Σήμερα η απόφαση για το εάν οι πλειστηριασμοί μπορούν να περάσουν στα χέρια των funds

Σήμερα η απόφαση για το εάν οι πλειστηριασμοί μπορούν να περάσουν στα χέρια των funds

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» θα μπορούν να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα

akinita-athinas
Μια καυτή πατάτα με οικονομικές, πολιτικές, τραπεζικές και κοινωνικές διαστάσεις έχουν στα χέρια του οι αρεοπαγίτες που θα συμμετέχουν στην σημερινή Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου.

Σήμερα θα συζητηθεί στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εάν έχουν τη δυνατότητα οι διαχειριστές των δανείων (funds) να πλειστηριάζουν ακίνητα δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων είναι κόκκινα λόγω της αδυναμίας καταβολής των δόσεων τους.

Η υπόθεση αυτή αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό δανειοληπτών οι οποίοι μετά την εφαρμογή των σκληρών μνημονίων, την οικονομική κρίση που ακολούθησε και τις επιπτώσεις στην οικονομία που προκάλεσε το καθεστώς του COVID-19 είχαν αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις (δόσεις δανείων). Έτσι, τα κόκκινα δάνεια τους πουλήθηκαν πλέον σε funds είτε της αλλοδαπής είτε θυγατρικών εταιρειών των Ελληνικών Τραπεζών.

Στην προκειμένη περίπτωση θα απασχολήσει σήμερα, τους αρεοπαγίτες fund που έχει έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το οποίο κατέστη ειδικός ανάδοχος ελληνικής τράπεζας. Με άλλα λόγια Ελληνική Τράπεζα πούλησε κόκκινα δάνεια σε fund της Ιρλανδίας’

Κλείσιμο
Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων αγόρασαν την προηγούμενη διετία οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) από ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν για τη νομιμοποίησης των διαχειριστών δανείων (funds) να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, κ.λπ.

Και αυτό, γιατί με το προγενέστερο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο (3156/2003) δεν μπορούσαν να προβούν σε δικαστικές ενέργειες οι servicers ή funds εφόσον τα καθυστερούμενα δάνεια (κόκκινα δάνεια) τους είχαν παραχωρηθεί.

Αντίθετα, με το μεταγενέστερο νομοθετικό καθεστώς (ν. 4354/2015) δεν μπορούν να πραγματοποιούν διαδικαστικές πράξεις αντί του δικαιούχου της απαίτησης (Τράπεζας).

Δηλαδή, ο νόμος του 2003 δεν επέτρεπε στα funds να γίνονται διάδικοι και να πραγματοποιούν δικαστικές ενέργειες, ενώ ο νόμος του 2015 άναψε το πράσινο φως στους servicers να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, κ.λπ.

Έτσι, η κατά 180 μοίρες αντίθεση μεταξύ δύο νόμων που απέχουν χρονικά μεταξύ του 12 χρόνια και ψηφίστηκαν υπό διαφορετικό πολιτικό καθεστώς, δημιούργησε δυο αντίθετες πρακτικές με αντίθετα οικονομικά συμφέροντα.

Από την μία είναι τα funds και όλο το τραπεζικό σύστημα και από την άλλη είναι οι δανειολήπτες που τα κόκκινα δάνεια τους πουλήθηκαν στα funds.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι οι εταιρείες των διαχειριστών δανείων (funds) απασχολούν σήμερα περίπου, 2.300 άτομα και ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Κάτι που καταδεικνύει ότι απασχολούν ένα σεβαστό αριθμό εργαζομένων και συμβάλουν στην μείωση της ανεργίας, κάτι το οποίο εξυπηρετεί την οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι στην εξουσία.

Όλο αυτό το περασμένο χρονικό που έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις ασκήθηκαν ποικίλες πιέσεις οι οποίες κορυφώθηκαν μέσα στο περασμένο έτος, με αποτέλεσμα το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 1873/2022 απόφασή του (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του Α.Π. Θεόδωρος Κανελλόπουλος), ομόφωνα να παραπέμψει το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, αλλά και για την ενότητα της νομολογίας.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι υπήρξε προηγούμενα άλλη απόφαση του ίδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου (Α2) η υπ΄ αριθμ. 822/2022 (πρόεδρος ο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης), η οποία δεν επέτρεπε στις εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια και να υποστηρίζουν το δικαίωμα τους να προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής, που είναι το προοίμιο ενός πλειστηριασμού ακινήτου από μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταιγίδες, χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τη νύχτα

Η IBM καταργεί 3.900 θέσεις εργασίας


Αποχώρησε η Καρολίνα Ζακλίν Καλύβα από το Survivor, η αντίδραση του Μάριου - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης