Κακοκαιρία Daniel - Λάρισα: Αγωνία από τον φουσκωμένο Πηνειό - «Τις τελευταίες ώρες ανεβαίνει πιο γρήγορα το νερό»

Κακοκαιρία Daniel - Λάρισα: Αγωνία από τον φουσκωμένο Πηνειό - «Τις τελευταίες ώρες ανεβαίνει πιο γρήγορα το νερό»

Ακόμα και με... ποδήλατα φεύγουν από πλημμυρισμένες περιοχές - Βγήκαν βάρκες στη συνοικία του Αγίου Θωμά

larisa-makk
Ώρες αγωνίας ζουν κάτοικοι περιοχών της Λάρισας καθώς βλέπουν τα νερά από τον «φουσκωμένο» Πηνειό να καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στο protothema.gr «τις τελευταίες ώρες ανεβαίνει πιο γρήγορα το νερό» ενώ παράλληλα προσπαθούν ακόμα και με ποδήλατα να μετακινηθούν προς άλλες περιοχές της Λάρισας.Κλείσιμο


«Από τις 12 το βράδυ ξεκινησε αυτό. Δεν ξέρουμε τι έχει σωθεί και τι έχει μείνει. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο» λέει άλλος κάτοικος της συνοικίας του Αγίου Θωμά στη Λάρισα.«Στο σπίτι μας έχει 80 πόντους νερό και ανεβήκαμε πιο ψηλά, έχει γίνει χαμός», «μέσα σε 3 ώρες έγιναν όλα, χάθηκαν τα πάντα. Προλάβαμε να πάρουμε μόνο μια βαλίτσα ο καθένας» προσθέτουν άλλοι κάτοικοι της πόλης.


Στην ίδια συνοικία οι κάτοικοι επιστράτευσαν μέχρι και βάρκες για να μπορούν να μετακινηθούν λόγω του νερού που έχει συσσωρευτεί.


Σε βίντεο από το aera.gr αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η έκταση των πλημμυρών στη Λάρισα και τις γύρω περιοχές από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού.

Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής οι πληροφορίες έλεγαν ότι το ύψος της στάθμης του Πηνειού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας. 


Λίγο πριν τις 10 το πρωί, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιτελών της Πυροσβεστικής ήταν οι εργατικές κατοικίες της Λάρισας προς Γιάννουλη και η περιοχή Jumbo.

Όπως εξηγούσαν στο protothema.gr δεδομένου ότι η ροή του Πηνείου δεν είναι ευθεία, τα πιο επικίνδυνα σημεία για υπερχείλιση είναι στις στροφές του ποταμού εκεί όπου παρουσιάζεται, κατά τις ίδιες πηγές, το φαινόμενο του «ντρεσάζ».

«Ήμασταν μέσα, δεν περιμέναμε να ανέβει η στάθμη του νερού. Από χθες το βράδυ γύρω στις 10:30 άρχισε η υπερχείλιση. Από εκεί και μετά έφερνε συνέχεια. Δεν είχαμε άλλον τρόπο να φύγουμε» λέει κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr


Σε τμήμα της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην πόλη της Λάρισας που γειτνιάζει με τον Πηνείο, τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ από αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές και κάτοικοι λένε ότι το νερό φτάνει – ίσως και να ξεπερνά – τα γόνατά τους.

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ένα ακόμη σημείο στην πόλη της Λάρισας, όπου τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα, είναι στην οδό Σεφέρη, κοντά στη διασταύρωση με την οδό Αεροδρομίου.

larisa-plimira
larisa-plimira2

Παράλληλα ο δήμος Λάρισας στις 9:50 το πρωί της Παρασκευής να αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται εκατέρωθεν της Παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. «Λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, στην περιοχή του Κουλουρίου υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο διακοπής της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Παλιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Καλούνται όσοι βρίσκονται στις επιχειρήσεις εκατέρωθεν της παλιάς εθνικής, από τη διασταύρωση Συκουρίου έως και τη διασταύρωση Κουλουρίου, να αποχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν από τα νερά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

❗Να αποχωρήσουν όσοι βρίσκονται εκατέρωθεν της Παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Λόγω των πλημμυρικών...

Posted by Δήμος Λαρισαίων on Thursday, September 7, 2023


Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ λίγο πριν τις 8 το πρωί «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Λάρισας αντίκρισαν εικόνες που είχαν χρόνια να δουν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, στο ύψος της γέφυρας Αλκαζάρ, με τα νερά να πλησιάζουν στη γέφυρα. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει απαγορευτεί η διέλευση των πολιτών από την πεζογέφυρα Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς έχουν τοποθετηθεί κορδέλες ενώ σακιά με άμμο βρίσκονται στο ύψος των διαδρόμων που οδηγούν στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού, η οποία διαπερνά την πόλη.

larissa_pineios___2_
larissa_pineios___4_
larissa_pineios___3_
larissa_pineios___5_
larissa_pineios___1_

Στη συνοικία των Αμπελοκήπων επιστρατεύτηκε φορτωτής προκειμένου να «επιστρέφει» τα νερά στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού ενώ έχουν τοποθετηθεί και αναχώματα, ώστε το νερό να μην προχωρήσει προς το εσωτερικό της συνοικίας

«Ο Πηνειός έχει καλύψει ήδη όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις που υπάρχουν για κάθε ποτάμι όταν φουσκώνει» δήλωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Για τον λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης, όπως φαίνεται και στο βίντεο του tirnavospress.

Λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Φαρκαδόνας, με την Πολιτική Προστασία να τους καλεί αν βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν προς Γριζάνο και αν βρίσκονται στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος να απομακρυνθούν προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού.


Για δύσκολο 24ωρο κάνει λόγο ο δήμος Λάρισας

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού: Στα 9,5 μέτρα η στάθμη, φοβούνται για τις Εργατικές Κατοικίες στη Λάρισα

Αγωνία για τους αγνοούμενους και τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τις λάσπες του θεσσαλικού κάμπου

Ποιοι λιμενικοί ελέγχονται πειθαρχικά μετά τον θάνατο του Αντώνη - Αναταράξεις και παραιτήσεις στην Attica Group
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης