«Άδειασμα» στον Σούνακ και από το Βρετανικό Μουσείο - «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»

«Άδειασμα» στον Σούνακ και από το Βρετανικό Μουσείο - «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τα Γλυπτά»

Ο διευθυντής του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία ώστε τα Γλυπτά «είτε ο Σούνακ συναντήσει τον Μητσοτάκη είτε όχι»

glipta-arthrou
Μεγαλώνει το κύμα δυσαρέσκειας κατά του Βρετανού πρωθυπουργού μετά την πολιτικά απρεπή κίνησή του να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο. Η νέα επίκριση σε βάρος του Ρίσι Σούνακ γίνεται από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Την δέσμευσή του να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μάρμαρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα «ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σουνάκ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», εξέφρασε ειδικότερα ο διευθυντής σε podcast που έκανε του Political Currency.

Ακούστε το podcast:



Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός των Συντηρητικών, δήλωσε ότι ήταν σαφές από τα γεγονότα, αυτή την εβδομάδα, ότι η κυβέρνηση του Σουνάκ δεν θα υποστήριζε μια ανταλλαγή

Επανέλαβε ωστόσο τα εξής: «αναζητούμε με την ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του μουσείου» μια ρύθμιση που θα επέτρεπε τα Γλυπτά να εκτεθούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία όπου τα γλυπτά θα περνούν χρόνο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, με τους «ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται σε εμάς ως αντάλλαγμα».

«Και αυτό είναι, νομίζω, κάτι που αξίζει να ερευνηθεί. Και μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει είτε όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει μάλλον αυτή την εβδομάδα. Προφανώς γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη Συντηρητική Κυβέρνηση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είπε επίσης ότι ενώ στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου, δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο. Και αν δεν αλλάξετε τον νόμο, τότε δεν υπάρχει καμία προοπτική σύντομα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα. Και, κατά τη γνώμη μου, ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Μουσείου της Ακρόπολης

Απάντηση έδωσε νωρίτερα και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, επισημαίνεται πως «πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης

«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα.

Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης

Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης».

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Βασιλικός: Ο λογοτέχνης-ρεπόρτερ που καθιέρωσε το «Ζ» ως παγκόσμιο σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα

Σουηδία: Ένοχοι πέντε έφηβοι για τη δολοφονία οδηγού ταξί – Ανήλικη τον είχε κατηγορήσει για βιασμό

«Blackout challenge» σε δημοτικό σχολείο - 8χρονη μαθήτρια στη βόρεια Ελλάδα κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης