Ολομόναχοι παλεύουν με τον καιρό και τις ασθένειες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Ολομόναχοι παλεύουν με τον καιρό και τις ασθένειες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη

Για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας κάνει λόγο το Reuters, διαψεύδει το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο - SOS από τους γιατρούς για τον κίνδυνο εξάπλωσης - Τώρα επιχειρούν... απολύμανση

Ολομόναχοι παλεύουν με τον καιρό και τις ασθένειες οι πρόσφυγες στην Ειδομένη
Για δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας μεταξύ των προσφύγων
στην Ειδομένη κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο περιστατικό της επιδημίας, σε ένα εννιάχρονο παιδί στον καταυλισμό. Παρά τις προειδοποιήσεις από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ και εθελοντές για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και τον κίνδυνο που παρουσίαζαν, η παντελής δράση εκ μέρος του οργανωμένου κράτους επέφερε τελικά το... «μοιραίο». 

Κλείσιμο
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ένας ακόμα πρόσφυγας μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με ηπατίτιδα. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, διεύψευσε πως υπάρχει δεύτερο κρούσμα ήδη καταγεγραμμένο, χωρίς όμως να το αποκλείσει. «Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια με δυναμική που δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς», τόνισε ο κύριος Γιαννόπουλος, που επισήμανε πως «οι συνθήκες στην Ειδομένη είναι απερίγραπτες. Οι συνάνθρωποί μας πρέπει να μεταφερθούν. Αυτός ο άναρχος καταυλισμός είναι απερίγραπτος», τόνισε.



Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία (ηλικία, φύλο) του ασθενούς, ούτε εάν είχε έρθει σε επαφή με το 9χρονο κοριτσάκι που πρώτο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα της νόσου.

Το εννιάχρονο παιδί, που παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον το μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας Α' έχει ήδη μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά το πού ακριβώς στον καταυλισμό ζούσε το παιδί, ώστε να εξετάσει εάν χρειάζεται να εμβολιαστούν όσοι βρίσκονταν κοντά του και να απολυμανθεί ο γύρω χώρος.



Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σήμερα Κυριακή και αύριο θα μεταφερθεί νερό στην Ειδομένη με τέσσερις υδροφόρες που προσέφερε η εταιρεία Άκτωρ Α.Ε. σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και τρεις από τον στρατό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμού που ισχύει στην χώρα μας, το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α' πρέπει να γίνεται σε παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία ενός έτους. 



Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ: 
Στις 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και
β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.
 
Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης