Για τα βοθρολύματα που βγήκαν στην παραλιακή μετά την έντονη βροχόπτωση και το αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μίλησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ«τα αστικά λύματα, περιλαμβάνουν πέρα από τα χημικά που συζητάμε από καιρό σε καιρό, προφανώς και παθογόνα. Όχι μόνο Covid, γρίπη και όλα αυτά τα οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνα σε αυτό το επίπεδο, αλλά ένα σωρό ενεργά παθογόνα, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν και να ελεγχθεί η ποιότητα των υδάτων, φυσικά και του θαλάσσιου σε κάποιο διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε ότι έχει επανέλθει η ποιότητα σε κανονικά επίπεδα χωρίς επιμολύνσεις».
«Ειδικά όσοι έχουν "πνιγεί" και έχουν έρθει σε επαφή, πρέπει να πλυθούν, να πλύνουν τα πόδια τους, με προσοχή για να μην υπάρχουν επιμολύνσεις» συνέχισε, ενώ ερωτηθείς αν αυτό το νερό μπορεί να προκαλέσει μία απλή μόλυνση ή κατι σοβαρότερο ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: «Και πολύ σοβαρότερα, εξαρτάται με τι έχουμε έρθει σε επαφή. Προφανώς δεν πιστεύω ότι κάποιος έχει έρθει από το στόμα ή από κάποια πληγή, αλλά όταν είναι τα πόδια μας βρεγμένα, γιατί έχω δει ανθρώπους να περπατάνε στο δρόμο κτλ., πρέπει να γίνει απολύμανση».
Ο καθηγητής είπε, ακόμα, ότι «οι εικόνες μαρτυρούν πως έχει έρθει κόσμος σε επαφή με αυτή την κατάσταση, με αυτά τα μολυσματικά λύματα. Και φυσικά θα πρέπει μετά να πλυθεί διεξοδικά και να μην ξαναέρθει σε επαφή με τα λύματα. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν κάνουμε δειγματοληψίες φοράμε μάσκες και γάντια για να καταλάβετε. Οπότε καταλαβαίνετε ότι λαμβάνουμε τα μέτρα μας όταν χειριζόμαστε τέτοια μολυσματικά δείγματα. Πόσο μάλλον αν έρθεις σε επαφή και βραχείς. Πρέπει να πλυθείς διεξοδικά και να υπάρξει πρόνοια απολύμανσης».
Το πρόγραμμα ReStart της Mastercard συνδυάζει τη γαστρονομία με έναν κοινωνικό σκοπό, με στόχο την υποστήριξη και ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας.
Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας