Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία - Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία - Φόβοι για αναζωπυρώσεις

10 καταστήματα κάηκαν και 20 σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές στη Νεάπολη, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς αγροικίες - Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι - Τους δυο πιλότους του Canadair επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός 

Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο στη Λακωνία - Φόβοι για αναζωπυρώσεις
Καλύτερη είναι η εικόνα από την τεράστια πυρκαγιά στη Λακωνία που προκάλεσε μία απώλεια ζωής από ανακοπή στη Νεάπολη, έκαψε δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμης έκτασης.

Η μεγάλη μάχη από τις δυνάμεις κατάσβεσης για να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο, συνεχίζεται υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν και σήμερα. 

Οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Στο Δήμο Μονεμβασιάς, σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους λίγο πριν τις 04:00 υπό τους ήχους καμπανών που σήμαναν γενικό συναγερμό, ζουν ώρες απίστευτης αγωνίας, αφού λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας χωράφια, σπίτια και καταστήματα στη Νεάπολη και σε διάφορα χωριά.
Κλείσιμο

Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή είναι τις τελευταίες ώρες αποπνικτική, ενώ εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό, Άγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι και Καμάρι καθώς και δύο κατασκηνώσεις. Παράλληλα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το νοσοκομείο της Σπάρτης.







Κάηκαν σπίτια και καταστήματα 

Λίγο πρις τις 13.00 την Παρασκευή οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές και τον αστικό ιστό της Νεάπολης και γρήγορα έκαψαν τα πρώτα καταστήματα της περιοχής. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μέχρις στιγμής πληροφορίες, από τη φωτιά καταστράφηκαν δέκα ακίνητα -καταστήματα και αποθήκες-, υπέστησαν μεγάλες ζημιές 20 σπίτια και κάηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον οκτώ αγροικίες.

Η φωτιά μέσα στην πόλη έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετές εστίες με κύρια εκείνη που καίει κοντά στο δημοτικό στάδιο της Νεάπολης, έξω ακριβώς από το οποίο υπάρχει μία μάντρα ελαστικών.

Και μπορεί η κατάσταση στην πόλη να δείχνει από τις 20.00 λίγο καλύτερη, όμως, κάτοικοι και πυροσβέστες ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς φοβούνται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων θα υπάρξει αναζωπύρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για την ώρα, πάντως, η κυκλοφορία από και προς τη Νεάπολη έχει διακοπεί. 

Την ίδια ώρα, στο χωριό Άγιος Νικόλαος έχουν καεί 10 περίπου σπίτια, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμένης έκτασης. Βασικό και κύριο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη, σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα Κύθηρα. Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί το μεσημέρι, καθώς κάηκαν οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Μάλιστα, τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς με δυσκολία λειτουργούσε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Ακόμη, ένας 58χρονος Ελληνο-Ελβετός τουρίστες έπαθε ανακοπή και απεβίωσε έξω από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, λίγο πριν αυτό εκκενωθεί περικυκλωμένο από φλόγες. 

Η μέρα έγινε νύχτα από τον καπνό


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ένα μέτωπο της φωτιάς -αυτό που βρίσκεται στη Νεάπολη και τα χωριά γύρω από την κωμόπολη- έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό, το οποίο κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Πάντως, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος χαρακτήριζε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την πυρκαγιά, παρόλο που υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Δυστυχώς, οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Εύχομαι να κοπάσει ο αέρας, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Έχουμε συνέχεια αναζωπυρώσεις», λέει στο protothema.gr κάτοικος της Νεάπολης, σημειώνοντας πως «εμένα η φωτιά μου έκαψε ένα αγρόκτημα κι έγλειψε τις άκρες του σπιτιού μου. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του».

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κεντρικό μαγαζί της Νεάπολης




Γενικά, η καταστροφή που έχει προκληθεί μέχρι τώρα στη Λακωνία από τη φωτιά είναι ανυπολόγιστη, ενώ μάχη με τις φλόγες δίνουν πια 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα ΟΤΑ και ένα σκαπτικό μηχάνημα.

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες και με μηδενική ορατότητα


Κόλαση φωτιάς στη Νεάπολη


















Φωτογραφία από δορυφόρο



Στη Λακωνία εκτάκτως ο Σπίρτζης

Θα πρέπει να σημειωθεί πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη βρίσκεται για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης με το που έφτασε στη Λακωνία πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Μονεμβασιάς, προκειμένου να οριστούν οι τρόποι συντονισμού κατάσβεσης της τεράστιας πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης νομού Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα κι οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης.

Σώα τα 300 άτομα που εγκλωβίστηκαν

Στο μεταξύ, νωρίτερα, 300 περίπου άτομα παγιδεύτηκαν στον Προφήτη Ηλία και μεταφέρθηκαν με πλοιάρια στο λιμάνι της Νεάπολης. Από εκεί οδηγήθηκαν στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Χαρακτηριστική είναι μαρτυρία κατοίκου στο protothema.gr που περιέγραφε το σκηνικό κατά την προσπάθεια μεταφοράς των «παγιδευμένων».

«Έχει έρθει μία λάντζα η οποία παίρνει κόσμο και τον μεταφέρει σε ένα καράβι που είναι αρόδο και πιο μακριά. Κάνει τη γραμμή Νεάπολη-Κύθηρα. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική εδώ στον Προφήτη Ηλία. Είμαστε πάνω από 300 άτομα, μπορεί και να είμαστε και 400. Δε μπορούμε να γυρίσουμε στο χωριό μας τον Άγιο Νικόλαο. Εάν ο καπνός γίνει πιο πυκνός, σαφώς θα μείνουμε εγκλωβισμένοι. Ο μόνος τρόπος να φύγουμε είναι δια θαλάσσης, αλλά οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Δεν ξέρουμε εάν θα φύγει το πλοίο. Εδώ έχουμε ανθρώπους κατάκοιτους που τους πήραν τα παιδιά τους έξω από το σπίτι με το ζόρι, παιδιά, μωρά κι εγκύους», δήλωσε σχετικά κάτοικος του Αγίου Νικολάου, μιλώντας στο protothema.gr.

«Τη γλιτώσαμε πολύ φθηνά. Η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Έχουν καεί τα πάντα», σημείωσε, παράλληλα, στο protothema.gr κάτοικος που μεταφέρθηκε με πλοίο από τον Προφήτη Ηλία στο λιμάνι της Νεάπολης.

Τατούλης: Τραγική η κατάσταση

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κι είναι τραγική. Η φωτιά γίνεται ολοένα και χειρότερη», τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής στο protothema.gr ο Περιφέρειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, προσθέτοντας πως όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με την Περιφέρεια, η οποία έχει ζητήσει συνδρομή του στρατού στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Τατούλης, επικοινώνησε μαζί του κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε κι έλαβε ενημέρωση για την πλήρη εξέλιξη της τεράστιας πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα.

«Η φωτιά έχει περάσει μέσα από τρία χωριά και τώρα καίει στην περιοχή της Νεάπολης Βοιών. Έχει πάρα πολύ δυνατό άνεμο και πάρα πολλές εστίες. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο μας», δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Μονεμβασιάς, Ηρακλής Τριχείλης.

«Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε μέτωπα. Ο αέρας είναι πολύ δυνατός. Με ό,τι δυνάμεις έχουμε προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Έχουν εκκενωθεί το κέντρο υγείας και το γηροκομείο της Νεάπολης. Έχουν καεί και σπίτια», δήλωσε, από την άλλη, στο protothema.gr ο πρόεδρος της Νεάπολης, Ιωάννης Γεωργουδής.
 
«Δίνουμε όλο μας το είναι να σβήσει η φωτιά»

«Δίνεται  τεράστιος αγώνας με τις φλόγες. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο δήμαρχος κι όλη η δημοτική αρχή είμαστε παρών. Δίνουμε όλο μας το είναι. Ο αέρας είναι πολύ δυνατός, 8 με 9 μποφόρ. Πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από τα σπίτια τους. Δεν έχει τραυματιστεί κανείς. Πραγματικά δίνουμε αγώνα να σβήσει η φωτιά, αλλά αν δεν πέσει ο αέρας τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», σημείωσε ο Ιωάννης Σουρλάς, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Τι λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του χωριού Φαρακλό, από όπου ξεκίνησαν όλα

Ο Πέτρος Δεληγιάννης, πρόεδρος του χωριού Φαρακλό, δήλωσε στο protothema.gr: «Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις από το δυτικό μέρος του χωριού. Τα πυροσβεστικά έχουν οπισθοχωρήσει. Εναέρια μέσα δεν έχουμε. Η φωτιά έχει ανοίξει καινούριο μέτωπο στα βορειοδυτικά και κατεβαίνει. Δεν ξέρουμε πού θα φτάσει. Σπίτια μέχρι στιγμής δεν έχουν καεί, αλλά εκεί που είναι τώρα δεν έχουμε πρόσβαση να δούμε και δε μπορούμε να πλησιάσουμε».

«Από ό,τι γνωρίζω η φωτιά ξέσπασε από το βουνό του Φαρακλού όπου βρίσκονται κολώνες της ΔΕΗ και κεραίες τηλεπικοινωνιών. Από εκεί ξέσπασε κι άρχισαν όλα. Τώρα έχει πολύ δυνατό αέρα, πολλές φλόγες και πολύ καπνό. Έδιωξα όλους τους κατοίκους από τα ξημερώματα. Είναι γύρω στους 50 κατοίκους κι έφυγαν και πήγαν Νεάπολη. Μέσα στη νύχτα τους ξύπνησα με τηλέφωνα, χτυπώντας πόρτες και καμπάνες. Η φωτιά έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις από τον αέρα και το έργο της Πυροσβεστικής είναι πολύ δύσκολο», πρόσθεσε.

Η εικόνα είναι δραματική. Έχουμε απίστευτο πρόβλημα. Ίσως έχουν καεί δύο-τρία σπίτια. Γύρω γύρω, όμως, όλο το χωριό είναι καμένο. Ενημερωθήκαμε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα. Το χωριό έχει 300 κατοίκους και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Είχαν φύγει όλοι από τις 05:30 κι η φωτιά έφτασε σε εμάς στις 06:00», τόνισε στο protothema.gr ο Γιώργος Βαρβαρέσος, πρόεδρος του χωριού Λάχι.

«Χάλια συντονισμό», καταγγέλλει ο πρόεδρος του χωριού Λάχι

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Σε άλλα μέρη κινδυνεύουν περισσότερο. Η φωτιά ίσως σταματήσει στη θάλασσα. Κανείς δεν ξέρει από τι ξέσπασε η φωτιά. Ίσως έπεσε κάποιο καλώδιο της ΔΕΗ κι έτσι άρχισαν όλα. Παντού έχουμε εστίες κι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Μακάρι να σταθούμε τυχεροί», υπογράμμισε.

«Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα και δεν έχουμε νερό να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Συντονισμός χάλια. Απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Έπρεπε τουλάχιστον σε συγκεκριμένους χώρους να έχουμε δεξαμενές με νερό. Πριν τη φωτιά έπρεπε να έχουμε λάβει μέτρα. Μας έχει ζέσει η φωτιά κι αν μπει προς τα μέσα θα κάψει όλα τα σπίτια», πρόσθεσε.
































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης