Οι Μητροπολίτες στο ΣτΕ κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων

Οι Μητροπολίτες στο ΣτΕ κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων

Υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τα προστατευόμενα από το Σύνταγμα και τον Αστικό Κώδικα χρηστά ήθη και την οικογένεια

Οι Μητροπολίτες στο ΣτΕ κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων
Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν οι σύμβουλοι επικρατείας, καθώς  οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, όπως και οι Μητροπολίτες των τριών αυτών Μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, καθώς ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δυο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών» προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Όλοι στρέφονται  κατά το σκέλος εκείνο του νόμου 4356/2015 που επεκκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Αφορμή για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Μητροπολίτες κ.λπ. απετέλεσε η  απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο    τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία  (ληξιαρχικές πράξεις)  των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και  καθορίζεται η   τήρηση  των ληξιαρχικών βιβλίων.

Επίσης, στην εν λόγω απόφαση υπάρχουν   κατά κυνική και σκανδαλώδη πρόκληση του κοινού περί ηθικής και θρησκεία αισθήματος,  υποδείγματα,  της  ληξιαρχικής πράξης «συμφώνου συμβιώσεις με θρήσκευμα», αναφέρουν  στην προσφυγή τους. Οι Μητροπολίτες κ.λπ. ζητούν να ακυρωθεί ο επίμαχος νόμος ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικά (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη). Μάλιστα, ζητούν η προσφυγή τους να εισαχθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της  Επικρατείας.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζουν ότι η  καθιέρωση του συμφώνου  ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών,  προσβάλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 5 του Συντάγματος   η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε άλλο παρά απεριόριστος είναι αλλά υπόκειται στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών. Τα χρηστά ήθη συνιστούν νόμιμο συνταγματικό περιορισμό, περιορισμό, εμποδίων και φραγμών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, υποστηρίζουν οι Μητροπολιτες και προσθέτουν ότι ως χρηστά ήθη νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο.

Η παραβίαση των χρηστών ηθών συνδέεται και την προστασίας της οικογένειας όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα και το οικογενειακό δίκαιο (Αστικός Κώδικας).  Σε άλλο σημείο της προσφυγής του σημειώνουν ότι η Ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων ανηκόντων στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως με την εν γάμω οικογένεια του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων.
Κλείσιμο

Τέλος, αναφέρουν οι Μητροπολίτες, κ.λπ., ότι η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, λόγω των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων,  θα ισοδυναμεί για τον μέσο γονέα και τους εξ αίματος συγγενή των συμβιούντων ομοφυλοφίλων, που θα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, με ένα ιδιότυπο καταναγκαστικό κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων  εξ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης