Στα «χαρακώματα» δήμαρχος και μητροπολίτης στις Σέρρες λόγω κτιρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς

Στα «χαρακώματα» δήμαρχος και μητροπολίτης στις Σέρρες λόγω κτιρίου της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς

Το κτίριο παραχωρήθηκε στον οικείο μητροπολίτη και όχι στον δήμο Σιντικής που το διεκδικεί για μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο

serres
Μία απόφαση του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) παραμονές Εθνικών Εκλογών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον δήμο Σιντικής στις Σέρρες, βγάζοντας στα… «χαρακώματα» τον δήμαρχο Φώτη Δομουχτσίδη και τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο με «μήλον της Έριδος» το κτίριο της πρώην Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς (ΛΑΦ) της πόλης.

Το κτίριο διεκδικεί τα τελευταία 15 χρόνια ο δήμος Σιντικής προκειμένου να το μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και η τοπική Μητρόπολη που αιτήθηκε την παραχώρησή της προκειμένου να στεγάσει σε αυτό γραφεία και Εκκλησιαστικό Μουσείο. Να σημειωθεί πως ο δήμος Σιντικής είχε αιτηθεί από το ΤΕΘΑ ακόμη και την εκμίσθωση της πρώην ΛΑΦ, με αντίτιμο στο οποίο θα είχε καταλήξει.

Αν και το αίτημα το δήμου Σιντικής είναι παλαιότερο, και λύνει ένα σοβαρό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας, στις 13.4.2023 η Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, παραβλέποντας και τη σχετική νομοθεσία. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δ.Σ. Σιντικής και του Κ.Σ. Σιδηροκάστρου, που προχώρησαν σε ψηφίσματα που είχαν αποσταλεί στην διοίκηση του ΤΕΘΑ, στους τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την παρέμβασή τους.

Το ψήφισμα του Δ.Σ. Σιντικής (25/4/2023) ανέφερε για το κτίριο της ΛΑΦ και το αίτημα παραχώρησης στον οικείο δήμο: «Έχει οικοδομηθεί στη γη που ανήκει σε όλους και όλες τους Σιδηροκαστρινούς δημότες και δημότισσες και στην έδρα του Δήμου Σιντικής, που δεν έχει ένα δικό του Πολιτιστικό Κέντρο - Πολυχώρο Εκδηλώσεων. Η χρήση και η κατοχή του ιστορικά διεκδικείται από τον παλαιό Δήμο Σιδηροκάστρου και σύγχρονο Δήμο Σιντικής συνεχώς από το 2005 και από τρεις Δημάρχους, γιατί θα πρόσφερε στέγη στο μουσειακό υλικό των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης, αίθουσα εκδηλώσεων – διαλέξεων από ανθρώπους της Τέχνης, της Επιστήμης και της Διανόησης, αιτία συγκέντρωσης και έκθεσης στο κοινό όλων των σημαντικών αρχαιολογικών συλλογών που έχουν κατά καιρούς ανασκαφεί και ανακαλυφθεί στην περιοχή και όλου του πολεμικού υλικού που συγκεντρώθηκε από την Ιστορική Μάχη των Οχυρών. Ως εκ τούτου να αποτελέσει κοιτίδα μορφωτικών δραστηριοτήτων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες κι έναν μοχλό πολιτιστικής και οικονομικής –τουριστικής ανάπτυξης για τη φτωχή , ακριτική μας περιοχή που δοκιμάζεται από την υπογεννητικότητα, τη μετανάστευση, την απόσταση από τα εξελιγμένα αστικά κέντρα».

Η Κίνηση Πολιτών «Η Λέσχη Αξ/κων Σιδηροκάστρου» (https://www.facebook.com/Oxi.Sti.Mitropoli) που συστάθηκε προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση του ΤΕΘΑ, έχει αφήσει ευθέως αιχμές για πολιτική παρέμβαση υπέρ της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, λόγω εκλογών. Ενώ ο δήμαρχος Σιντικής «φωτογράφισε» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο επισκέφθηκε το Σιδηρόκαστρο και είχε ιδιαίτερο τετ α τετ με τον μητροπολίτη Μακάριο.

Παρά τις αντιδράσεις και τις υποσχέσεις για «πάγωμα» της απόφασης, το ΤΕΘΑ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, μόλις μέσα σε 29 ημέρες. Πρωτόγνωρο γεγονός για τους τρόπους ρυθμούς και λειτουργίας που μας έχει συνηθίσει το ΝΠΔΔ που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα οι εκκλήσεις προς τον Μητροπολίτη Μακάριο να υποχωρήσει υπέρ του δήμου Σιντικής και της τοπικής κοινωνίας, έπεσαν στο κενό με τον ίδιο να παραμένει ανένδοτος ξεκινώντας άμεσα και εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου, διχάζοντας έτσι περεταίρω την τοπική κοινωνία. Μετά τις εξελίξεις αυτές το Δ.Σ. Σιντικής επανήλθε στο θέμα, με τον επικεφαλής της δημοτικής Αρχής και των τριών -από τις τέσσερις- παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να τάσσονται κατά της απόφασης του ΤΕΘΑ, ζητώντας την ανάκληση της, και χαρακτηρίζοντάς την «άδικη» και «προκλητική».

Βολές προέδρου της ΚΕΔΕ

Για «απαράδεκτη απόφαση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ΕΡΑ Σερρών. «Το θεωρώ απαράδεκτο, ανεκδιήγητο, δεν ξέρω τι άλλες λέξεις μπορώ να χρησιμοποιήσω γι’ αυτό το οποίο έχει γίνει, και με τον τρόπο τον οποίο έχει γίνει, διότι πρώτον το ΤΕΘΑ δεν φημίζεται για την ταχύτητά του, έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολλοί δήμοι για πάρα πολλά χρόνια, και πραγματικά απορώ πως ξαφνικά βρέθηκαν λύσεις, στις οποίες δεν μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι δήμοι και οι δημοτικές αρχές να βρούνε, να βρίσκονται έτσι ξαφνικά, για ακίνητα τα οποία προφανώς, προφανέστατα και θα πρέπει να ανήκουν ή να γυρίσουν στους πολίτες και στους δήμους» δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος : «Οι δήμοι έχουν τον τρόπο το έχουν αποδείξει διαχρονικά να βρούνε τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης στα ακίνητα αυτά συνεπώς πέρα που το θεωρώ πολιτικά απαράδεκτο, να υπάρχουν τέτοιου είδους επεμβάσεις και μάλιστα από θεσμούς όπως είναι η εκκλησία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είναι απαράδεκτο και από την μεριά του ΤΕΘΑ, ενώ είχαν γίνει όλες αυτές οι κινήσεις από την μεριά των Δήμων, χωρίς καμιά πρότερα ειδοποίηση τα ακίνητα αυτά να περνάνε σε φορείς οι οποίοι δεν διαφωνώ είναι επίσης φορείς που εξυπηρετούν οι απευθύνονται στους πολίτες αλλά ο πάντα πρώτος είναι οι δήμοι» ζητώντας την ανάκληση της express απόφασης του ΤΕΘΑ.

Προσφυγή κατά ΤΕΘΑ

Κλείσιμο
Πλέον τόσο ο δήμος Σιντικής όσο και η Κίνηση Πολιτών «Η Λέσχη Αξ/κων Σιδηροκάστρου στο Δήμο Σιντικής» έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά του ΤΕΘΑ, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση στην περιοχή.

Στις 19.6.2023 ο δήμος Σιντικής κατέθεσε «Αίτηση Θεραπείας» προς το Δ.Σ. του ΤΕΘΑ, επικαλούμενο -μεταξύ άλλων- πως σύμφωνα με το ν.3883/2010 ακίνητα ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ «μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδίως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την παραχώρηση της χρήσης εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος». Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης επισημαίνει στο ΤΕΘΑ : «πως είναι δυνατόν να αγνοεί πέντε προηγούμενες αιτήσεις εδώ και μία εικοσαετία περίπου του Δήμου, που ζητούσε να του παραχωρηθεί το επίμαχο ακίνητο, όταν ο νόμος δίδει απόλυτη προτεραιότητα (ΙΔΙΩΣ) στους ΟΤΑ; Όταν ο Δήμος Σιντικής με την τελευταία του πρόταση, ζητά ακόμα και μίσθωση, εννοείται “επ΄ ανταλλάγματι” και το ΤΕΘΑ προτιμά να του παραχωρήσει αδαπάνως στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου;».

Εξώδικη διαμαρτυρία προς την Διοικητική Επιτροπή του ΤΕΘΑ κατέθεσε και η Κίνηση Πολιτών «Η Λέσχη Αξ/κων Σιδηροκάστρου στο Δήμο Σιντικής», επισημαίνοντας τα όσα ρητά αναφέρουν σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας, δίνοντας προτεραιότητα σε ΝΠΔΔ που είναι οι ΟΤΑ και όχι οι κατά τόπους Μητροπόλεις. «Ο Δήμος αγκαλιάζει τον κάθε δημότη του ενώ η Μητρόπολη όχι. Ο Δήμος είναι το κατ εξοχήν ΝΠΔΔ που εκδίδει κανονιστικές και καταλογιστικές αναγκαστικές πράξεις, αντίθετα με την μητρόπολη η οποία δεν μπορεί να εκδώσει αναγκαστικές πράξεις όπως ένα ΝΠΔΔ. Η Μητρόπολη δεν έχει την ισχύ του Δήμου. Έτσι λοιπόν, το μόνο ΝΠΔΔ που μπορεί να του παραχωρηθεί η χρήση του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις είναι ο Δήμος. Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει άμεσα να αποσυρθείτε από την σύμβαση που έχετε υπογράψει και να ανοίξει ο δρόμος στην παραχώρηση της στον Δήμο ο οποίος είναι αρμόδιος» αναφέρει -μεταξύ άλλων- το Εξώδικο που κατέθεσε εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο Σερραίος δικηγόρος Γιάννης Γιάντσιος, ο οποίος ζητάει περεταίρω εξηγήσεις από το ΤΕΘΑ «Να μας εξηγήσετε, από πού κι ως που, ο Δήμος Σιντικής ως ΝΠΔΔ μπορεί να αντικατασταθεί από την Μητρόπολη η οποία δεν αντιπροσωπεύει όλους του Έλληνες πολίτες, δημότες, σε αντίθεση με τον Δήμο που αντιπροσωπεύει κατ εξοχήν τον κάθε πολίτη η δημότη αυτής της χώρας (καθολικό δημόσιο συμφέρον). Η Ελληνική Δημοκρατία, ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι ένα θεοκρατικό κράτος αλλά στηρίζεται στην Δημοκρατία και το Σύνταγμα της. Δεν μπορεί να παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου απ΄ όσο «ψηλά» κι αν έρχονται» σημειώνει.

Οι ενέργειες του δήμου Σιντικής όσο και της Κίνησης Πολιτών κατά της απόφασης του ΤΕΘΑ, αναμένεται να ενταθούν μετά τις εκλογές της Κυριακής και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν, ο δήμος Σιντικής σκοπεύει να ζητήσει την κινητοποίηση όλων των Σερραίων Βουλευτών που θα εκλεγούν, ώστε να υπάρξει παρέμβαση προς τη νέα κυβέρνηση για ανατροπή της απόφασης του ΤΕΘΑ που σύμφωνα με τον δήμαρχο Φώτη Δομουχτσίδη: «είναι βαθιά ταπεινωτική για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για τον Δήμο Σιντικής. Ιδιαίτερα δε θίγει τον λαό του ακριτικού Σιδηροκάστρου, μιας πόλης Προμαχώνα στα βόρεια σύνορα της χώρας».



Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλίδα ανακάλυψε ότι την είχαν βιάσει 83 άνδρες - Τη νάρκωνε ο σύζυγός της και τους καλούσε σπίτι

Σε μισογκρεμισμένο σπίτι δολοφόνησαν την Αναστάζια - Στον ανακριτή ο Μπαγκλαντεσιανός

Η στιγμή που σκάει δακρυγόνο στο Waterboom και προκαλεί χάος - Δείτε βίντεο


----------------


Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης