Γερμανικός Big Brother: Το Βερολίνο παρακολουθεί και Έλληνες μέσω Ίντερνετ

Η Ελλάδα στη λίστα 196 χωρών που παρακολουθούνται στενά από την γερμανική υπηρεσία πληροφοριών - Εμπλέκουν και ελληνικές εταιρείες - Πώς έγινε η αποκάλυψη

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν, φαίνεται πως  η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), παρακολουθεί και η ίδια ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», βάσει εγγράφων που έχει στη διάθεσή της, οι Γερμανοί παρακολουθούν στενά τις επικοινωνίες μέσω Ίντερνετ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Οι αποκαλύψεις προήλθαν από ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ Γερμανού δικηγόρου και της BND: Οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνται γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. 

Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι Γερμανός πολίτης.

Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται αναφέρεται και η Ελλάδα. Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο "Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις".  Στη λίστα πέρα από την Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι η γερμανική υπηρεσία παρακολουθεί από τον Απρίλιο  του 2010.

Τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως. Όπως προκύπτει, πέρα από τη δράση 111 των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του ίντερνετ έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND «λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών». Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν «ξένα στοιχεία» με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.

Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.

Οι ελληνικές εταιρείες

Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ» προκύπτει ότι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe, και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.

Ο πρώτος από την Ελλάδα που ήρθε σε συμφωνία με τον DE-CIX ήταν η OTEGlobe στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τα έγγαφα που προσκόμισε η BND στο δικαστήριο δεν γίνεται γνωστό αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν από το 2005 που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου-ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από τον Απρίλιο του 2010 και μετά.

Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2011, η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον DE-CIX. όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίου Τύπου, ο γερμανικός υπερκόμβος παρείχε τότε διασύνδεση ιντερνέτ σε περισσότερες από 45 χώρες. Η κυπριακή CYT προχώρησε σε συμφωνία με τον DE-CIX μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο η Forthnet απάντησε σε ερωτήματα που απηύθυνε η εφημερίδα στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. "Η Forthnet υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Πέρα από τις 3 εταιρείες αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον DE-CIX συνεργάζοντια επίσης κολοσσοί του ίντερνετ, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που παρε΄χουν τις υπηρεσίες τους και σε έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται το facebook, και το twitter, η Microsoft, η Verisign, το Yahoo!, η Amazon, το LinkedIn, το Ebay η Deutsche Telecom και άλλοι.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

unwise

Πόσος κόσμος πρέπει τελικά να δουλεύει στις παρακολουθήσεις; Αν είναι αλήθεια όλα αυτά μιλάμε τελικά πως παρακολουθούνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Ποιοι τους παρακολουθούν; πρέπει να υπάρχει ένας πολύ μεγάλος επίσης αριθμός ανθρώπων που δουλεύει μυστικά.

Ναι....

Και είναι δημόσιοι υπαλληλοι. Να απολυθουν....

Νικος

Ελεος πια.Εδω ο Σνοουντεν ταχει πει ολα .Οι Αμερικανοι παρακολουθουν τα παντα οι Γερμανοι μας μαραναν.Ολοι φακελωμενοι απο NSA .

ΩΡΑΙΑ !!!

ME ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ. ΠΑΩ ΓΙΑ ΚΟΨΙΔΙΑ ΚΡΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΑ!!! ΟΒΕΡ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαριος

Ρε παιδια τι γινετε; Αυτες οι υποκλοπες πως ξερουμε οτι δεν χρησιμοποιουνται π.χ. Εναντιων πολιτικων αντιπαλων η για διαφορα συγκεκφιμενα συμφεροντα; Πως διασφαλιζετε η δημοκρατια ετσι; Λιγο μασονικο μου ακουγεγαι ολο αυτο που συμβαινει παγκοσμιως. Βλεπουν πιοιο ζεν τους αρεσουν και αυτο μπορει να επηρεαζει ακομα και προσληψεις κ προαγωγες.

νηρεας

Με παρακολουθούν αλήθεια ??Γεια σου κυρά Μέρκελ .Τα μάθατε φτιάξαμε επιτροπή για της αποζημιώσεις.

Α

Μια χαρά... Άρα, κι αυτά που γράφουμε εδώ τα διαβάζουν και δεν πάνε χαμένα!

Deutsche Wehrmacht

Καλά, πού βρίσκεται το περίεργο της όλης 'αποκάλυψης'; Γιατί, είχε κανείς την ψευδαίσθηση ότι οι Γερμανοί δεν παρακολουθούν τα πάντα στη χώρα μας ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης; Εδώ στον Β' ΠΠ όταν μπήκαν στην Ελλάδα γνώριζαν με λεπτομέρειες από το δίκτυο πληροφοριοδοτών τους σε κάθε χωριό της επαρχίας τί καπνό φουμάρουν οι κάτοικοι. Ρωτήστε και τους παλαιότερους που τα έζησαν αυτά να σας τα πούνε. Μού φαίνεται τους Γερμανούς μεγάλο μέρος των Ελλήνων είτε δεν τους γνωρίζει καλά είτε έχει υποτιμήσει τις πνευματικές τους ικανότητες. Για την υπογραφή: γερμανομαθής επιστήμονας γιός αντιστασιακού στην κατοχή...

Λούλης

Να χαίρεσαι όταν σε παρακολουθούν, αξίζεις πολλά !! Να ανησυχείς όταν δεν ασχολείται κανείς μαζί σου.

ΧΑΧΑΧΑΧΑ

Τώρα εξηγούνται τα απαράδεκτα σχόλια σου.

@Ένας μιλάει σαράντα κρυφακουνε14/06/201413:37

Το πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις των πολιτών είναι ότι δεν γίνοντραι ποτέ για καλό σκοπό και ας ισχυρίζονται τα αντίθετα αυτοί που τις διατάσουν δήθεν για το κοινό συμφέρον των πολιτών και της χώρας ! Γίνονται πάντα για κακό σκοπό ! Είτε για να εξουδετερώσουν κάποιοι τους πολιτικούς τους αντιπάλους ή για να τους έχουν στο χέρι και να τους εκβιάζουν ή για να γνωρίσουν κάποια ιδιωτικά, κρατικά και επιχειρηματικά μυστικά κάποια αντίπαλα συμφέροντα κ.τ.λ. .

Ένας μιλάει σαράντα κρυφακουνε

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρο,αυτούς τους παρακολουθεί η πανισχυρη αμερικανική ΝSA κ αυτοι παρακολουθούν δια μέσο του ΟΤΕ εμας.Το πρόβλημα ειναι οτι εδώ εμάς μας παρακολουθούν οι πάντες,αφού το κράτος μας όχι μονο δεν μας προστατεύει αλλα μας παραλολουθει κ αυτο την σειρα του

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

simaia_kypros__1_

Ο «πρωθυπουργός» και ο «υπουργός παιδείας» στα κατεχόμενα πήγαν στο δημοτικό σχολείο απ' όπου ο 16χρονος Ελληνοκύπριος υπέστειλε την τουρκική σημαία και παρέδωσαν μια καινούρια - Διέρρευσε από τα κατεχόμενα, η επιστολή που έστειλε ο πατέρας  του 16χρονου, στον Ακιντζί 

antwniadou1

«Από την υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της, ζητήσαμε απλώς να απονείμει το βραβείο, όπως ακριβώς ζητήσαμε και από άλλους παρισταμένους υπουργούς» αναφέρουν οι διοργανωτές