Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το Γενί Τζαμί για το Ραμαζάνι μετά από 102 χρόνια – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών φτάνουν στον χώρο, ενώ τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιμετρικά είναι ιδιαίτερα αυξημένα - Η πρώτη προσευχή ξεκίνησε στις 07.30 και ολοκληρώθηκε μετά από μισή ώρα
Μετά από 102 χρόνια, το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της δημοτικής Πινακοθήκης, άνοιξε για την τελετή λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου.
Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών φτάνουν στον χώρο προκειμένου να προσευχηθούν, ενώ τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιμετρικά του χώρου είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στην είσοδο και να πραγματοποιούν ελέγχους όπου χρειάζεται.
Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και η πρώτη προσευχή ξεκίνησε στις 07.30, από τον Αιγύπτιο Ιμάμη Τάχα Απντελγκαλίλ, Έλληνα πολίτη και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας.
Η προσευχή, που ολοκληρώθηκε μετά από μισή ώρα, τελέστηκε στα αραβικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κήρυγμα στα αραβικά και στα ελληνικά.
Δείτε παρακάτω δηλώσεις του ιμάμη μετά το τέλος της προσευχής:
H δήλωση της Μαρίας Κυρίτση, προϊσταμένης Μουσουλμανικων υποθέσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:
Μια κοπέλα από την Ινδονησία, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έφτασε σήμερα στο Γενί τζαμί. «Είμαι πολύ χαρούμενη που πρώτη φορά ανοίγει για εμάς και γιατί εδώ μπορώ να βρω την Μουσουλμανική μου οικογένεια και μπορώ να γιορτάσω το Ραμαζάνι».
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.
Με περισσότερες από 15 αναχωρήσεις καθημερινά, ταξιδεύεις γρήγορα και άνετα από τον Πειραιά προς Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, Ερμιόνη και Πόρτο Χέλι