή κατοικίες για 5.000 ευρώ και αν δεν υπήρχε παρέμβαση από διάφορες συλλογικότητες ανώνυμων πολιτών και την πλειονότητα των συμβολαιογράφων, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χάνονταν μεγάλες περιουσίες από ήδη ευρισκόμενους σε αδυναμία οφειλέτες. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φορείς του Δημοσίου και τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν εντολή επίσπευσης των πλειστηριασμών μόνο για έχοντες, δηλαδή για μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία και όχι για πρώτη κατοικία, χωρίς όμως να κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την τελική προσπάθεια νομοθέτησης νέου πλαισίου προστασίας των οφειλετών για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τράπεζες και Δημόσιο διατάχθηκαν να μην ασκήσουν όλη τους την πίεση και εθιμικά (καθώς δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο) να μπλοκάρουν -προς το παρόν- κάθε επιθετική ενέργεια, με το κουαρτέτο, όμως, να μη δείχνει διάθεση συνεργασίας. 

Αγοράζουν χρόνο

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αγοράζει χρόνο, διαβλέποντας ωστόσο αδιέξοδο - και μάλιστα για δύο λόγους: 

■ Ο πρώτος έχει να κάνει με την τελική στάση των δανειστών, οι οποίοι κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπουν μια οριζόντια πράξη προστασίας της πρώτης κατοικίας από οφειλές προς το Δημόσιο. Ηδη οι θεσμοί στο παρελθόν για τέτοιου είδους αιτήματα έχουν απαντήσει ότι αυτά αποτελούν «στρεβλώσεις» και δημιουργούν μια αίσθηση «ατιμωρησίας και επιβράβευσης των ασυνεπών οφειλετών και δανειοληπτών». 

■ Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, βάσει των ποσοτικών στόχων που η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει και από τους οποίους δεν μπορούν να παρεκκλίνουν έστω και κατ’ ελάχιστον οι Ελληνες τραπεζίτες, οι πλειστηριασμοί οφείλουν να γίνουν μαζικοί. Αυτό αφορά το 40% των συνολικών κόκκινων δανείων, ειδικά από τις αρχές του επόμενου έτους. Για όλα τα παραπάνω μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις, τις οποίες τώρα, για προφανείς μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, επιδιώκει να θάψει κάτω από το χαλί της δήθεν προστασίας της στέγης. Μάλιστα, τεχνηέντως παραλείπεται να αναφερθεί ότι εάν αυτοί οι ποσοτικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις, κυρίως για τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά των δανειστών ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να είναι άμεσοι και εντατικοί, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος των κόκκινων δανείων, να γίνουν αναδιαρθρώσεις αλλά και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι ενεχυριασμένα στις τράπεζες και να μην εξαιρεθούν ούτε αυτοί της πρώτης κατοικίας. 

Οσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο, πηγές μας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει θέσει λεπτομερώς το αίτημα στους θεσμούς, και τούτο διότι επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, χωρίς φυσικά να υπάρξει ουσιαστική λύση στο θέμα. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει ψήφιση νέου πλαισίου προστασίας της στέγης για οφειλές προς το κράτος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη δούμε εκπλειστηριάσεις. Και αυτό γιατί, ενώ η κυβέρνηση έχει τάξει προστασία μονάχα για την πρώτη κατοικία, εντός του 2017 δρομολογούνται κατασχέσεις 75.000 ακινήτων, οικοπέδων, γραφείων και αγροτεμαχίων. 
Ακτιβιστές εν δράσει

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για κάθε τετραγωνικό μέτρο, για κάθε σπίτι, είτε είναι πρώτη, είτε δεύτερη, είτε ακόμα και τρίτη κατοικία, οι ακτιβιστές είναι έτοιμοι να δώσουν αγώνα, καθώς αναζητούν λύση «σεισάχθειας» και όχι «ημίμετρα», όπως τα χαρακτηρίζουν.  
Ολη την περασμένη εβδομάδα φάνηκε ότι η κυβέρνηση, πέραν των υποσχέσεων, δεν έλαβε καμία άλλη σοβαρή μέριμνα για την προστασία των οφειλετών, ενώ το έργο αυτό το ανέλαβαν οι ανώνυμοι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι. Το γεγονός, όμως, ότι σε περιπτώσεις που δεν αφορούσαν πρώτη κατοικία επιχειρήθηκαν πλειστηριασμοί αποτελεί απόδειξη ότι το θέμα δεν θα λήξει «αναίμακτα» και δίχως καμία συνέπεια για την κυβέρνηση που πρώτη αποφάσισε να συναινέσει σε τέτοιου είδους πράξεις.

Οι εικόνες σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και η ένταση μεταξύ πρόθυμων συμβολαιογράφων να διενεργήσουν εκπλειστηριάσεις αποδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει, την αδυναμία μονομερούς νομοθετικής παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης και την αύξηση της αγανάκτησης, καθώς εθιμικά μόνο και όχι βάσει του γράμματος κάποιου νόμου θα προστατεύεται η περιουσία των κοκκινισμένων από χρέη πολιτών από εδώ και στο εξής.Σύμφωνα με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας «Πλειστηριασμοί STOP» που μίλησαν με το «ΘΕΜΑ», η σχετική εξαγγελία προστασίας της στέγης δεν είναι ικανοποιητική και γι’ αυτό πρέπει να επισπευστεί η νομοθεσία.

«Φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά λάβαμε μια κούφια υπόσχεση, ανάλογη με τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ περί παγώματος των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών που ποτέ δεν προχώρησε», αναφέρουν διατρανώνοντας την άποψή τους ότι δεν θα υποχωρήσουν ό,τι κι αν γίνει. Από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, πάντως, αναφέρεται ότι οι πλειστηριασμοί ανά Ειρηνοδικείο που προωθήθηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν αφορούν ελίτ περιοχές, αλλά λαϊκές. Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι έλαβαν μέρος σε έντεκα υποθέσεις στην Αθήνα, τρεις στις Αχαρνές, από δύο σε Μαρούσι και Σαλαμίνα, από μία σε Καλλιθέα, Περιστέρι, Μέγαρα, Κορωπί κ.ο.κ. Οπως τονίζει ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος, διεθνή, αλλά κυρίως ιταλικά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον για το ζήτημα, καθώς κρίνουν ότι αποτελεί μια σημαντική δοκιμασία για τους Ελληνες πολίτες αλλά και την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (52)

-

Περιμένει ο γύφτος (όχι Ρομά) να γίνει άνθρωπος αν πάρουν τα σπίτια των άλλων. Δεν θα τα πάρουν. Αλλά εσύ πάντα το πατάκι στην εξώπορτα της κοινωνίας θα είσαι.

@@

Γέμισε η Ελλάδα μπαταχτσήδες που μέσα στην κρίση προσπαθούν να μην πληρωόυν τα σπίτια που αγόρασαν με δάνεια. Οι άλλοι που έκαναν τα κουμάντα τους, στερήθηκαν και ξεπλήρωσαν τα σπίτια τους ήταν τα κορόιδα. Και τα δάνεια πήραν και σπίτια καλά αγόρασαν , και τη ζωούλα τους έκαναν χωρίς να πληρώνουν ακι τώρα και τα σπίτια τους θέλουν χωρίς να τα πληρώσουν!!!!! Εμ του κερατά, θα πληρώσουν θέλουν δε θέλουν, εκτός από ελαχιστότατους που βγήκαν έξου από τον προϋπολογισμό τους επειδή έχασαν τις δουλειές τους. Και βεβαίως αυτοί θα βρεθούν όλοι. Και θα πληρώσουν όλοι οι μπαταχτσήδες.

Αγύριγο κεφάλι

Τα ΔΑΝΕΙΚΑ προς τις Τράπεζες και τα ΧΡΕΗ προς την Εφορία πρέπει να πληρώνονται από τον ΟΦΕΙΛΕΤΗ τους. Δεν θα πληρώνω ΕΓΩ γιά άλλον και εκείνος θα κάθεται να ΚΟΡΟΊΔΕΥΕΙ! Τελείωσε το κόλπο αυτό.

Κουκουρούκου

το βασικό λάθος όλων βρίσκεται στην εξής λεπτομέρεια. Όταν αγοράζεις κάτι (σπίτι, αυτοκίνητο τκλ) με δάνειο και επαυτού εγγράφεται είτε υποθήκη, είτε παρακράτηση κυριότητας, είτε οποιαδήποτε άλλη αίρεση, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις αποκτήσει ΤΙΠΟΤΑ (κοινώς αέρα κοπανιστό) μέχρι να το εξοφλήσεις ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ. Το σπίτι, το αυτοκίνητο κτλ ανήκουν στον δανειστή. Με δικά του χρήματα απέκτησες την νομή, την κατοχή και την κυριότητα αλλά υπό τον όρο της εξόφλησης του δανείου. Ακόμα και στα επισκευαστικά δάνεια το ίδιο συμβαίνει, γιατί και οι επισκευές - βελτιώσεις που έκανες δεν σου ανήκουν μέχρι να αποπληρώσεις. Συμπερασματικά όλοι οι δανειολήπτες πρέπει να καταλάβουν ότι στην άμμο δεν χτίζεις παλάτια...Φυσικά οι τράπεζες αυτά δεν τα εξηγούν ποτέ όταν ζητάς το δάνειο αλλά και πάλι οι δανειολήπτες θα έπρεπε να ρώταγαν αφού λένε πως δεν ήξεραν. No money no honey

Jo

Πολλη σωστη. Μεχρι να εξοφληθει το δανειο τιποτα δεν ειναι δικο σου. Απο που κι ως που νομιζουν καποιες βλαχαρες οτι θα τους χαριστουν οι μεζονετες τους? Ποιος θα πληρωσει τα ρεστα ? Οι συνεπεις μα.....ες της ιστοριας ?

Α-Ω

JO ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΚΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΛΕΤΕ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ,,,ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΨΙΦΦΦΦΙΙΙΙΙΙΖΕΕΕΕΕΤΑΑΑΑΑΑΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΛΕΟΣ

Ελληνας πολιτης

Διαβαζω πολλα σχολια που υποστηριζουν τους πλειστηριασμους και στην πρωτη κατοικια, και θελω να κανω μια ερωτηση. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΑΚΙΑ, ρε παιδια? Νομιζετε οτι αμα βγαλουν τις οικογενειες στο δρομο, οτι θα λυθει το προβλημα σας? Μηπως νομιζετε οτι η εφορια και γενικα το δημοσιο, δεν ξερει ποιος εχει λεφτα και ποιος οχι. Προπαγανδα εναντιον του ελληνικου λαου γινεται......

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΣΩΣΤΗ ΜΠΡΑΒΟ

john

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ενασ ανθρωπος ενας ελληνας που μιλα σωστα και λεει αληθειες μπραβο και παλι μπραβο

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Ειναι αναπόφευκτο. Απλα οι πρώην το άφησαν για τους νυν, κ οι νυν θα το πασσαρουν στους επόμενους. Οσο για τις κοινητοποιησεις καλες ειναι, αλλα καποια στιγμη θα γινονται οι πληστηρειασμοι ηλεκτρονικά. Τοτε δε θα μπορει κανεις να κανει τιποτα για να σωσει το ακίνητο του. Οσο για τα κόκκινα δάνεια, καλο θα ειναι να φροντίσει η κυβερνηση πριν τα ξεπουλήσουν στο 5 ή 10% της αξίας τους, να δωσει το δικαιωμα στους οφειλέτες να το αγοράσουν. Αλλιως... θα αλλάξει ριζικά ο χάρτης ιδιοκτησίας στην Ελλαδα.

Χρήστος

Απλά και κατανοητά, ότι λέγαμε τόσα χρόνια και βρίζατε: ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ!

cia

Από ότι βέπω κανένα τσουνάμι δεν απασχολεί τους bloggers. To κλίμα του άρθρου είναι εκτός των διαθέσεων των σχολιαστών, που θέλουν διακαώς πληστειριασμούς! βρέιτε κάτι άλλο για αντιπολίτευση...

Προβλημα

ΦφΤο πρόβλημα ειναι οτι υπάρχουν πολλά διαθέσιμη τετραγωνικα στην αγορα (και περισσοτερα τωρα με τους πληστιριασμους) και λιγοι διαθέσιμοι κάτοικοι (υπογενητικοτητα, φυγή νέων κλπ). Αυτό θα ρίξει αναπόφευκτα ακομα περισσότερο τις τιμες (προσφορά ζήτηση) εκτως αν φέρουν αραπαδες να τα κατοικούν. Πέφτοντας οι τιμες των ακινήτων οι τραπεζες θα εχουν ακόμη μεγαλυτερο προβλημα. Φαύλος κυκλος. Μόνη λύση η κατεδάφιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγονων

dante

Το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι ο κάθε ανορθόγραφος αγράμματος και ρατσιστής που επιδίδεται σε οικονομικές αναλύσεις της αγοράς.

Lol

Πες μας λοιπόν, ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν τις τιμες που κινείται η αγορα οικιστικών ακινήτων σε μια πολη? εσυ που ξερεις.

dante

Σίγουρα όχι το "να φέρεις αραπάδες να τα κατοικούν".

Αριστερουλ

Σε χάλασε η λεξη αραπαδες? αφου ετσι τους λενε οι ελληνες απο την εποχη της τουρκοκρατίας. Θα αλλάξουμε το λεξιλόγιο μας για να ειμαστε πολιτικά ορθοί? επι του θεματος τωρα ετσι οπως εχετε κανει τη χωρα μονο αυτοι ερχονται, αντε και καμια χοντρή τελειωμένη ευρωπαία που στη χωρα της δεν θα ειχε καμια ελπιδα να βρει αντρα. Και οι ερασμιτες που ερχονται συνηθως ειναι η τελευταια τους επιλογη. Και στην Ουγγαρία ακομα πιο πανω ειναι οι τιμες.

Καράντη Μαρία

Αγοράζω, με μετρητά, από Τράπεζες ή ξένα funds, σπίτια/διαμερίσματα ελληναράδων κακοπληρωτών που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμούς κι εξώσεις, στο ένα τρίτο της σημερινής αγοραστικής τους αξίας, χωρίς καν να τα δω. Σε περίπτωση που το ακίνητο ανήκε σε κάποια μεσήλικη κυρία, εγγεγραμμένο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε, από αυτές που χόρευαν στις πλατείες κουνώντας κόκκινες σημαίες μετά από κάθε εκλογική νίκη του Τσίπρα, πληρώνω παραπάνω μετρητά, κι αγοράζω το ακίνητο της στην σημερινή φουσκωμένη του αντικειμενική αξία, πάλι χωρίς να το δω. Θα το νοικιάσω φθηνότατα σε ομάδα Αφγανών/Πακιστανών εφήβων. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Για καλύτερες τιμές αγοράς, είναι απαραίτητη η φωτοτυπία της κομματικής ταυτότητας της εν λόγω παραμυθιασμένης/εξαπατημένης ψηφοφόρου του Αλέξη.

russell

μαζί σου μια από τα ίδια,ελπίζω να μην βρεθούμε και κτυπηθούμε στις τιμές.

Και ξέρεις....

Οι Πακιστανοί και Αφγανοί έφηβοι είναι οι καλύτεροι ενοικιαστές. Έχουν βρει το ελιξίριο της νεότητας και μόλις φτάσουν τα 17 δεν μεγαλώνουν άλλο. Θα τους έχεις ενοικιαστές μια ζωή.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης