Η δράση των πορτοφολάδων στα ΜΜΜ και ανταλλαγή ναρκωτικών από συμμορίες - 57 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ - Δείτε βίντεο

Η δράση των πορτοφολάδων στα ΜΜΜ και ανταλλαγή ναρκωτικών από συμμορίες - 57 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ - Δείτε βίντεο

Οι κλέφτες αλβανικής καταγωγής είχαν καταλάβει την μπλε γραμμή του μετρό, ενώ οι Ρουμάνοι το υπόλοιπο δίκτυο, με τον άγραφο κανόνα να είναι ένας - Ευρεία επιχείρηση για ναρκωτικά σε περιοχές από την Πλάκα έως την Κλαυθμώνος

athina-portofalades-narkotika-arthro
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των «πορτοφολάδων» που ξάφριζαν ανυποψίαστους πολίτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- αλλά και στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Οι κλέφτες ήταν χωρισμένοι σε υποομάδες και ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένοι και λάμβαναν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, όπως ζακέτες και μπουφάν, προκειμένου να κρύβουν τα κλοπιμαία, ενώ χρησιμοποιούσαν και λέξεις κλειδιά.

Δείτε βίντεο:

Το οπτικοακουστικό υλικό έρχεται στο φως στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση συμμοριών οι οποίες διέπρατταν κλοπές από τουρίστες και πολίτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τουριστικές περιοχές καθώς και από οχήματα, ενώ διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 484 έλεγχοι ατόμων, 171 προσαγωγές και 57 συλλήψεις για αδικήματα όπως κατοχή ναρκωτικών ουσιών, παραεμπόριο και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ 11 άτομα διαπιστώθηκε ότι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στη χώρα μας.

Οι ανταλλαγές ναρκωτικών στη μέση του δρόμου

Η επιχείρηση στην Αθήνα αναπτύχθηκε σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Πλάκα, Αναφιώτικα και Θησείο), κεντρικές πλατείες (Μοναστηρακίου, Ομονοίας και Κλαυθμώνος) και κεντρικές οδούς του ιστορικού κέντρου (Ερμού και Αθηνάς) και σαν στόχο είχε την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας, ενόψει και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Κλείσιμο

Στις εικόνες φαίνονται κάποια από τα άτομα που συνελήφθησαν να να ανταλλάσουν ναρκωτικά, ενώ οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για κατοχή ναρκωτικών, παραεμπόριο και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι διάλογοι της συμμορίας που έκλεβε στο μετρό: «Δεν πάω πια στη μπλε, στην πράσινη κάνουμε λεφτά»

Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτικοί της δράσης τους είναι οι διάλογοι μεταξύ των μελών των συμμοριών που έβαζαν στο στόχαστρο πολίτες που βρίσκονταν σε αποβάθρες, συρμούς, στάσεις και αεροδρόμια και τους «άδειαζαν» τις τσέπες.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για να μπορούν να «σηκώνουν» χρήματα από κάρτες που έβρισκαν στα πορτοφόλια που έκλεβαν, διέθεταν ακόμα και μηχανήματα POS, ενώ στο στόχαστρο τους έμπαιναν κυρίως ηλικιωμένοι ή νεαρές γυναίκες αλλά και όσοι είχαν πορτοφόλια ή κινητά σε εξωτερικές τσέπες ή σε τσάντες πλάτης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ομάδες των «πορτοφολάδων» είχαν διαχωρίσει τις περιοχές ευθύνης τους. Συγκεκριμένα οι κλέφτες αλβανικής καταγωγής είχαν καταλάβει την μπλε γραμμή του μετρό, ενώ οι Ρουμάνοι το υπόλοιπο δίκτυο, με τον άγραφο κανόνα να είναι ένας. Καμία ομάδα δεν παρεμβαίνει στην περιοχή της άλλης.

symmoria-athina-syllipsi__2_


Ο φόβος για τους Αλβανούς

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος μεταξύ μελών της ρουμάνικης ομάδας.


Μέλος Α: Καλά! Πάρτε με τηλέφωνο! Έλα ρε αδελφέ γιατί δεν... δεν θα κάτσω έτσι σε αυτό το στιλ. Δεν θα πάω πια στη μπλε, όχι, όχι.

Μέλος Β: Όχι ρε, τι στο διάολο! Τι κάνουμε κάτω; Δεν κάνουμε φράγκο! Έτσι πάνω στη πράσινη κάνουμε λεφτά.

Μέλος Α: Όχι, δεν πάω πια στη μπλε! Τέλος, τελείωσα με αυτή την μπλε, όχι! Γιατί θα έχω και μπλεξίματα με τους Αλβανούς το τέλος και ούτε κάνω λεφτά!

Μέλος Β: Και θα μπλέξουμε και με τους Αλβανούς!

Σε άλλη συνομιλία δύο μέλη της ομάδας συζητούν πάλι για την ομάδα που έχει ως μέλη Αλβανούς.

Μέλος Α: Δεν έχω ιδέα: Λες να είναι αυτοί οι Αλβανοί από εκεί; Ούτε από εκεί να μην μας αφήνουν; Γαμώ της οικογένειά τους! Γιατί αν δεν δουλεύουν το μετρό!

Μέλος Β: Μπορεί να είναι οι Αλβανοί ναι! Μα τέτοια ώρα; Το πρωί έρχονται αυτοί έτσι δεν είναι; Το μεσημέρι δεν βγαίνουν!

Μέλος Α: Μόνο το πρωί ναι!

Μέλος Β: Τι κάνεις έρχεσαι με τα πόδια προς εμάς;

Μέλος Α: Να πάμε μέχρι το αεροδρόμιο λέτε εσείς;

Μέλος Β: Δεν θα πάμε αν λες εσύ ότι θα βρούμε τους Αλβανούς από εκεί!

«Και να σε πιάσουν δεν σου κάνουν τίποτα»

Παράλληλα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην υποομάδα των Ρουμάνων, λόγω της διαρκούς ατιμωρησίας (πλημμεληματικές διώξεις ή κακουργηματικές άνευ στερητικής της ελευθερίας ποινές), είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση ότι η χώρα μας είναι το κατάλληλο σημείο δράσης και ότι όσοι δρουν (κλέβουν) στη χώρα ευημερούν.

symmoria-athina-syllipsi__1_Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω συνομιλία μεταξύ δύο κλεφτών.


Μέλος Α: Φοβάμαι να μην συναντήσω την αστυνομία και πάω και αν θα συναντήσω την αστυνομία:

Μέλος Β: Ρε αδελφέ τι σου κάνει η αστυνομία, θα σου κάνει μια πίπα η αστυνομία, έχεις παρών, αν είχα εγώ, ρε αν είχα εγώ παρών θα έτρεχα από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Μέλος Α: Και με τι φεύγω ρε, με τι θα φύγω, με το τηλέφωνο πάνω μου; Δεν μου κάνει τίποτα., με αφήνει να φύγω, δεν θα με πάνε στα Δικαστήρι!

Μέλος Β: Μα γιατί να σε πάνε;

Μέλος Α: Ρε μα πως αν με παίρνουν, αν με παίρνουν με το τηλέφωνο πάνω μου!

Μέλος Β: Ρε, θα πας, δεν θα το πάρεις, όποτε πας με το μετρό πας χωρίς τηλέφωνο και όταν θα γυρίσεις θα πάρεις ένα ταξί! Θα δώσεις 10 ευρώ!


Ενδεικτική είναι και η παρακάτω συνομιλία


Μέλος Α: Για πες μου και εμένα πως είναι εκεί η κατάσταση. Εκεί στους Έλληνες όπου βρίσκεσαι εσύ.

Μέλος Β: Καλά είναι ρε R.

Μέλος Α: Πως είναι με την αστυνομία θέλω να ρωτήσω;

Μέλος Β: Με την αστυνομία είναι άσχημα τα πράγματα ρε R.

Μέλος Α: Εάν σε πιάνουν στην πρώτη πράξη τι σου κάνουν;

Μέλος Β: Στη πρώτη σε αφήνουν ελεύθερο. Στη δεύτερη, στη τρίτη, οποτεδήποτε σε αφήνουν ελεύθερο.

Μέλος Α: Αυτό ήθελα να ρωτήσω.

symmoria-athina-syllipsi__4_Η κλοπή πορτοφολιού στην Ομόνοια

Αποκαλυπτική είναι και έτερη συνομιλία από την οποία προκύπτει πως κατά τη διάρκεια κλοπής πορτοφολιού στις κυλιόμενες σκάλες στον σταθμό στην Ομόνοια, ο ένας από τους κλέφτες έγινε αντιληπτός από το θύμα του και από άλλους πολίτες, οι οποίοι τον ακινητοποίησαν και του έκαναν σωματικό έλεγχο.

Ο δράστης είχε προλάβει να δώσει το πορτοφόλι σε συνεργό του με αποτέλεσμα να τον αφήσουν ελεύθερο, χωρίς να ειδοποιήσουν την αστυνομία.

Μέλος Α: Ρε αδελφέ, έκαψα (έκλεψα) ένα πορτοφόλι στη συρόμενη, στην Ομόνοια, πρόσεχε στην Ομόνοια…

Μέλος Β: Α!

Μέλος Α: και όποτε κάναμε δεξιά για να πάμε προς την έξοδο, δεν περίμενα, κατέβηκα γρήγορα σ’ αυτήν την πλευρά!

Μέλος Β: Ναι!

Μέλος Α: Και δεν ξέρω πως, τους πεθαμένους του, το κατάλαβε το κορόιδο, γιατί πρόσεχε, αυτός ο…. έλεγε, ρε πρόσεχε γιατί πάω στο ασανσέρ για να το καλέσω, εσύ κάτσε εδώ έξω για να αδειάσω το πορτοφόλι! Ούτε είδα τι λεφτά ήταν, τι τέτοιες,..

Μέλος Β: Α, και σε έκαψε (έκλεψε) νομίζω;

Μέλος Α: Ξέρω και εγώ; Δεν έχω δει τίποτα αδελφέ, δεν είδα φράγκο γιατί κάποια στιγμή ήρθε το κορόιδο, με είδε, και ήρθε όλο το γκρουπ πάνω μου, να φάω το στόμα σου! Και λέω για κοίτα. Και φωνάζω σ’ αυτόν, ρε δώσε τους το πορτοφόλι πίσω γιατί θα με δέσουν και αυτός μπήκε με το πορτοφόλι, να φάω το στόμα σου, στο ασανσέρ και έφυγε!

Μέλος Β: Ρε τρελάθηκες;

Μέλος Α: Τι καταλαβαίνεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι είχε λεφτά στο πορτοφόλι;

Μέλος Β: Βεβαία!

Μέλος Α: Αν έφυγε τρελαμένος με το πορτοφόλι!

Μέλος Β: Και τι έλεγε; Ότι δεν είχε τίποτα, τίποτα, τίποτα;

Μέλος Α: Ότι είχε τριάντα ευρώ, δέκα δολάρια και εκατό και κάτι πολωνοι.

symmoria-athina-syllipsi__3_


Ο διάλογος για τα διαβατήρια

Τέλος εντύπωση προκαλεί και μία συνομιλία μεταξύ των κλεφτών για τις τιμές των διαβατηρίων

Μέλος Α: Ρε συ πόσο κάνουν δύο διαβατήρια βρετανικά;

Μέλος Β: Έως 200. Εκατόν πενήντα έως διακόσια!

Μέλος Α: Και πόσα να ζητήσω; Εκατόν πενήντα;

Μέλος Β: Ρε εσύ εάν έχει δύο να ζητήσεις τριακόσια... Εγώ έδωσα χθες δύο για δύο γερμανούς με εκατόν πενήντα

Πώς χωρίζονταν οι συμμορίες

Διάπραξη κλοπών από Μ.Μ.Μ και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (δύο υποομάδες)

Η μια εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμάνικης καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στις κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους), καθώς και σε χώρους συνάθροισης τουριστών και πολιτών στο κέντρο της Αθήνας.

Για την εγκληματική τους δράση, τα μέλη διαμόρφωναν κατάλληλες συνθήκες, κατά τις οποίες δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους. Με την επίτευξη του στόχου τους, συγκέντρωναν τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας ταξί μετέβαιναν σε σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους.

Όταν τα κλοπιμαία περιλάμβαναν κάρτες ανάληψης, διαφοροποιούσαν τη δράση τους και σε περίπτωση που ο κωδικός PIN βρισκόταν μέσα στο πορτοφόλι, προέβαιναν σε άμεση ανάληψη χρημάτων μέσω Α.Τ.Μ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση αφαιρούσαν τα χρήματα μέσω μηχανημάτων POS που διατηρούσαν στις οικίες τους.

Για την αποφυγή της ταυτοποίησής τους, χρησιμοποιούσαν κατάλληλο ρουχισμό, δρούσαν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ άλλαζαν συνεχώς τόπο διαμονής (ξενοδοχεία και δωμάτια βραχυχρόνιας μίσθωσης)

Η έτερη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν ομοίως σε κλοπές στα Μ.Μ.Μ. και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας, χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα οχήματα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε αυτή, αφού όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.

Διακίνηση ναρκωτικών

Η υποομάδα απαρτιζόταν από -46- μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην Ανατολική Αττική, με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και λειτουργία. Διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων

Τα 19 μέλη της εν λόγω υποομάδας, προμήθευαν «πελάτες» με παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, έχοντας καταρτήσει ειδικό τιμοκατάλογο για έκαστο χαρτονόμισμα (χαρτονόμισμα των 100, 50 και 20 ευρώ προμηθεύονταν με αντίτιμο 30, 15 και 5 ευρώ αντίστοιχα).

Κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. οχημάτων και οικιών

Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν -19- μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους.

Κλεπταποδόχοι οργάνωσης

Η εν λόγω υποομάδα, αποτελούμενη από -24- μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία αποθήκευαν είτε στις οικίες τους είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Συγκεκριμένα μέλη της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδόμησης των συμμοριών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από -120- έρευνες σε καταστήματα, οικίες και χώρους «καβάτζες», όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

–73.725– ευρώ,
–697– δολάρια,
τραπεζική επιταγή αξίας –14.000– ευρώ,
–16.203– γραμμάρια κάνναβης,
–159,35– γραμμάρια κοκαΐνης,
–18,17– γραμμάρια ηρωίνης,
–0,4– γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
–281– ναρκωτικά δισκία διαφόρων μαρκών,
-7– ζυγαριές ακριβείας και τρίφτης,
–3– όπλα και –3– καραμπίνες,
-198– φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
–14– μαχαίρια, πτυσσόμενο γκλοπ, σιδερογροθιά, ξιφολόγχη και tazer,
-3- αλεξίσφαιρα,
ασύρματος,
–8– αυτοκίνητα και –8– μοτοσυκλέτες,
–461– κινητά τηλέφωνα,
πλήθος καρτών SIM,
–93– τάμπλετ, –17– λάπτοπ και –2– drone,
πλήθος συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί αναγνώστες κειμένου, οθόνες, πληκτρολόγια κ.τ.λ.,
–4- φωτογραφικές μηχανές,
–123– ταξιδιωτικά έγγραφα,
πλήθος από χαρτονομίσματα διάφορων ξένων χωρών,
–425– χαρτονομίσματα του ευρώ καταφανώς πλαστά,
–13– άδειες κυκλοφορίες οχημάτων,
–45– ρολόγια,
πλήθος κοσμημάτων και τιμαλφών και
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπλόκο του ΣτΕ στην ανάπλαση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο

Οι διάλογοι της συμμορίας που έκλεβε στο μετρό: «Δεν πάω πια στη μπλε, στην πράσινη κάνουμε λεφτά»

Europol: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις στην ΕΕ - Ξεπλένουν χρήμα σε real estate και τουρισμό

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης