Διπλασιάστηκαν οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2013

Διπλασιάστηκαν οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2013

Αύξηση 48% - Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι Σύροι

Διπλασιάστηκαν οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ το 2013
Εντυπωσιακή αύξηση κατά 48% των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δείχνουν τα στοιχεία της FRONTEX για το 2013, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή από τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού Ιλκα Λαϊτίνεν. 

Η παρουσίαση των στοιχείων έγινε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων των Επιτρόπων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την Ελλάδα αλλά και στα θέματα, όπως οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης και ο χρόνος κράτησης μεταναστών, που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, συνολικά περίπου 700 εκατ. διελεύσεις έλαβαν χώρα το 2013 στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε σύγκριση με το 2012, το 2013 ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων ήταν 48% μεγαλύτερος, φθάνοντας τις 170.000.

Για την παράνομη διαμονή, το 2013 εντοπίστηκαν 344.000 περιπτώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η άρνηση εισόδου σημείωσε αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2012, με τον αριθμό των αρνήσεων να φθάνει τις 128.000. 

Οι αιτήσεις για άσυλο σημείωσαν σημαντική αύξηση που φθάνει το 32%, συνολικά ο αριθμός είναι πάνω από 350.000 το 2013. Ο αριθμός των πραγματικών επιστροφών από τα κράτη μέλη ήταν 160.000 δηλαδή 11% αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι Σύροι. 

H FRONTEX εστιάζει το ενδιαφέρον της σε έξι δρόμους:
- Οδός της Δυτικής Μεσογείου που περνάει από τα στενά του Γιβραλτάρ. Το 2013 διαπιστώθηκε σταθερή αύξηση, γύρω στις 7.000 περιπτώσεις ανιχνεύτηκαν εκεί.
- Στην Κεντρική Μεσόγειο παρατηρήθηκε μια πολύ μεγάλη αύξηση 288% περισσότερο από το 2012, και διαπιστώθηκαν ειδικότερα 40.000 περιπτώσεις. Κυρίως η οδός της Κεντρικής Μεσογείου χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους από το Κέρας της Αφρικής αλλά και τη Συρία. - Οι χώρες προέλευσης είναι η Λιβύη, αλλά και η Αίγυπτος.
- Η τρίτη οδός αφορά το πέρασμα ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα και αυτό όπως τόνισε ο κ. Λαϊτίνεν, είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της διαδικασίας θεώρησης. Ειδικότερα το 2013 διαπιστώθηκαν 8.700 περιπτώσεις, αύξηση 0,59%.
- Τα ανατολικά χερσαία σύνορα δεν παρουσίασαν σημαντικές εξελίξεις. Διαπιστώθηκαν 1.300 περιπτώσεις, 18% αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
- Η οδός των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει μεγάλη αύξηση, 20.000 εντοπίστηκαν κυρίως από τους Ούγγρους.
- Στη οδό Ανατολικής Μεσογείου, που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ο κ. Λαϊτίνεν είπε ότι «τα καλά νέα είναι ότι το 2013 είχαμε 33% λιγότερες περιπτώσεις, αλλά ο αριθμός παραμένει υψηλός, σχεδόν 25.000 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν. Η εστίαση, όπως είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, γίνεται στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας αλλά και στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι Σύροι είναι η μεγαλύτερη εθνικότητα. Τον περασμένο Αύγουστο διαπιστώθηκε μείωση του αριθμού των εντοπίσεων στα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα και αυτό αποδίδεται στα επιχειρησιακά μέτρα από τις ελληνικές Αρχές και στα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.

«Σφαιρική η μεταναστευτική πολιτική»
O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής πρέπει να είναι σφαιρική ούτως ώστε να αντιμετωπίζει τους άμεσους και πιεστικούς παράγοντες της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματικότητα σε ένα περιβάλλον γεμάτο με δημοσιονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί το δίπολο ασφάλειας και ελευθερίας εντός της Ένωσης με κοινές πολιτικές στους τομείς του ασύλου, της μετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης