Αεροπειρατεία στην Κύπρο: «Το έκανα για να δω τα παιδιά μου»

Αεροπειρατεία στην Κύπρο: «Το έκανα για να δω τα παιδιά μου»

Προφυλακίστηκε ο αεροπειρατής - Το 1994 είχε απελαθεί από τη Κύπρο και το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος

Αεροπειρατεία στην Κύπρο: «Το έκανα για να δω τα παιδιά μου»
Το αίτημα της αστυνομίας για προφυλάκιση του 59χρονου Αιγύπτιου αεροπειρατή
, ο οποίος αναστάτωσε χθες την Κύπρο, αποφάσισε σήμερα το επαρχιακό δικαστήριο της Λάρνακας.

Το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης το οποίο αναλόγως της πορείας της ανάκρισης μπορεί να ανανεωθεί. Αν ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις η αστυνμία μπορεί να ζητήσει την κράτηση του 59χρονου μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.


Ο
Seif Eldin Mustafa εμφανίστηκε ψύχραιμος και δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της αστυνομίας, ενώ μιλώντας χθες στις κυπριακές αρχές, ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που οδηγήθηκε στην αεροπειρατεία ήταν τα παιδιά του.

«Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω όταν για τόσα χρόνια δεν μου επιτρέπουν να έρθω να δω τη γυναίκα και τα παιδιά μου;», φέρεται να είπε ο 59χρονος ο οποίος το 1994 είχε απελαθεί από την Κύπρο και το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Κυπριακή Δημοκρατία.
Κλείσιμο





Οι έξι ώρες που συγκλόνισαν τον κόσμο
Πάντως, χθες η Λευκωσία έδωσε εξετάσεις ψυχραιμίας, με την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών και τις πέρασε. Ο χειρισμός της υπόθεσης δοκίμασε τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει και έδειξε ότι είναι αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί. Ο 59χρονος αεροπειρατής  Seif Eldin Mustafa, ανακρίθηκε εξαντλητικά χθες μέχρι αργά τη νύχτα και σήμερα θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος προφυλάκισης.

Εκτός από τους ανακριτές τον είδαν και ψυχολόγοι για να διαπιστώσουν την κατάσταση του η οποία αξιολογείται ως ασταθής. Όπως ανέφεραν στο protothema.gr αξιόπιστες αστυνομικές πηγές, τα όσα είπε στους ανακριτές χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις και εξηγήσεις που δεν έχουν ειρμό. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για τρομοκράτη, αλλά με άνθρωπο που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε το εγχείρημα του δεν θα μπορούσε να έχει σοβαρές προεκτάσεις.Θα ανατινάξω το αεροπλάνο



Το Airbus 320 της Egyptair εκτελούσε τη πτήση MS181 από την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο. Η επιβίβαση είχε γίνει κανονικά και το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τον προορισμό του όταν ένας επιβάτης σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το πιλοτήριο απαιτώντας από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, διαφορετικά θα ενεργοποιούσε εκρηκτικά που είχε σε ζώνη στη μέση του. Ο κυβερνήτης στις 8:10 ζήτησε άδεια από τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναφέροντας πως έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία και ότι το αεροσκάφος είχε πρόβλημα καυσίμων. Η άδεια δόθηκε και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί, Δημόσιας Τάξης, Συγκοινωνιών, Άμυνας και Εξωτερικών οι οποίοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο «Ασπίδα» που προβλέπει την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και δόθηκαν οδηγίες να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αμέσως συγκροτήθηκαν τρία κέντρα διαχείρισης κρίσεως. Το πρώτο στο υπουργείο εξωτερικών με συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων, το δεύτερο στη ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης) της αστυνομίας στη Λευκωσία και το τρίτο στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ταυτόχρονα ομάδα του ΕΑΟ (Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού) ξεκίνησε για το αεροδρόμιο, ενώ κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική και το υπουργείο υγείας με την αποστολή ασθενοφόρων.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 8:46 και κατευθύνθηκε σε ειδικό χώρο στάθμευσης ο οποίος επίσης είχε προβλεφθεί για τέτοιες περιπτώσεις.




Η Μαρίνα
Οι διαπραγματευτές της αστυνομίας είχαν επαφή με τον αεροπειρατή μέσω του πιλότου. Το αίτημα που διατύπωσε προφορικώς ήταν να παραδώσει μία επιστολή σε μια Κύπρια υπήκοο με το όνομα Μαρίνα Παράσχου για την οποία δεν έκανε καμία αναφορά ως προς τη σχέση τους. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί της αστυνομίας και η γυναίκα εντοπίστηκε στους Αγίους Αναργύρους Λάρνακας.

Ταυτόχρονα η αστυνομία ερεύνησε και το ιστορικό της σχέσης της γυναίκας με τον αεροπειρατή και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε πρώην σύζυγος του και μαζί είχαν αποκτήσει 5 παιδιά, ένα εκ των οποίων είχε σκοτωθεί πριν από αρκετά χρόνια σε τροχαίο ατύχημα. Η Μαρίνα Παράσχου μεταφέρθηκε από την αστυνομία στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας και συνομίλησε με τον αεροπειρατή χωρίς όμως να διατυπωθεί εκ μέρους του κάποιο συγκεκριμένο αίτημα πλην της παράδοσης μια επιστολής.Το γράμμα

Ο αεροπειρατής έδωσε στον πιλότο μια τετρασέλιδη επιστολή η οποία ήταν γραμμένη στα αραβικά. Ο φάκελος πετάχτηκε στο έδαφος από το παράθυρο του πιλοτηρίου και παραλήφθηκε από αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν τη μετάφραση της. Αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι στην επιστολή δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Μαρίνα Παράσχου, αλλά γινόταν μια περιγραφή της πολιτικής κατάστασης στην Αίγυπτο και διατυπωνόταν το αίτημα για απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στις Αιγυπτιακές φυλακές. Επίσης ο αεροπειρατής ζητούσε την παρέμβαση κα τη προστασία της ΕΕ. Η επιστολή αξιολογήθηκε και κρίθηκε ως μη σοβαρή ενώ ενίσχυσε και την εκτίμηση για την ασταθή ψυχολογική κατάσταση του αεροπειρατή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης