Κύπρος: Έδωσαν 2 εκατ. ευρώ για να κόβουν τηλέφωνα φυλακισμένων και τελικά κόβουν των πολιτών

Κύπρος: Έδωσαν 2 εκατ. ευρώ για να κόβουν τηλέφωνα φυλακισμένων και τελικά κόβουν των πολιτών

Επηρεάζονταν οι κάτοικοι γύρω από τις φυλακές - Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους

filakes_kiprou
Χωρίς σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων είναι οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου, καθώς η εταιρεία που ανέλαβε να το «αναβαθμίσει» ώστε να αποκόπτονται και οι συχνότητες 5G… τελικά το υποβάθμισε και πλέον λειτουργούν όλες οι συχνότητες (2G, 3G, 4G και 5G).

Το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων από κατάδικους είχε αναδειχθεί σε πρόβλημα που έχρηζε προτεραιότητας για λύση, με την επίκληση της οργάνωσης εγκληματικών ενεργειών μέσα από τις φυλακές κάτι που δεν αποδείχθηκε.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπεγράφη με ελληνική εταιρεία, το αναβαθμισμένο σύστημα απενεργοποίησης θα έπρεπε να είχε παραδοθεί τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο με την επίκληση διαφόρων δικαιολογιών (πόλεμος στην Ουκρανία, έλλειψη εξοπλισμού κλπ) δόθηκαν πέραν των 12 παρατάσεων και μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την εργασία.

Χωρίς τηλέφωνα πολίτες

Το σύστημα παρουσίαζε συνεχώς αποκλίσεις με αποτέλεσμα κατά τους ελέγχους να διαπιστωθεί πως αντί να κόβεται το τηλεφωνικό σήμα και το διαδίκτυο, εντός των Φυλακών, επηρεάζονταν οι κάτοικοι γύρω από τις φυλακές οι οποίοι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους.

Παράπονα διατυπώθηκαν και από την πρεσβεία της Βρετανίας η οποία βρίσκεται δίπλα από τις Φυλακές και μάλιστα έγιναν παρατάσεις και το υπουργείο εξωτερικών.

Ήθελαν παρακολούθηση

Η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου σε απόρρητη επιστολή της, είχε δώσει οδηγίες να ενεργοποιηθεί λογισμικό, το οποίο δεν θα απέκοπτε το σήμα αλλά θα συνέλεγε τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Στην πρόθεση αυτή είχε αντιδράσει η διεύθυνση των Φυλακών, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αφού θα συλλέγονταν τα δεδομένα όχι μόνο κρατουμένων που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, αλλά και πολιτών που επικοινωνούσαν μαζί τους εκτός φυλακών όπως και των περιοίκων, αλλά και των δικηγόρων, δημοσιογράφων και επισκεπτών στον χώρο των Φυλακών.

Στον ίδιο χώρο βρίσκονται τα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου έχει ταφεί οι ήρωες της ΕΟΚΑ που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς. Τον χώρο αυτό τον επισκέπτονται χιλιάδες άτομα αλλά και επίσημοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της υπουργού όλα τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που θα συλλέγονταν θα διαβιβάζονταν στην αστυνομία, χωρίς να υπάρχει δικαστικό ένταλμα ή σαφής ένδειξη για διάπραξη κάποιου αδικήματος.

Στον αέρα €2.000.000

Το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές της Κύπρου έχει στοιχίσει περίπου €2.000.000 και δεν λειτουργεί. Παρά το ότι το αρμόδιο υπουργείο Επικοινωνιών θα έπρεπε να διακόψει το συμβόλαιο και να το ακυρώσει, δεν έχει κάνει καμία ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να παρέμβει η Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους ζητώντας εξηγήσεις.

Κλείσιμο
Σε επιστολή την 1η Φεβρουαρίου προς το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του υπουργείου Επικοινωνιών, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητάει εξηγήσεις για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην παράδοση του συστήματος αλλά και για τους λόγους που δεν διακόπηκε το συμβόλαιο παρά τις προειδοποιήσεις στην εταιρεία που ανέλαβε το έργο.

Όπως αναφέρουν πηγές του protothema.gr, η Ελεγκτική Υπηρεσία στην επιστολή της αναφέρει πως λόγω «του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τη συμβατική ημερομηνία παραλαβής του συστήματος όπως και από την διορία που δώσατε στην ανάδοχο εταιρεία, καθώς και λόγω της σημαντικότητος του συστήματος» να ενημερώσετε για το τι ενέργειες έχουν γίνει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Και η επιστολή συνεχίζει, αναφέροντας πως αφού δόθηκε προειδοποίηση στην εταιρεία για τερματισμό του συμβολαίου και παρά το ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση δεν έγινε καμία ενέργεια για τερματισμό «συνιστά κάκιστο χειρισμό της σύμβασης και υποσκάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της αναθέτουσας αρχής».

Ειδήσεις σήμερα:

«Οι Έλληνες ήρθαν τελικά νύχτα, για να μας βοηθήσουν», γράφουν Τούρκοι στα social media

Στη Νέα Δημοκρατία ο πρώην εκπρόσωπος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Σπύρος Καρανικόλας

Βίντεο: Ο 7χρονος Αχμέτ σώθηκε μετά από 70 ώρες - «Εχω σχολείο αύριο» το πρώτο που είπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης