Μπαλτάς προς μαθητές: Μπορεί να φωνάξουμε ξανά «εμείς ο λαός» όπως οι επαναστάτες του παρελθόντος

Μπαλτάς προς μαθητές: Μπορεί να φωνάξουμε ξανά «εμείς ο λαός» όπως οι επαναστάτες του παρελθόντος

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας προς τους μαθητές για τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου

Μπαλτάς προς μαθητές: Μπορεί να φωνάξουμε ξανά «εμείς ο λαός» όπως οι επαναστάτες του παρελθόντος
Την προμετωπίδα του “Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας” που συντάχθηκε στην Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, το 1822 και τις πρώτες φράσεις του επαναστατικού συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπενθυμίζει στους μαθητές ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

Ο κ. Μπαλτάς επιχειρεί, όπως γράφει, να τοποθετήσει την ελληνική στιγμή του 1821 στο ιστορικό της πλαίσιο, «πλαίσιο ελληνικό, όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά τελικά οικουμενικό».

Κλείσιμο
«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να ένας λαθός να κυβερνά τον εαυτό του και έτσι να είναι ελεύθερος είναι η δημοκρατία. Όλα τα συντάγματα των δημοκρατιών όλου του κόσμου ορίζουν ρητά ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό» αναφέρει ο κ. Μπαλτάς.

Ο υπουργός Παιδείας υπενθυμίζει ότι «όπως με το πρώτο σύνταγμα της Αμερικήα έτσι και τώρα, με το πρώτο σύνταγμα της επανστατημένης Ελλάδας ένας λαός ή έθνος εγκαινιάζει την ύπαρξή του. "ΤΗν πολιτικήν αυτού ύπαρξιν" αφού κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν πολιτικά να γίνουν λαός και το διακηρύττουν "ενώπιων Θεού και ανθρώπων" αποτινάσσοντας κάθε λογής τυρρανία που θα τους ήθελε υποταγμένους απλά υπηκόους».

Και καταλήγει ο υπουργός Παιδείας: Και με ανάλογη αφορμή αξίζει να θυμόμαστε εκείνο που εξακολουθούν να μας λένε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του: κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του, την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: «εμείς ο λαός».

Διαβάστε όλο το μήνυμα του υπουργού Παιδείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης