Καιρός: Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού - Τους 42 βαθμούς θα «αγγίξει» η θερμοκρασία

Καιρός: Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού - Τους 42 βαθμούς θα «αγγίξει» η θερμοκρασία

Πότε ξεκινάει ο καύσωνας - Ποια θα είναι η χειρότερη μέρα και σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος

kauswnas_sintagma_art
Ισχυρό κύμα καύσωνα προβλεπόμενης έντασης αλλά απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας έρχεται από την Τετάρτη στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr για τις υψηλές θερμοκρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης όπου σε τοπικό επίπεδο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Τετάρτη θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα εισέλθουν στη χώρα μας και θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατακόρυφα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Φαίνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε δύο πολύ ζεστές ημέρες και την Παρασκευή,απλώς την Παρασκευή στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας δηλαδή στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα πέσει ελαφρώς ο υδράργυρος γιατί θα ενισχυθούν οι βοριάδες. Παρόλα αυτά για την Παρασκευή σε περιοχές της κέντρονότιας ηπειρωτικής Ελλάδας θα έχει ζέστη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Απλώς δεν θα είναι τόσο έντονο στην Αττική. Την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη θα σκαρφαλώσει τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον μετρωρολόγο, αυτό το κύμα ζέστης θα έχει απροσδιόριστη χρονική διάρκεια διότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων όπου κάποια προγνωστικά μοντέλα θέλουν να διαρκεί αυτός ο καύσωνας αρκετές ημέρες μετά την Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ενώ τα άλλα μισά προγνωστικά μοντέλα θέλουν αυτός ο καύσωνας να τελειώνει την Παρασκευή. Ο υδράργυρος φαίνεται να υποχωρεί λίγο αλλά μέσα στο Σάβ/κο όπου θα έχουμε θερμοκρασίες 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, τοπικά 38 βαθμούς και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα 38 βαθμούς Κελσίου. Κι από Δευτέρα πάλι σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο φαίνεται να έχουμε ένα νέο θερμό κύμα.

«Προσωπικά, εγώ πιστεύω ότι η καιρική αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή , θα υποχωρήσει ελαφρώς ο υδράργυρος από την Παρασκευή κι έπειτα , όχι όμως σημαντικά για να δροσιστούμε αλλά θα παραμείνει η ζέστη και για αρκετές ημέρες μετά» λέει ο Γιάννης Καλλιάνος και συνεχίζει :

«Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Πέμπτη με τον υδράργυρο στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα υπάρξουν περιοχές στην κεντρική Μακεδονία , στη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο όπου σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Άρα, λοιπόν οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν Τετάρτη και Πέμπτη στους 40 βαθμούς Κελσίου με την Πέμπτη να είναι η χειρότερη μέρα του καύσωνα.
Από την Παρασκευή θα αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος δηλαδή από τους 41-42 βαθμούς θα πάμε στους 38 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες μέσα στο Σαβ/κο με έντονη τη ζέστη και την επόμενη εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος .

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass - Περισσότεροι οι δικαιούχοι, μεγαλύτερη η επιδότηση στα καύσιμα

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 710 ευρώ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα, μέχρι πότε πρέπει να γίνουν οι αγορές

Ισπανία: Πρόστιμο 750 ευρώ για όποιον κάνει την ανάγκη του μέσα στη θάλασσα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης