Καιρός: «Κύμα» ζέστης με 38άρια και ισχυρά μελτέμια μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Καιρός: «Κύμα» ζέστης με 38άρια και ισχυρά μελτέμια μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές σήμερα Παρασκευή, δείτε χάρτη

kairosaurio-kairossk
Καλοκαιρία θα επικρατεί για αρκετό διάστημα στη χώρα μέσα στην «καρδιά» του Ιουλίου, το μελτέμι θα επιμένει αρκετά ισχυρό σήμερα με τις ριπές να φτάνουν στο κεντρικό Αιγαίο και τα 9 με 10 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα ανεβαίνει σταδιακά, φτάνοντας την Κυριακή και τους 37 με 38 βαθμούς τοπικά.

Αν και από την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη θα έχουμε μια μικρή πτώση, από την Τετάρτη  και μέχρι τις 25 περίπου του μήνα ο υδράργυρος θα πάρει και πάλι την ανηφόρα και μένει να δούμε τα επόμενα 24ωρα το πόσο θα μας επηρεάσει τελικά ο καύσωνας  που ταλαιπωρεί την Ευρώπη κι αν θα έρθει και σ’ εμάς ή απλώς θα συνεχίσουμε με το πολυήμερο «κύμα» ζέστης.

Ο καιρός με μια ματιά

-Βελτιωμένος καιρός στις περισσότερες περιοχές
-Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο σε πρόσκαιρη άνοδο περί τους 38 βαθμούς Κελσίου με πτώση από Δευτέρα
-Οι άνεμοι θα έχουν μέγιστη ένταση τα 6-7 μποφόρ

Η περαιτέρω τάση της θερμοκρασίας μετά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος είναι ανοδική και αυτό φαίνεται στο μετεώγραμμα της Αθήνας που μετά τις 22 Ιουλίου υπάρχει η τάση για επικράτηση θερμοκρασιών πάνω από 5 βαθμούς από τις κανονικές τιμές για την εποχή με πενθήμερη διάρκεια πολύ υψηλών θερμοκρασιών, όπως καταγράφει ο διευθυντής της ΕΜΥ  Θοδωρής Κολυδάς

Κλείσιμο
kairos-kausonas-kolidas

Την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες προβλέπεται αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 34 και 36 βαθμών Κελσίου.

kairosparaskeui-emy


Πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές την Παρασκευή

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ιδιαίτερα δυσμενεις αναμένεται να διατηρηθούν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και την Παρασκευή 15.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να διατηρηθούν οι ενισχυμένοι Β/ΒΑ άνεμοι σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Παρασκευή 15.07.2022 αναμένουμε (Εικόνα 1):

Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Κ. και Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

pirkagies-fotiatora-kairos-emy



Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Παρασκευή 15.07.2022 (Εικόνα 2):

Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίο, Λέσβο, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Αρκαδίας, της Σάμου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

kairos-foties-emy

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και το Σαββατοκύριακο 16-17.07.2022 στην ανατολική και νότια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, της Εύβοιας και τμημάτων της Πελοποννήσου και των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME* του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

Ο καιρός το Σάββατο

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά και θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

kairostora_kairossavvato


Ο καιρός την Κυριακή

Στην Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά αίθριος καιρός, από τις προμεσημβρινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες έως έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και του νοτιοανατολικού Αιγαίου τους 35 με 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

kairostora-kairoskiriaki-kairosaurio



Ειδήσεις σήμερα:

Έλον Μασκ: «Τρολάρει» NASA και… συνωμοσιολόγους για τις εικόνες από το σύμπαν

Χτύπησε τη γυναίκα του και την κόρη της που πήγε να τη σώσει

Πάτρα: Ο 49χρονος λίγες ώρες πριν πεθάνει έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης