Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για τις καθαρίστριες

Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για τις καθαρίστριες

Τι θα υποστηρίξουν οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου Οικονομικών ενώπιον των αρεοπαγιτών - Τι έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τις καθαρίστριες

O Captain Teague... γράφει για τα ναρκωτικά!
Ο Άρειος Πάγος αποφασίζει σήμερα για τις καθαρίστριες
Στον Άρειο Πάγο σήμερα το μεσημέρι έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητεί να ανασταλεί προσωρινά η υπ΄ αριθμ. 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων καθαρισμού (καθαρίστριες) που απασχολούνται στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση εξαρτημένης  εργασίας  ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την επίμαχη απόφαση του έκανε δεκτή την αίτηση των καθαριστριών και αναγνώρισε ότι η κατάσταση της διαθεσιμότητας που τέθηκαν, λόγω κατάργησης των θέσεων τους, συνιστά άκυρη καταγγελία των εργασιακών τους συμβάσεων.

Κλείσιμο
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι η κατάσταση σε θέση διαθεσιμότητας των καθαριστηρίων, είναι αντίθετη στο δημόσιο συμφέρον και η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας τους προσκρούει στις επιταγές  των άρθρων 5, 22 και 25 του Συντάγματος (κατοχύρωση οικονομικής ελευθερίας, προστασία της εργασίας, κατοχύρωση  της αρχής της αναλογικότητας κ.λπ.)  και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Έτσι, το Πρωτοδικείο υποχρέωσε το Δημόσιο να αποδέχεται τις υπηρεσίες των καθαριστριών με τα  ίδια καθήκοντα και τους όρους που εργαζόντουσαν πριν τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, θα υποστηρίξει ότι η επίμαχη πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας του, καθώς αρμόδια για να επιλύσουν το ζήτημα των καθαριστριών είναι τα Διοικητικά και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια.

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι εσφαλμένα το Πρωτοδικείο ερμήνευσε την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών συνεπαγόταν αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας τους και όχι τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η κατάργηση των θέσεων τους έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που υπαγορεύουν τον περιορισμό των υπηρετούντων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα υπαλλήλων. Σκοπός αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιο  σοβαρή οικονομική  κρίση που γνωρίζει η χώρα μας, θα σημειώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν θα παραλείψουν οι νομικοί παραστάτες του υπουργείου Οικονομικών να υποστηρίξουν ότι το Δημόσιο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ δεν κωλύεται να καταργεί οργανικές θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν μονιμότητας. Πολύ περισσότερο μάλιστα τη στιγμή που στηρίζεται σε γενικά και αντικειμενικά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» η θετική για τις καθαρίστριες πρωτόδικη απόφαση.

Επίσης, η αρεοπαγίτης υπηρεσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσδιόρισε για σήμερα να συζητηθεί η αίτηση αναστολής του υπουργείου Οικονομικών που είχε καταθέσει παράλληλα.
 Πάντως μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στην επανατοποθέτηση των καθαριστριών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης