Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό

Φόβοι για αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και σήμερα - Επί ποδός 140 πυροσβέστες - Κάηκαν ταβέρνα και σπίτι στον Καρέα - Καταγγελίες για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό - Δύο συλλήψεις

Ολονύχτια μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς στον Υμηττό
Σε ύφεση βρίσκονται οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς στην περιοχή του Υμηττού με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων. 

Oι εναέριες δυνάμεις αποχώρησαν από όλα τα μέτωπα όταν νύχτωσε και επανήλθαν με το πρώτο φως της ημέρας, ισχυρές επίγειες δυνάμεις συνέχιζαν το έργο της κατάσβεσης καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.  Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Τσόγκας η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε όλες τις πυρκαγιές, αλλά ο κίνδυνος παραμένει. Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, κατέκαψε σημαντική έκταση στον Υμηττό. Λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε διαστάσεις δημιουργώντας ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων, που κάλυψε τον Καρέα, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη καταλήγοντας στην Τερψιθέα της Γλυφάδας. 
Κλείσιμο

Συγκλονιστική ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές. 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ο ημεδαπός Α.Γ. του Σ, 67 ετών και ο Τ.D.του K, 58 ετών, βουλγαρικής υπηκοότητας, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την πυρκαγιά.

Οι δύο συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμούς 

Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Ωστόσο, τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι καταστράφηκαν από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».  




Πάντως, πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.  

Δυστυχώς, ο καιρός δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες καθώς και το Σάββατο οι άνεμοι θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί για αυτό και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος.




Ώρα 18:23, η φωτιά καίει τα παλιά κτίρια της Εργάνης στον Υμηττό, σε απόσταση αναπνοής από το στρατόπεδο Σακέτα.







Ώρα 18:20 ,η φωτιά καίει τα παλιά λατομεία στην Αργυρούπολη

«Επειδή δεν είχαμε ρεύμα για περαιτέρω ενημέρωση αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά, είναι ότι η φωτιά έχει φτάσει στο βουνό και στα σπίτια της περιοχής. Και έχει κατεύθυνση, όπως μάθαμε, προς Αργυρούπολη» είπε στο protothema.gr, υπάλληλος καφέ της περιοχής.

«Η κατάσταση εκεί πέρα, στα Αστυνομικά της Ηλιούπολης είναι τραγική. Εμείς είμαστε στην Αγία Μαύρα, αλλά βλέπουμε τους καπνούς επάνω εκεί», πρόσθεσε ένας άλλος μάρτυρας.



Iιδιοκτήτης περιπτέρου επί της λεωφόρου Αγίου Ιωάννη δήλωσε στο protothema.gr: «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο πια, στα προσφυγικά. Τώρα έχουμε τον καπνό και τη στάχτη. Πιστεύω ότι ξεφύγαμε από τον κίνδυνο. Η φωτιά κατευθύνεται προς την Άνω Ηλιούπολη».

Κάτοικοι του Καρέα κατήγγειλαν νωρίτερα ότι εμφανίστηκαν πυροσβεστικά οχήματα χωρίς νερό! Όπως είπαν χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το θέμα: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πάνω από 10 πυροσβεστικά οχήματα σε επιφυλακή κάθε καλοκαίρι. Φέτος υπήρχαν μόνο τρία και αυτά χωρίς νερό!». 



















Η φωτιά αναζωπυρώθηκε στην περιοχή Αστυνομικά της Ηλιούπολης





Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Καρέα εκκενώνεται καθώς η περιοχή τυλίγεται στις φλόγες





Οι κάτοικοι στην περιοχή του Καρέα προσπαθούν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους



Δραματικές μαρτυρίες


Με τρεμάμενη φωνή μίλησε στο protothema.gr, υπάλληλος σούπερ μάρκετ της περιοχής: «Τι να σας πω; Είμαστε μέσα στους καπνούς. Πίσω από την ταβέρνα "Τ' Αστέρια" έχουν καεί σπίτια! Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του καταστήματος: «Καίγονται σπίτια όπως βλέπουμε! Σας αφήνω γιατί πάω να ρίξω νερό!».



Ο  κύριος Δημήτρης ξεσπά όταν οι φλόγες φτάνουν στο μπαλκόνι του σπιτιού του





Η  φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς την ταβέρνα 

Στην περιοχή Προσφυγικά βρίσκεται και το Χαμόγελο του Παιδιού, που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά, από μωρά μέχρι παιδιά ηλικίας 17 ετών.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε στο protothema.gr: «Τα παιδιά πνίγηκαν από τον καπνό και τα βγάλαμε έξω. Εγώ αυτή τη στιγμή είμαι στην Κρήτη, και δυστυχώς γι'αυτό δεν μπορώ να είμαι εκεί! Αυτή τη στιγμή μέσα στο σπίτι είναι μόνο οι άνθρωποι του Χαμόγελου. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά! Εκεί υπάρχουν και άλλα σπίτια. Μακάρι όλα να πάνε καλά. Το σπίτι πιστεύω δεν κινδυνεύει», είπε ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού για το σπίτι στον Καρέα.

Όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.

Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.



«Έχουν καεί σπίτια. Αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε. Έχουν έρθει ελικόπτερα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα! Φυσάει πάρα πολύ! Καίγεται όλο το βουνό», δήλωσε άνθρωπος, από την ταβέρνα «Ο Πλάτανος» στο protothema.gr που βρίσκεται στη λεωφόρο Καρέα



Πώς ξεκίνησαν όλα

Η πρώτη εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε σχεδόν ένα τέταρτο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, Άμεσα στο σημείο μετέβησαν πεζοπόρα τμήματα και Πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έχουν κινητοποιήσει τα εναέρια να μεταβούν ώστε να επιχειρήσουν στο έργο κατάσβεσης.

Το μέτωπο αρχικά ξέσπασε σε περιοχή ανάμεσα στο Νεκροταφείο του Βύρωνα και τη Λ.Κατεχάκη.





Για εμπρησμό μιλούν οι δήμαρχοι Κορωπίου και Βύρωνα

Για εμπρησμό έκαναν λόγο οι δήμαρχοι Κορωπίου και Βύρωνα, μιλώντας για τη μεγάλη φωτιά στον Υμηττό, καθώς ξέσπασε σε πολλά διαφορετικά σημεία, που δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Σε δηλώσεις τους στο protothema.gr, έκαναν έκκληση στον κόσμο, αν εντοπίσουν ύποπτα άτομα στην περιοχή, να επικοινωνήσουν με τις Αρχές. Διαβάστε περισσότερα εδώ













Παλεύουν με τις φλόγες στη Μαλακάσα οι πυροσβέστες

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. 

Νωρίτερα, 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.
 
Υπενθυμίζεται ότι δύσκολη μέρα θα είναι και η αυριανή λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς γι αυτό και στην Αττική απαγορεύθηκε η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα περιαστικά δάση και στα άλση ενώ σε επιφυλακή είναι και η αστυνομία.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης