Τι αλλάζει για τους Έλληνες σε περίπτωση «Grexit» από τη Σένγκεν

Τι αλλάζει για τους Έλληνες σε περίπτωση «Grexit» από τη Σένγκεν

Πώς θα διακινούνται τα προϊόντα, τι θα ισχύει για τους τουρίστες και πώς θα ταξιδεύουμε στο εξωτερικό - Τι είναι η Συνθήκη Σένγκεν και τι εξασφαλίζει στα κράτη που την έχουν υπογράψει - Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα σε περίπτωση αποπομπής της από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων

Μια νέα εκδοχή «Grexit» φαίνεται πως απειλεί πλέον την Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα προειδοποιητικά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κάνουν λόγο για πιθανή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν, εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία.

Κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για να διορθώσει τα σημαντικά προβλήματα και τις παραλείψεις στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., δηλαδή στα ελληνο – τουρκικά σύνορα.

Εάν δεν συμμορφωθεί με τις συστάσεις των Ευρωπαίων, η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την απειλή αποπομπής από μια ευρωπαϊκή δομή, αυτή τη φορά από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων. 

Τι σημαίνει όμως πρακτικά για τη χώρα μας μια ενδεχόμενη έξοδος από το χώρο Σένγκεν; Τι εξασφαλίζει η Συμφωνία Σένγκεν στις χώρες που την έχουν υπογράψει και τι κινδυνεύει να χάσει ένα κράτος εάν αποπεμφθεί από αυτή;


Τι είναι ο χώρος Σένγκεν
Η Συνθήκη Σένγκεν υπεγράφη το 1985, όταν πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, αποφάσισαν να καταργήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, δημιουργώντας τον λεγόμενο χώρο Σένγκεν.

Σήμερα ο  χώρος Σένγκεν αποτελείται από 26 ευρωπαϊκές χώρες, 22 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα που ανήκει στον χώρο Σένγκεν αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι εφαρμόζει στο ακέραιο τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από όλους.


Τι προσφέρει η Συνθήκη Σένγκεν στα κράτη που την έχουν υπογράψει;
Εντός του εδάφους του χώρου Σένγκεν είναι εξασφαλισμένη η ελεύθερη κυκλοφορία όχι μόνο προσώπων, αλλά και εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Κι αυτό γιατί τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί και αντικατασταθεί με ενιαία εξωτερικά σύνορα.

Στα κράτη του χώρου Σένγκεν ισχύουν κοινοί κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Πρακτικά, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Συνθήκη στους πολίτες των χωρών που την έχουν υπογράψει είναι πολλά. Οι εν λόγω πολίτες που κινούνται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο δεν υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους, ούτε προβλέπεται για αυτούς αναμονή σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.

Η διενέργεια αστυνομικών έλεγχων επιτρέπεται μόνο αν η αστυνομία έχει πληροφορίες για πιθανή απειλή στη δημόσια ασφάλεια. Στα λιμάνια και τα αεροδρόμια,  οι μοναδικοί έλεγχοι που επιτρέπονται αφορούν στην επαλήθευση της ταυτότητας του νόμιμου κατόχου του εισιτηρίου.

Αναφορικά δε με την ύπαρξη κοινών εξωτερικών συνόρων, τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η Σένγκεν είναι η βελτιωμένη  συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των διαφόρων χωρών που εγγυώνται την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν.

Επιπλέον, συνοριοφύλακες μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή να παρέχουν στήριξη σε κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες πιέσεις.

Η παραπάνω παράμετρος είναι ιδιαίτερη σημαντική για τη χώρα μας που αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη πίεση στα σύνορά της λόγω της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, σε περίπτωση εξόδου από τη Σένγκεν, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη του ενιαίου χώρου, σε μια περίοδο που η απειλή της τρομοκρατίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. 

Τα κράτη που ανήκουν στη Σένγκεν ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία καθιστά δυνατή την καταδίωξη εγκληματιών πέραν των συνόρων, τη διασυνοριακή παρακολούθηση, τη σύσταση κοινών αστυνομικών κέντρων και ομάδων, καθώς και τη χρήση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), το οποίο βοηθά στη διατήρηση της εσωτερικής ασφάλειας εντός των κρατών του χώρου Σένγκεν.
 
Το SIS είναι ένα τεράστιο σύστημα πληροφοριών που παρέχει στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας (και των άλλων κρατών της Σένγκεν) πρόσβαση σε καταχωρίσεις για εξαφανισθέντα πρόσωπα, για πρόσωπα ή αντικείμενα που συνδέονται με ποινικά αδικήματα και για υπηκόους τρίτων χωρών που δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν. 


Πλήγμα στον τουρισμό
Όλα τα παραπάνω (ή κάποια από αυτά) μπορεί να χαθούν αν η χώρα μας αποπεμφθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο που ορίζει η Συνθήκη. Επιπλέον ως «παράπλευρη» (αλλά όχι και αμελητέα) απώλεια μπορούν να λογιστούν και οι οικονομικές επιπτώσεις από την μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Σε μια εποχή που η μόνη παραγωγική δύναμη στη χώρα που αποδίδει στην οικονομία είναι ο τουρισμός, η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν είναι σίγουρο πως θα στρέψει πολλούς τουρίστες σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες με τα όποια οικονομικά επακόλουθα.
 


ΣΧΟΛΙΑ (185)

Λ

Γιαυτο σου λεω ΠΑΜΕ!!!! Παμε να φυγουμ' Ε.Ε. απο δω, και ΜΗ ρωτας που ΠΑΜΕ! Π Α Μ Ε................... Ααχ μουσικουλα

μακης

καλυτερα να μην ερχονται ολοι οι γυφτοβαλκανιοι και αλλωνιζουν τα παντα

ισως και καλυτερα

μηπως η εξοδος μας ξυπνησει καλυτερα να σκεφτουμε οτι εχουμε και μια ελλαδα που εισαγει περισσοτερα απο οτι εξαγει και να αρχιζει να περνει μπροστα και λιγο το μεσα και ολες οι εταιριες γυρω στα βαλκανια που εχουν βγει εξω μαζευτουνε

Μιχαλης

Τελικα το αρθρο ΔΕΝ λεει τιποτα σχετικα με τις πρακτικες επιπτωσεις περα απο γενικολογιες, οποτε μαλλον ΔΕΝ ξερει ο συντακτης του τις επιπτώσεις η ΔΕΝ εχει ταξιδεψει ποτε του στη Βρεττανια που δεν ειναι μελλος της συνθηκης. Για τον επιβατη, η μονη επίπτωση θα ειναι ο ελεγχος της ταυτοτητας του (οπως οταν παμε Λονδινο) στην ιδια ουρα με τους υπολοιπους πολιτες της ΕΕ (θα δειτε την πινακιδα EU Passports).

123

Έξοδος από ζωνη Σεγκεν για τον έλληνα ταξιδιώτη σημαίνει ταλαιπωρία,σωματικό έλεγχο,ουρές μαζί με τριτοκοσμικους μετανάστες κτλπ

)-(

Τίποτε απ' αυτά. Απλώς, χρειάζεται διαβατήριο, αντί τής ταυτότητας. Η Μ. Βρετανία που δεν είναι στην Schengen τι παθαίνει; Ποια δυσκολία έχουν τα εμπορεύματά της και τα καιφάλαιά της να κινηθούν στην ΕΕ; Τ ελέγχους υφίσταμαι εγώ, πέραν τής επιδείξεως διαβατηρίου, όπως παλιά, όταν ταξιδεύω στο Λονδίνο; Κανέναν. Αυτά που γράφει το άρθρο είναι εν πολλοίς ανοησίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε κακή επιλογή

Μας κατέστρεψε τελικά. Πάμε να φύγουμε. Δεν κάνουμε μαζί, μας φάγανε τα λεφτάκια μας και θέλουν να μας πάρουν τα σπιτάκια μας. Σέγκεν και κολοκύθια. Καλλίτερα με τα δικά μας τα σύνορα. Δηλαδή οι Ελβετοί είναι βλάκες, που δεν θέλουν ούτε να ακούν για "ευρωπαϊκή ένωση"και τέτοια κολοκύθια;

Η ΕΕ ηταν στημενη υποθεση.

Στημενη απατη σε συνεργασια με τους βουλευτες μας ειναι η ΕΕ

Εχουμε ό,τι ακριβώς μας αξίζει

Επειδή υπάρχουν ανώριμοι, απολίτικοι και άφρονες σαν και σένα, βρήκε την ευκαιρία μιά συμμορία ανίκανων να παριστάνει ότι κυβερνά και κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στη δεκαετία του '60. Το ερώτημα είναι αν αξίζουμε σαν λαός κάτι καλύτερο. Παρότι το 80% ουδέποτε πίστεψε και εμπιστεύτηκε τους μεγαλύτερους απατεώνες της μεταπολεμικής Ελλάδας, θεωρώ ότι δεν αξίζουμε τίποτε καλύτερο. Εχουμε ακριβώς ό,τι αξίζουμε. Αυτή η κατάντια μας αξίζει, όπως και αυτή που μας περιμένει. Οταν θα συνειδητοποιήσετε τις επιπτώσεις, θα είναι πολύ αργά

Βαγγελης

Φίλε μου η Ελβετία έχει υπογράψει και συμμετέχει στο Σένγκεν απ'το 2004

Ελβετός

Η Ελβετία είναι στη συνθήκη Σένγκεν...

Ε.Π

Σε περίπτωση εξόδου αλλάζει και κάτι άλλο για τους Ελληνες. Η κυβέρνησή τους.

ΚΑΚΟΣ

ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ Ο ΚΙΜΓΙΟΝΚ ΛΙΟΥΝΓΚ ΜΠΑΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ...........

Ελληνας

Σου πηραν οι Γερμανοι τα αεροδρομια, τωρα θα σε τσεκαρουν μηπως φυγεις και προς τα πανω. Εχθρος μας μαγκες ειναι τα αφεντικα της Γερμανιας και οχι οι ξυπολητοι μεταναστες οταν το παρετε χαμπαρι αυτο μπορει και κατι να αλλαξει, εως τοτε βριζε φτυνε και κανε επιθεση στον ξυπολητο.

Ναι καλα

Είσαι αλλου μεγάλε. Δεν έχεις καμια επαφή με την πραγματικότητα. Αν εσύ πιστεύεις ότι σε μια ένωση που όλα τα μελη έχουν υπογράψει συμφωνίες που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τηρούν εσύ μπορείς να είσαι σε ένα κράτος τσίρκο με ηγεσία κουκουρουκου και να μην έχεις επιπτώσεις είσαι γελασμένος. Τη θολοκουλτουρα και τις διαλέξεις για ξυπολητους και πεινασμένους κρατα τες για να τις λες στην γιάφκα σου και να χειροκροτιεστε όλοι οι βαρεμένοι παρέα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος ζωης μας, ακόμη, ανοικει στον Α'κοσμο και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί.

...

Εξαιρετικός!

alekos

Εξαιρετικοί βλ@κες και οι δυο σας!

@αλεκος

Μωρε με περικεφαλαία και οι δυο τους λεμε. Αλλα εδω μεςα τι περιμένεις να βρεις. Είπα μετα απο μηνες να κάνω μια βόλτα να γελάσω λίγο πέφτω στα δυο πρώτα σχολια των παραπάνω τελος. Ο Ελληνας τους δινει τροφή για σκέψη αυτοι σανο μυρικαζουν. Σου γράφω και εσένα και καληνύχτα. Κάντηνε όσο μπορεις νωριτερα.

Σουζυ

Τσουζει ε;

Αφου εχουμε κοινές περιπολίες με τη Τουρκια

Μεχρι το Σαρωνικο φτάνουν οι περιπολίες του Τουρκικου ναυτικού. Γιατι το παίζουμε περήφανοι ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης